Trenutno ste na:

Category Navigation:

 • rdeca
 • modra
 • oranzna
 • zelena
 • lila
 • rumena
 • kaif
 • zepna
 • extra
 • varia
 

 

________________
31. 5. 2021

Gašper Kralj je z romanom Škrbine postal prejemnik Cankarjeve nagrade 2021

Iz utemeljitve žirije (Ana Geršak, dr. Darja Pavlič, Matej Bogataj, akademik Niko Grafenauer in prof. Ivan Verč, predsednik):
"Kraljeve Škrbine se bralcu ponujajo kot samorefleksija o mejah in možnostih ubeseditve življenjskega dogajanja in človekovega postajanja. Še tako fragmentarno eklektični roman, ki nam ga literatura sicer ponuja že celo stoletje, bi nenapisane drobce dogajanja in postajanja stlačil v Prokrustovo posteljo dogodka in stanja. Gašper Kralj pripoveduje zgodbo o okruških resničnosti. Sodobni tehnološki svet jih označuje, zapisuje, preslikuje. Ko jim samovoljno pripisuje pomen in smotrnost, postanejo konstrukt na tržišču uporabnih resnic."
________________
17. 5. 2021

/*cf. na SEJMU NA ZRAKU - v okviru Fabule

28.–29. maj
Na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani

Na vrtu Društva slovenskih pisateljev vas bomo že tradicionalno pričakali na skupni stojnici založb Kooperative THD (DTP, Krtina, Sophia, Studia humanitatis in Založba /*cf.). Tokrat, upamo, končno spet v živo! Obiščite nas, kupite knjigo in podprite slovenske založnike – V ŽIVO!

V okviru Fabule 28. 5. ob 11. uri, Vrt Lily Novy - Društvo slovenskih pisateljev: Okrogla miza “Založništvo jutrišnjega dne?” z Amelio Kraigher, Berto Mauhler, Heleno Kraljič in Renate Rugelj. Pogovor vodi Valentina Smej Novak.

________________
17. 5. 2021

/*cf. na SEJMU Liber.@c

18.–20. maj
Spletni knjižni sejem: Knjige z vrta | Liber.ac (uni-lj.si)

Poiščite nas med 38 razstavljavci na letošnjem spletnem knjižnem sejmu akademske knjige Liber.ac. Tokrat vam bo s sejemskimi popusti na voljo VSA naša knjižna ponudba, na virtualnih policah vas pričakuje prek 170 izbranih naslovov.

________________
17. 5. 2021

/*cf. praznuje MEDNARODNI DAN AFRIKE

25. maj ob 17h
na vrtu Vodnikove Domačije v Ljubljani

Mednarodni dan Afrike bomo obeležili z javnim pogovorom o znameniti Kairski trilogiji egiptovskega nobelovca Naguiba Mahfouza. Obeta se nam izjemen sprehod od literarne fikcije skozi kompleksno zgodovino arabskih političnih revolucij pa vse do izkušnje arabske pomladi. S prevajalko Barbaro Skubic in novinarjem Ervinom Hladnikom Milharčičem se bo pogovarjala Aleksandra Gačić.

________________
17. 5. 2021

/*cf. gre na RAZGLASITEV NAGRAD EUPL 2021

18. maja ob 14h na
https://www.facebook.com/events/510579476970646

Pridružite se nam na slovesni razglasitvi letošnjih nagrad Evropske unije za književnost. Nominiranci tokrat prihajajo iz kar 14 držav, med štirimi iz Slovenije pa je tudi Gašper Kralj s svojim drugim romanom Škrbine.

Mi smo za slavnostni dogodek že izbrali frak in smoking!

________________
17. 5. 2021

/*cf. SPREHOD PO LITERARNI EVROPI

Že danes, 11. maja ob 19. uri vas vabimo, da se podate z nami po literarni Evropi, in to kar prek domačih zaslonov: na FB strani Vodnikove domačije Ob dnevu Evrope: Sprehod po literarni Evropi in na Vimeo kanalu Divje misli se bomo s priznanimi pisatelji podali prek Madžarske v Avstrijo, Francijo, Švico in Španijo in se nazadnje vrnili v Slovenijo.

Šest uveljavljenih literarnih ustvarjalcev iz šestih držav bo prek spleta bralo odlomke iz svojih knjig v izvirnih jezikih. Med pisatelji, ki nam bodo opisali razglede s svojih oken, je tudi naš avtor GAŠPER KRALJ. Prebral nam bo odlomek iz svojega zadnjega romana Škrbine.

________________
12. 4. 2021

/*cf. NA SEJMU S KAVČA

Spletni knjižni sejem
23.–25. april 2021
www.sejemskavca.si

Začasna sejemska spletna trgovina S SKUPNO KOŠARICO in ENOTNIM ODPOŠILJANJEM.

Založba /*cf. bo na svetovni dan knjige otvorila svojo spletno polico na Sejmu s kavča, kjer bo po ugodnih sejemskih cenah ponudila svoje skrbno izbrane knjige.

Med 19. in 25. aprilom bo poseben izbor iz sejemske ponudbe naprodaj tudi na Woltu.

Organizacija: pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature

________________
12. 4. 2021

/*cf. NA SPREHODU PA PALESTINI: Palestina v besedah

Torek, 13. april 2021 ob 19. uri
Na FB strani Vodnikove domačije

Pogovor SPREHODI PO PALESTINI Z RAJO SHEHADEHOM, enim najvidnejših sodobnih palestinskih pisateljev, odvetnikom in zagovornikom človekovih pravic bo vodila novinarka KRISTINA BOŽIČ.

Shehadeh je za potopis Palestinski sprehodi leta 2008 prejel Orwellovo nagrado, najuglednejšo britansko nagrado za politično angažirano književnost. Palestinski sprehodi združujejo avtobiografijo, potopis in politično kritiko; leta 2012 so v prevodu Zoje Skušek izšli pri naši založbi.

V najmanjši knjigarni v Šiški, knjigarni Vodnikove domačije, vas čaka nabor izjemnih knjig, ki ga je posebej za to priložnost kurirala Kristina Božič. V njem najdete tudi naše knjige Palestinski sprehodi: zapiski o pokrajini, ki izginja Raja Shehadeha, Zapiski o okupaciji: Nablus, Kalkilija, Hebron Erica Hazana in Oblasti povedati resnico Edwarda W. Saida. Celoten seznam Vodnikove knjigarniške ponudbe je dostopen tukaj.

Dogodek v sodelovanju z Vodnikovo domačijo in Gibanjem za pravice Palestincev.

________________
9. 3. 2021

/*cf. pogovor o afriški literaturi: Breme črnega človeka

Sreda, 17. marec 2021 ob 18.00

V sodelovanju z Vodnikovo domačijo prirejamo pogovor v živo preko platforme Zoom in na FB profilu Vodnikove domačije.

Basil Davidson (1914–2010), eden najpomembnejših afrikanistov sploh, je raziskoval dediščino imperializma v Afriki in propad postkolonialnih nacionalnih držav (kruti diktatorski režimi, množična revščina in še večji prenos bogastva v industrializirani svet). Krizo je pripisal temu, da so države slepo prevzemale evropske modele vodenja in zanikale svojo preteklost.

O Davidsonovi knjigi Breme črnega človeka: Afrika in prekletstvo nacionalne države se bosta pogovarjala Aleksandra Gačić in Muanis Sinanović.

________________
9. 3. 2021

/*cf. branje: Dezorientalka v Izoli

Četrtek, 11. marec 2021, ob 18.30

Bralni klub KIRA KNJIGA iz Mestne knjižnice Izola na splet.

Vabljeni na spletno srečanje s knjigo Dezorientalka iransko-francoske pisateljice Négar Djavadi v izolskem bralnem klubu Kira Knjiga. Bralci bomo s Kimio vstopili v svet orientalke in se vprašali, ali ni v njeni zgodbi vpisana tudi izkušnja naše lastne dezorientacije? Kimia v romanu pravi: »Če se hočeš integrirati v neko kulturo, se moraš najprej dezintegrirati, vsaj deloma moraš pretrgati vezi s svojo kulturo.«

Bralni klub vodi literarna kritičarka in prevajalka Diana Pungeršič.

________________
9. 3. 2021

Pogovor o knjigah in ljudeh, ki povezujejo Slovenijo in Palestino

Sreda, 10. marec 2021, ob 18.00

V organizaciji Vodnikove domačije in Gibanja za pravice Palestincev v živo na FB strani: https://www.facebook.com/VodnikovaDomacijaSiska/

Vabljeni na pogovor o poteh, ki jih literatura gradi za srečevanja med Palestino in Slovenijo.

Z Ervinom Hladnikom Milharčičem, zadnjim časopisnim dopisnikom iz Slovenije, ki je bival v Jeruzalemu in Kairu, se bo pogovarjala novinarka Kristina Božič. V pogovor bodo vključeni tudi izseki pogledov sogovornikov, ki so se znašli na stičišču Slovenije, Palestine in književnosti.

V najmanjši knjigarni v Šiški, knjigarni Vodnikove domačije, vas čaka tudi nabor izjemnih knjig, ki ga je posebej za to priložnost kurirala Kristina Božič. Tu so tudi naše knjige Palestinski sprehodi: Zapiski o pokrajini, ki izginja Raja Shehadeha, Zapiski o okupaciji: Nablus, Kalkilija, Hebron Erica Hazana, Oblasti povedati resnico Edwarda W. Saida in še druge. Celoten seznam knjigarniške ponudbe je dostopen tukaj.

________________
8. 3. 2021

/*cf. praznuje: OB 8. MARCU PODARITE KNJIGO!

Poiščite nas v POP-UP KNJIGARNI na Vodnikovi domačiji, vse do 10. aprila pa lahko naše knjige naročite tudi na dom.

Založba /*cf. se je pridružila iniciativi Unescovega mesta literature in knjigarne Vodnikove domačije, kjer so pripravili še en odličen izbor knjig: žanrsko širok, a povsem osmomarčevsko intoniran.
/*cf. predloga za darilo sta dva: prvi je obarvan v lila, drugi odišavljen s kaifom. To sta Tri gvineje Virginie Woolf in pa Dezorientalka Négar Djavadi.

Vsak dan je dan za knjigo!
 Naročila

________________
24. 2. 2021

/*cf. disput: Kaj nam vcepljajo cepiva: dvom, vero ali kaj drugega?

Sreda, 24. 3. ob 20.00
V živo na FB straneh MIKK Murska Sobota in Založbe /*cf.
Sodelujejo filozofinje Katja Kolšek, Bara Kolenc in Magdalena Germek

V marčevskem /*cf. disputu bomo vprašanja, povezana s cepljenjem, prestavili na filozofski teren in se vprašali, kaj pomenijo koncepti »prisile«, »dolžnosti«, »lastne odločitve«? Zastavili si bomo vprašanje, ali je možno na cepljenje gledati kot na »družbeno pogodbo« in »moralni imperativ«? Pogovor ne bo vodil v smeri »za« ali »proti« cepljenju, temveč bo poskušal razgrniti epistemološki okvir, v katerem se sploh konstituirajo razlogi za in proti cepljenju. Premišljevali bomo o tem, ali je subjekt (za ali proti) cepljenja subjekt moderne znanosti? Na ta vprašanja bomo poskušali odgovoriti tudi s pomočjo odmevne poljudnoznanstvene monografije Andrea Grignolia Kdo se boji cepiv? (2018), ki se med drugim osredotoča na aktualno in pertinentno vprašanje: Zakaj danes, po dveh stoletjih uspešnega boja proti nalezljivim boleznim, v liberalnih družbah toliko ljudi, ki so razmeroma dobro izobraženi in imajo dober materialni in socialni status, dvomi o koristnosti cepiv, bodisi tako, da se cepljenju izogibajo, bodisi tako, da mu celo aktivno nasprotujejo (državljanska nepokorščina, razne civilne iniciative)?

Spletni dogodek pripravljamo Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota in Založba /*cf.

________________
21. 2. 2021

Dan rdečih knjig #RedBooksDay2021

Ob dnevu rdečih knjig na pobudo založbe LeftWord Books iz New Delhija in v sodelovanju s številnimi progresivnimi založbami po svetu potekajo tradicionalna branja Komunističnega manifesta v najrazličnejših svetovnih jezikih na vseh šestih kontinentih – 21. februarja, ob 173. obletnici prve izdaje Manifesta tudi v Sloveniji praznujemo pod naslovom »Izgubiti nimamo ničesar, razen svojih verig, imamo pa pridobiti svet«.


Pobuda: Vijay Prashad, LeftWord Books, New Delhi

Idejna zasnova in izbor citatov iz Komunističnega manifesta: Amelia Kraigher, Gorazd Kovačič, Založba /*cf., Ljubljana

Brale_i so: Aljoša Ternovšek, Nina Ivanišin Janežič, Matej Puc, Gregor Zorc, Katarina Stegnar, Vito Weis, Tina Vrbnjak, Maruša Oblak, Iztok Drabik Jug

Avtorji videa: Žiga Divjak, Vid Hajnšek, Katarina Morano

Produkcija: Založba /*cf. in malifilm, 2021

________________
22. 12. 2020

/*cf. ZA DONACIJO DELA DOHODNINE

Da bi vam tudi v prihodnje odpirali nova knjižna obzorja, vas prijazno opominjamo, da nas lahko tudi vi strateško podprete, in sicer tako, da do 0,5 % svoje dohodnine, ki bi sicer poniknil v državni blagajni, namenite Založbi /*cf. - Zavodu za založniško in raziskovalno dejavnost (DŠ: SI87121972).

Do 31. decembra 2020 sporočite Davčni upravi RS, naj izbrani odstotek vaše dohodnine nakaže Založbi /*cf.:

- preko sistema e-Davki na spletni strani http://edavki.durs.si
- pisno, kjer izpolnite obrazec in ga pošljete na vaš davčni urad – seznam davčnih uradov in naslovi so dostopni na: http://www.fu.gov.si/kontakti/
- na zapisnik pri vašem davčnem uradu.
Z donacijo boste podprli vrhunski domači in prevodni knjižni program s področja teorije, humanistike, družboslovja in angažiranega leposlovja.________________
22. 12. 2020

/*cf. NA SPLETNEM SEJMU Knjige n@ recept 2.0


 Sejem Knjige n@ recept 2.0 odpira svoja virtualna vrata danes, v četrtek, 10. 12. ob 12. uri, trajal pa bo vse do 17. 12. Vsa /*cf. zaloga (168 naslovov) je tokrat naprodaj z 20-odstotnim popustom. Raziščite jo na povezavi: https://knjizni-sejem.zrc-sazu.si/

________________
22. 12. 2020

/*cf. NA SPLETNEM SEJMU IN V KNJIGARNI Knjige pod jelkami

Še do 24. decembra obiščite novoletni sejem Knjige pod jelkami v Novi Gorici, ki se že ponaša z nazivom EPK 2025! Ker so knjigarne končno spet odprte, postojte v sejemski pop-up knjigarni na Delpinovi ulici 10 (med 10. in 19. uro) ali obiščite sejemsko spletno stran.

Na sejmu prodajamo z 20-odstotnimi popusti, posebej pa izpostavljamo 30 najbolj pametnih daril po izboru urednice.

________________
22. 12. 2020

/*cf. RAZPRAVA o(b) /*cf. knjigi Azili

V sredo, 23. decembra, ob 16. uri, je na začasnem »/*cf. Zoom TV« na sporedu javni pogovor o knjigi Ervinga Goffmana Azili. Sodelujejo Vito Flaker, avtor spremne študije, Špela Razpotnik in Andreja Rafaelič. Moderira Darja Tadič.

Pogovor lahko spremljate v živo na tej povezavi: https://zoom.us/j/97384196126

Azili so klasično delo, ki prinaša analizo posebne kategorije socialnih ustanov, t. i. totalnih ustanov. Ta je eden najbolj znanih Goffmanovih konceptov, ki tradicionalne psihiatrične prostore obravnava skozi prizmo sociologije. V Azilih stopi v ospredje »varovančeva perspektiva«, ki je temelj in glavni fokus preučevanja. Ravno ta obrat v izbiri perspektive je Goffmanu omogočil spoznavanje in oris življenja v totalnih ustanovah. Azili izredno sistematično, a zato nič manj impresivno pokažejo na škodljive, celo pogubne učinke totalnih ustanov za ljudi, ki v njih bivajo, pa tudi za tiste, ki v njih delajo. Tega do leta 1961 ni znala in ne zmogla uvideti nobena disciplina. Ni presenetljivo, da so Azili danes »kultno čtivo« in temelj vsem sodobnejšim gibanjem za deinstitucionalizacijo.

Razprava v sodelovanju Slovenskega sociološkega društva in Trubarjeve hiše literature.

________________
22. 12. 2020

/*cf. DISPUT o(b) knjigi V skritem kraju kapitalizma

torek, 22. decembra na /*cf. blogu in YouTube kanalu ZRC SAZU premierno objavljamo posnetek Zoom pogovora med Frančkom Drenovcem in Gorazdom Kovačičem. 

Ekonomist Franček Drenovec je v knjigi V skritem kraju kapitalizma: Brskanje po marksizmu nadgradil svoje teze iz prejšnjih dveh knjig, Kolaps elite in O blaginji in napredku. Vprašal se je, kakšno proizvodnjo, delo in potrošnjo lahko razvijamo po koncu industrijskega kapitalizma in odprl perspektivo razvoja javnih storitev.

To novo gospodarstvo je lahko tudi odgovor na naraščajočo okoljsko krizo. Pogoj za premik vanj je prenova države in miselnega okvira državljanov po neoliberalnem opustošenju.

Pogovor, snemanje, montaža in predvajanje potekajo v sodelovanju s knjigarno Azil.

________________
24. 11. 2020

/*cf. o Dialektiki spola

Slovensko sociološko društvo in Založba /*cf.  vabita na pogovor o klasiki feministične teorije, knjigi Dialektika spola: zagovor feministične revolucije avtorice Shulamith Firestone.

Pogovor bo v sredo, 25. novembra 2020, ob 17. uri na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature in na Zoom povezavi (Meeting ID: 947 9040 0507, passcode: 564399).

O knjigi se bosta pogovarjali: prevajalka in avtorica spremne besede Katja Čičigoj in dr. Tanja RenerPogovor bo moderirala Klara Otorepec.

Vabljeni!
________________
24. 11. 2020

/*cf. na e-SKS

Knjiga Frančka Drenovca in vse druge /*cf. knjige so z 20-odstotnim popustom naprodaj na 36. E-SLOVENSKEM KNJIŽNEM SEJMU, ki se začenja danes, 23. 11. in bo trajal do 29. 11. Če se knjigarne konec novembra še ne bodo odprle, bo e-sejem podaljšan do njihovega odprtja oz. najkasneje do 5. decembra.

Pet humanističnih založb tudi na e-sejmu nastopa kot Kooperativa THD. 
Poiščite nas v e-katalogu.


/*cf. v E-DEBATI

Jutri, v torek, 24. 11.se bo med 14. in 15. uro na e-SKS odvil spletni pogovor Slovenske spletne knjigarne ali kako do knjig malih založnikov?
Slovenski mali založniki so pripravljeni storiti marsikaj, da bi njihove knjige dosegle bralce. V časih, ko so fizične knjigarne, kolikor jih je sploh še, zaprte, so odločilnega pomena spletni nakupi. Kako poslujejo in kako delujejo slovenske spletne knjigarne? Je rešitev v povezovanju ali v individualnih gverilskih rešitvah? Svetovni knjižni trg obvladujejo spletni velikani, ki narekujejo svojo cenovno politiko, toda vse več založb spet vzpostavlja svoje neodvisne knjigarne. Mar pri nakupu na spletu res šteje samo še cena in hitrost in povsem pozabimo na celostno nakupovalno izkušnjo? Agata Tomažič se bo o izzivih spletnega nakupovanja pogovarjala s predstavniki založb različnih programskih usmeritev.

V pogovoru sodelujemo Mitja Ličen (Goga), Valentina Smej Novak (Vida) in odgovorna urednica Založbe /*cf. Amelia Kraigher.
________________
7. 10. 2020

Nove /*cf. knjižne police

Obveščamo vas, da so naše knjige odslej naprodaj tudi v pravični trgovini 3MUHE (Stari trg 30, LJ). Pričakujejo celotna zbirka Kaif in izbrani naslovi iz Rdeče, Oranžne in Zelene zbirke: literatura, ki presega znane prostorske, politične, kulturne in zgodovinske koordinate.

Vodnikova domačija (Vodnikova cesta 65, LJ) nam prav vsak dan ponuja številne dobre razloge za obisk. In ko boste tam, si le oglejte tamkajšnjo prodajno razstavo knjig. Naši Frantz Fanon, Basil Davidson in Aimé Césaire so na voljo posamič in v paketu s popustom, nabor avtorjev pa bomo sproti še dopolnjevali.

/*cf. knjige so dobile svoj prostor na polici, imenovani »Libertà«, na prehodu iz Župančičeve ulice na Prešernov trg v Kopru, kjer so včeraj otvorili nove prostore Levice. Ta se že ponaša z najobsežnejšo zbirko /*cf. knjig na Obali.

________________
7. 10. 2020

/*cf. srečanje z Gašperjem Kraljem v Celju

V torek, 6. oktobra, ob 18. uri, vas prijazno vabimo tja, kjer se misterij žlahti med platnicami knjig: v knjigarno in antikvariat Antika, Kocbekova 6, Celje.

Slađana Mitrović in Gašper Kralj se bosta pogovarjala o romanu Škrbine in razmišljala o nepredvidljivi, neznosni in neizogibni pustolovščini ustvarjanja.

Na eni strani pisatelj, prevajalec, antropolog, pustolovec, na drugi slikarka, plezalka, raziskovalka, pustolovka. Kaj se zgodi, ko se srečata na robu? Robu česa? Ustvarjanja, misterija, strmine? Morda natanko na robu Škrbin ...

Srečanje s Klaro, njene spodbude ali motivacijski prijemi, moje obljube (da ji bom prevedel zaznamke na listkih) ali laži (da mi že pomaga urejati material) so me navdali z nekim presežkom energije. Kaj bi dal, da bi bil ta presežek sposoben kanalizirati v pisanje! sem si rekel.

Na dogodku bodo Škrbine naprodaj s popustom, avtor pa bo knjige tudi podpisoval.

________________
17. 9. 2020

/*cf. postanek na Besednih postajah

Naravnajte se tudi na spletne frekvence festivala BESEDNE POSTAJE 2020, ki bo potekal med 21. in 25. septembrom:

V četrtek, 24. 9. 2020 ob 17. uri si premierno oglejte razpravo o imenitni knjigi Beverly J. Silver Delavska moč: Delavska gibanja in globalizacija od leta 1870.

Sodelujejo: Ana Podvršič, Maja Breznik in Gorazd Kovačič. Posnetek bo kmalu na voljo na povezavi: https://youtu.be/dSijc2ntP0Ypetek, 25. 9. 2020 ob 16. uri bo objavljen pogovor o knjigah Ernsta Fraenkla, Dvojna država in Victorja Klempererja LTI – Lingua Tertii Imperii.

Sodelujeta: Vlasta Jalušič in Svit Komel. Posnetek bo na voljo tukaj: https://youtu.be/XviYmgP4TII


Celoten program Besednih postaj raziščite na povezavi:
http://www.ff.uni-lj.si/knjige/Besedne_postaje/Besedne_postaje_2020

V sodelovanju s Knjigarno FF UL. Foto: Maja Avsenik

________________
17. 9. 2020

/*cf. s Fanonom o afriški literaturi

V sredo, 23. 9. ob 19. uri vas vabimo na novi dogodek iz SERIJE POGOVOROV IN PREDAVANJ O AFRIŠKI LITERATURI na Vodnikovi domačiji (Vodnikova cesta 65, LJ).

Aleksandra Gačić bo tokrat v pogovoru z Nikolaijem Jeffsom spletala misli o(b) knjigi V suženjstvo zakleti Frantza Fanona (1925–1961), temeljnem delu iz leta 1961, ki je daljnosežno vplivalo na vse svetovne postkolonialne teorije in študje.

V sodelovanju z zavodom Divja misel.

________________
17. 9. 2020

/*cf. plete za spremembe

Ob Dnevu za spremembe 2020, v soboto, 19. septembra, vas med 10. in 12. uro vabimo k SKUPNEMU PLETENJU IN BRANJU na notranjem vrtu Galerije ŠkucStari trg 21, Ljubljana

Založba /*cf. je za to posebno priložnost izbrala roman DOLGO DOLGO PISMO (1979) senegalske pisateljice Mariame Bâ (1929–1981), ki je leta 2004 kot prvi izšel v naši zbirki Kaif. Med pletenjem se bomo prepustili glasnemu branju zgodbe o dveh prijateljicah, Ramatoulaye in Aïssatou, ki se v burnem času vzpostavljanja senegalske neodvisnosti – ta je med drugim obljubljala izboljšanje družbenega položaja žensk – znajdeta v vrtincu tradicionalnih vrednot, ženske emancipacije in ljubezenskih razočaranj …

 

DOLGO DOLGO PISMO bo od sobote, 19. septembra naprodaj v pravični trgovini 3MUHE (Stari trg 30, LJ). Na ta dan v 3MUHAH slovesno otvarjamo novo knjižno polico Založbe /*cf. Vabljeni k branju in nakupu knjig, spletenih mimo in onkraj znanih koordinat!

V sodelovanju s pravično trgovino 3MUHE in Levo Desno.

________________
17. 9. 2020

/*cf. v Mestu knjige

Še danes in jutri, 17. in 18. 9. nas med 13. in 20. uro poiščite na 5. KNJIŽNEM SEJMU MESTO KNJIGE, Bevkov trg, Nova Gorica. Pričakuje vas jagodni izbor /*cf. knjig po zelo ugodnih cenahZ Mestom knjige smo se podali na OBROBJE, ki je tokrat V SAMEM SREDIŠČU! Zato za vsa življenja ob mejah brez meja posebej izpostavljamo knjigo Reeceja Jonesa NASILNE MEJE: Begunci in pravica do gibanja

________________
17. 9. 2020

Hegel in njegovi slovenski prijatelji

Še do 27. 9. nas lahko na novo odkrivate v okviru RAZSTAVE »Hegel in njegovi slovenski prijatelji« (Ausstellung »Hegel und seine slowenischen Freunde«) v Zgodovinskem atriju Mestne hiše, Mestni trg 1, Ljubljana.

V sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana.

________________
27. 8. 2020

/*cf. na divanu z Dezorientalko

»Če se hočeš integrirati v neko kulturo, se moraš najprej dezintegrirati,
vsaj deloma moraš pretrgati vezi s svojo kulturo.«

Prijazno vabimo, da se nam v sredo, 26. avgusta ob 20. uri pridružite na vrtu galerije Diwan (Karunova 10a, Ljubljana) na srečanju ob branju in pogovoru o knjigi iransko-francoske pisateljice Négar Djavadi Dezorientalka (prev. Suzana Koncut, Založba /*cf., 2019).

Vstopnica: izbrani citat iz Dezorientalke
Več o knjigi in nakup: www.zalozbacf.si/index.php/dezorientalka.html

Sedimo na prijetnem poletnem vrtu z Dezorientalko v rokah. Avgustovski zrak je topel, svetloba čarobna. Med nami potuje čajnik z opojnim duhom po svežih zeliščih. Osredotočeni na zapeljive glasove, ki prebirajo odlomke iz romana, vstopamo v svet orientalke in se sprašujemo, ali ni v Kimijini zgodbi vpisana tudi izkušnja naše lastne dezorientacije? Nad nami lebdi kaif. Na divanu v Diwanu, ki odpira svoja vrata, če mu zaupate svoj najljubši citat ...

________________
17. 8. 2020

Vabilo: Pogovor o antifašizmu in koncert upora

Sobota, 18. julij, ob 20.00
Odprti oder na Muzejski ploščadi Metelkova, Ljubljana
(Letni kino Slovenske kinoteke)

Sodelujejo: dr. Gorazd Bajc (zgodovinar, profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru), Jernej Šček (profesor filozofije in zgodovine na tržaškem liceju Franceta Prešerna), dr. Kaja Širok (zgodovinarka, direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije) in dr. Nevenka Troha (zgodovinarka, članica slovensko-italijanske kulturnozgodovinske komisije)

Pogovor povezujeKristina Božič

Antifašizem je vpisan v temelje sodobne Evrope, a je v vodilnem javnem diskurzu pogosto zamolčan, celo takrat, ko obeležujemo pomembne obletnice (100-letnica požiga Narodnega doma, 100-letnica rapalske pogodbe, 90-letnica bazoviških žrtev, 75-letnica zmage nad fašizmom in konca 2. svetovne vojne ...). Pogovor o večplastnem in trajnem pomenu antifašizma smo zasnovali ob treh knjigah: znanstveni monografiji Gorazda Bajca in Boruta Klabjana o Narodnem domu v Trstu Ogenj, ki je zajel Evropo (Cankarjeva založba, pred izidom), memoarsko-biografskem delu Umberta Tommasinija Kovač anarhist: spomini aktivista med Trstom in Barcelono (prev. Eva Brajkovič, Založba /*cf., 2020) ter arhivsko-zgodovinski študiji Patricka Karlsena Vittorio Vidali: življenje tržaškega komunista (prev. Nevenka Troha, Založba Sophia, 2019).

Knjigi Kovač anarhist in Vittorio Vidali bosta na dogodku na ogled in naprodaj po solidarnostnih cenah.

Pogovoru bo sledil koncert pesmi upora z Evo Brajkovič (vokal) in Matjažem Karlovčecom (kitara) iz skupine Campo Krizi, glasbene zasedbe iz Kopra, ki raziskuje in poustvarja pesmi upora z različnih koncev sveta. Gre za pesmi in besedila, ki so pustila pečat v zgodovinskem in političnem prostoru in so relevantna še danes. Aranžmaji priredb si prizadevajo prvotni naboj skladb prenesti v sodoben družbenopolitični kontekst in opozoriti na zgodbe današnje neenakosti, razdruževanja in prekarizacije naših življenj. Nekatera besedila so prevedena v slovenščino, druga izvajana v izvornem jeziku (italijanščina, španščina, angleščina).

Naj naše povabilo izzveni v glasbi. Prisluhnite Lastovici.

________________
25. 6. 2020

/*cf. Škrbine v Kopru

Kulturni klubOsrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in Založba /*cf. vas toplo vabimo na POGOVOR O BRANJU, ki bo v torek, 30. junija ob 20. uri na Vrtu knjige, Trg Brolo 1, Koper.

Pisatelj GAŠPER KRALJ bo v pogovoru z Jasno Čebron predstavil svoj drugi roman ŠKRBINE (Založba /*cf., 2020), zgodbo o zasledovanju družinske skrivnosti ter življenju med Barcelono in Ljubljano.

Pričakujemo vas!

V primeru dežja bo prireditev v avli knjižnice.
Pogovore o branju podpirata JAK in MO Koper.

*

Il Club Culturalela Biblioteca Centrale Srečko Vilhar di Capodistria e Založba /*cf. invitano gentilmente la S.V. al DIALOGO CON LA LETTURA che si terrà martedì, 30 giugno, alle ore 20.00 nel Giardino del libro, Piazza Brolo 1, Capodistria.

Lo scrittore GAŠPER KRALJ nella conversazione con Jasna Čebron, presenterà il suo secondo romanzo ŠKRBINE [SPIRAGLI] (Založba /*cf., 2020), un racconto sulla scoperta dei segreti di famiglia, nonché di una vita tra Barcellona e Lubiana.

Vi aspettiamo!

In caso di maltempo l’incontro si terrà nell’atrio della biblioteca.
I dialoghi con la lettura sono finanziati dell’agenzia JAK e dal Comune città di Capodistria.

________________
18. 6. 2020

/*cf. knjige na zraku: SEJEM NA KONGRESNEM TRGU

SEJEM NA ZRAKU je spet tu, tik pred nami!

Poišči nas sredi ljubljanskega parka Zvezda med petkom, 19. 6. in nedeljo, 21. 6. od 10h do 20h, v soboto do 22h!

Čakamo te na stojnicah Kooperative THD (DTP Analecta, Krtina, Sophia, Studia humanitatis in Založba /*cf.). Cene knjig smo tudi tokrat občutno znižali. Sveži sejemski cenik Založbe /*cf. na vpogled tukaj.

Ker vemo, da se sprašuješ, kako med temi petindvajsetimi skrbno zloženimi /*cf. naslovi izbrati pravo knjigo, ti predlagamo t(ak)ole:

Zamisli si, da si se znašel v labirintu knjig, a je samo ena tista prava, za katero se moraš odločiti. Kakšno bo tvoje iskanje? Drsel boš skozi prostore, notranje in zunanje, morda jih boš skrbno opazoval in beležil v skicah, zapiskih, kratkih opisih, v Škrbinah. Morda boš postal pred delom Frančka Drenovca, ker želiš anticipirati novo knjigo, ki jo avtor prav v tem trenutku piše tudi zate. Ali pa te bo prepričala Črna internacionala in (kratki) stiki med fašizmom in neoliberalizmom. Minima moralia tistega časa, ko »Življenje ne živi«, kot pravi temu Adorno v nekem epigramu. A potreba po dotiku te bo (po)gnala naprej, četudi se bo razodevala le v Fragmentih ljubezenskega diskurza. In zapeljalo te bo v (od)dalj(e)ne krajine, kjer se orientalka počuti kot Dezorientalka; v njej boš prepoznal celo Dialektiko spola. Za kar koli se boš nazadnje odločil, kar koli boš izbral, bo (ne)zavedno našlo svojo pot: v Spisih o umetnosti tvojega iskanja ne bo knjige, ki je ne bo mogel zapreti ... da bi jo lahko potem znova in znova in znova odprl ...

*

Obveščamo še, da te bo jutri, v petek, 19. 6. med 17. in 19. uro na THD stojnici v parku Zvezda pričakal tudi Gašper Kralj, avtor romana Škrbine, ki ga zdaj berejo že vsi!

V petek ob petih se bo na našem štantu z Gašperjem bralo, klepetalo, pisalo, podpisovalo, risalo, čečkalo, demonstriralo, protestiralo … Zvečer pa – hop! – in na kolo!
________________
28. 5. 2020

/*cf. knjige na zraku: SEJEM NA ZRAKU

Ljubljana, Novo Mesto, Celje, Koper

29. do 31. maj, od 10. do 20. ure


Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature v sodelovanju s partnerji in 23 slovenskimi založbami zadnji vikend v maju, v času tradicionalnih Slovenskih dnevov knjige vabi na 4 knjižne sejme – končno na zrak.

V Ljubljani nas poiščite na vrtu Društva slovenskih pisateljev na skupni stojnici založb Kooperative THD (DTP Analecta, Krtina, Sophia, Studia humanitatis in Založba /*cf.) Naše cene smo tudi tokrat znižali. Sejemski cenik Založbe /*cf. je dostopen na povezavi: https://www.mestoliterature.si/novice.html?p=3

Dvajset skrbno izbranih naslovov boste našli na sejemskih stojnicah v vseh štirih mestih (LJ, KP, CE, NM). Sprejemamo tudi naročila za vse naše preostale knjige – prek 200 jih je! –, ki jih na zraku tokrat ne moremo razstaviti, a vam jih na vašo željo z velikim veseljem dostavimo posebej.

Naš slogan, ki mu ostajamo zvesti: Kupi knjigo in podpri slovenske založnike – V ŽIVO!

________________

18. 5. 2020

Založba /*cf. na sejmu akademske knjige Liber.ac

Filozofska fakulteta že od leta 2010 vsak tretji teden v maju organizira sejem akademske knjige Liber.ac. Ker se v letošnjem maju ne bomo mogli družiti v Foersterjevem vrtu, so se organizatorji odločili, da letošnjo prireditev - skupaj z založniki - preselijo v virtualno okolje.

Program Knjige z vrta se nanaša na spletni knjižni sejem, ki bo trajal od 18. do 24. maja. Namesto v Foersterjevem vrtu bo knjige mogoče kupiti v spletnem vrtu, med razstavljalci pa lahko najdete tudi našo stojnico, na kateri ponujamo vedno aktualne /*cf. knjige po akcijskih sejemskih cenah. Vabljeni k ogledu in nakupu!

CENIK

SPLETNA KNJIGARNA

E-KNJIGE

________________
28. 4. 2020

/*cf. DISPUT prvič virtualno: Razprava o kolonializmu

KDAJ: sreda, 29. 4. ob 20. uri
KJE: na FB strani Vodnikove domačije Šiška

sredo, 29. aprila ob 20. uri na FB strani Vodnikove domačije prisluhnite spletnemu pogovoru o naši Razpravi o kolonializmu izpod peresa znamenitega martiniškega pesnika, pisatelja in politika Aiméja CésairaRazprava o kolonializmu (1950) je v času svojega nastanka imela velikanski vpliv na številna ljudstva tedanjih kolonij. Kako aktualna pa je Razprava o kolonializmu danes, nam bo jutri zvečer povedal sociolog kulture in poznavalec postkolonialnih teorij in literatur Nikolai Jeffs v pogovoru z Aleksandro Gačić.


/*cf. OPOMNIK: še vedno (in vse do 2. maja!) poteka tudi virtualni knjižni sejem Knjige n@ receptki v karanteno 24 ur na dan in 7 dni v tednu prinaša najboljši izbor humanističnih založb. Predpišite si nakup vsaj enega izmed naših več kot 200 knjižnih naslovov. Tudi popuste imamo. O razsvetljenju in pozitivnih učinkih se posvetujte s humanisti in družboslovci. Veseli vas bomo.

________________
23. 4. 2020

Svetovni dan knjige s /*cf.

Drage bralke, dragi bralci.

Napočil je Svetovni dan knjige! Založba /*cf. ga obeležuje v solidarni navezi dveh spletnih knjižnih sejmov, ki sta svoja portala odklenila in odprla na ogled prav danes:

Sejemski moto: Kupi knjigo, podpri slovenske založbe – od doma! 

Trajanje: od ČETRTKA, 23. 4., do NEDELJE, 26. 4. V organizaciji Javne agencije za knjigo RS in Pisarne Ljubljana - Unescovo mesto literature v sodelovanju z več kot petdesetimi, predvsem manjšimi založniki.Recept je en sam: O razsvetljenju in pozitivnih učinkih predpisanih knjig se posvetujte s humanisti in družboslovci.

Trajanje: od ČETRTKA, 23. 4., do SOBOTE, 2. 5. V organizaciji Založbe ZRC.

Preklikajte, prelistajte nas na obeh spletnih sejmih! Na kup /*cf. virtualne stojnice smo nazložili več kot 170 knjižnih naslovov - v nakup. Tudi s popusti./*cf. sejemski kredo: Knjige niso beg ali umik pred realnostjo, pač pa sredstvo in medij za soočenje z njo. Ne pustimo se normalizirati, ohranjajmo miselno kondicijo in ostanimo budni, čuteči, čuječi!

________________
1. 4. 2020

e-Založba /*cf. na Biblosu

Ko vam v dneh samoizolacije zmanjka naših knjig, vas vabimo, da nas obiščete na portalu biblos, kjer si lahko priskrbite sedemnajst odličnih /*cf. naslovov v elektronski izdaji. Za povezavo do knjig kliknite tukaj. Se beremo!

________________
3. 3. 2020

/*cf. gre ...

... v KOPER

Knjigarna Libris in Založba /*cf. vabita na predstavitev prevoda avtobiografije Umberta Tommasinija KOVAČ ANARHIST, ki bo v četrtek, 5. marca, ob 18. uri v antikvariatu Libris, Repičeva 3, Koper

O knjigi bodo spregovorili urednik tržaškega izvirnika in avtor predgovora, zgodovinar Claudio VenzaClara Germani, ki je skupaj s Claudiem posnela Umbertovo pripoved, jo transkribirala ter tako ponesla življenjsko zgodbo italijanskega anarhista med ljudi, in Nikolai Jeffs, predavatelj na FHŠ v Kopru in član uredništva Založbe /*cf.; dogodek bo povezovala prevajalka knjige Eva Brajkovič.

Pogovor bo potekal v slovenskem in italijanskem jeziku, knjiga Kovač anarhist pa bo na dogodku naprodaj z 20-odstotnim popustom.

___

...na METELKOVO

petek, 13. 3. ob 20. uri v [A] Infoshopu na Metelkovi, Ljubljana

Mina Bulić in Eva Brajkovič se bosta na petkovi Infokafani pogovarjali o knjigi Kovač anarhist ter o pomenu Tommasinijevega aktivizma za današnji čas.

Anarhist, antifašist, delavec in sindikalist, predvsem pa skromen človek z neverjetno vero v libertarne ideale internacionalizma in solidarnosti nam Umberto Tommasini preko svoje žive pripovedi odstre tudi svež pogled na politična in socialna trenja na levici, predvsem pa vse življenje ostaja zavezan humanizmu in visokim etičnim vrednotam bratstva, enakosti in pravičnosti.

___

... v SEŽANO

soboto, 28. 3., od 9. do 17. ure v Kosovelovem domu (Kosovelova ulica 4a): razstava in akcijska prodaja najboljših /*cf. knjig na kongresu stranke Levica.

________________
3. 3. 2020

/*cf. na knjižnih sejmih ...

... doma

MINI PRODAJNI KNJIŽNI SEJEM

nedeljo, 8. 3., med 10. in 15. uro nas poiščite na Mini prodajnem knjižnem sejmu (v soorganizaciji Divja miselUnescovo mesto literaturefestival Fabula) na ljubljanskem bolšjaku na Bregu.

Izbrani naslovi /*cf. avtoric bodo naprodaj z 20-odstotnim popustom.

  

___

... prek meja

LEIPZIŠKI KNJIŽNI SEJEM

Med 12. in 15. marcem bomo na slovenski nacionalni stojnici Leipziškega knjižnega sejma razstavili šest naših avtorjev oziroma naslovov:

Tomaž Mastnak: Črna internacionala I.
Tomaž Mastnak: Črna internacionala II.
Franček Drenovec: O blaginji in napredku
Darja Zaviršek: Skrb kot nasilje
Lazar Džamić: Cvetličarna v Hiši cvetja
Umberto Tommasini: Kovač anarhist

________________
3. 3. 2020

/*cf. odpira vrata svoje Lastne sobe

torek, 31. 3. vas med 17. in 18.30 uro vabimo na Čaj OPetih v Lastni Sobi Založbe /*cf.

Z odpiranjem naših vrat na Dalmatinovi 2 v Ljubljani želimo najbolj zvestim bralcem omogočiti neposreden vpogled v dejavnosti naše založbe, ki niso samo založniške, temveč tudi raziskovalne, konceptualne in na prvem mestu – bralske in bralne. Vsak mesec bomo izbrali temo, ki veže raz(lič)ne /*cf. knjige, da bi v intimi skupnega branja, ob čaju in v prijetnem vzdušju /*cf. sobe z vami na novo odkri(va)li navdihujoče misli naših avtorjev, teoretikov in pisateljev. Naš moto bo: S knjigo se očaramo, da lahko svet odčaramo!

Gostiteljica /*cf. bralnih čajank je filozofinja in kreativna urednica pri Založbi /*cf. Magdalena Germek.

________________
3. 12. 2019

/*cf. za donacijo dela dohodnine

Da bi vam tudi v prihodnje odpirali nova knjižna obzorja, vas prijazno opominjamo, da nas lahko tudi vi strateško podprete, in sicer tako, da do 0,5 % svoje dohodnine, ki bi sicer poniknil v državni blagajni, namenite Založbi /*cf. - Zavodu za založniško in raziskovalno dejavnost (DŠ: SI87121972).

Do 31. decembra 2019 sporočite Davčni upravi RS, naj izbrani odstotek vaše dohodnine nakaže Založbi /*cf.:

- preko sistema e-Davki na spletni strani http://edavki.durs.si
- pisno, kjer izpolnite obrazec in ga pošljete na vaš davčni urad - seznam davčnih uradov in naslovi so dostopni na: http://www.fu.gov.si/kontakti/
- na zapisnik pri vašem davčnem uradu.

Z donacijo boste podprli program vrhunske domače in tuje knjižne produkcije s področja teorije, humanistike, družboslovja in angažiranega leposlovja. In ne bo vam žal.

________________
3. 12. 2019

/*cf. Zoja

Četrtek, 12. 12. ob 19.30
Tomšičeva 12, Ljubljana

Društvo slovenskih književnih prevajalcev in Založba /*cf. vas vabita na večer v spomin Zoji Skušek (1947-2019), angažirani intelektualki, izjemno plodni prevajalki, Sovretovi nagrajenki in dolgoletni urednici pri Založbi /*cf.

O Zoji bomo tovariško spregovorili njene prijateljice in prijatelji, sodelavke in sodelavci.

  

.. Zoja ni delala s komer koli, temveč samo z ljudmi, s katerimi se je dobro razumela in med katerimi se je dobro počutila. Njena razgledanost v teoriji, njena avtoriteta na področjih jezika, književnosti in prevajanja, njena odločnost in delavnost sta gnali sodelavke in sodelavce, da smo dali vse od sebe. Ne bi mogla delati pri kateri koli založbi – že prej ne, ko je v uredništvih vladala dnevna politika, še zlasti pa ne v novejših časih, ko imajo zadnjo (ali sploh edino) besedo kapitalski interesi. Njeno pravo mesto je bilo v majhni, »alternativni« založbi, kjer je lahko razvijala in ostrila lastne zamisli. Bila je odgovorna urednica pri Studia humanitatis, 1997 pa je z majhno skupino somišljenic in somišljenikov ustanovila novo založbo, ki jo je poimenovala Založba /*cf. To ni bila zgolj domislica: izdaje Založbe /*cf. imajo resda več konceptualnih linij, ki pa se prepletajo in sestavljajo konsistenten mozaik angažirane sodobne humanistike, teorije in književnosti. Zoja je znala povezovati stvari na način, ki smo ga kdaj razumeli šele pozneje. Založba /*cf. brez nje ni več, kar je bila, njena zasluga pa je, da je vzpostavila aparat, ki lahko po njenih smernicah deluje naprej.

________________
2. 12. 2019

/*cf. v Deželi pridnih

Torek, 10. 12. ob 20.00
Slovensko mladinsko gledališče, Spodnja dvorana
Vilharjeva 11, Ljubljana

Boštjan Narat bo v decembrski Deželi pridnih gostil Miklavža Komelja in Jurija Medena. Trije tovariši bodo na glas premišljevali o tem, kaj se zgodi, ko gre umetnost v partizane ...

Na dogodku bo Miklavževo remek delo na 650 straneh z naslovom Kako misliti partizansko umetnost? na voljo s 33 % popustom.

Vstop je prost! Ponovitev ne bo!

________________
2.12. 2019

/*cf. disput

Četrtek, 5. 12. ob 19.00
Atrij ZRC

Novi trg 2, Ljubljana

Založba /*cf. in Knjigarna Azil vas ob izidu knjige Črna internacionala: Vojna, veliki biznis in vpeljava neoliberalizma vabita na pogovor z avtorjem knjige Tomažem Mastnakom. Z njim se bo pogovarjal sociolog Gorazd Kovačič.

Knjiga Tomaža Mastnaka Črna internacionala: Vojna, veliki biznis in vpeljava neoliberalizma je eruditsko, interpretativno in slogovno izjemna analiza povojne uvedbe neoliberalizma v okupirani zahodni Nemčiji. Ta je predstavljala zgled za način uvajanja neoliberalizma tudi drugod. Pri tem je ključna podreditev javne oblasti kartelnim zasebnim poslovnim interesom. Neoliberalizem v Nemčiji je uvedla vojaška oblast, potem ko je v nasprotju z uradno politiko takratne ameriške vlade zatrla demokratično protinacistično gibanje, blokirala denacifikacijo in dekartelizacijo nemške težke industrije, ustvarila antikomunistično polarizacijo in izigrala alternativne liberalne miselne tokove, ki so videli pot k prenovi demokracije in liberalizma prek okrepitve vloge javne oblasti pri reguliranju gospodarstva. Avtor prikaže takratna vrtljiva vrata med korporacijami in desnim polom ameriške politike ter prepletenost poslovnih interesov in tudi ideološko bližino med ameriško desnico in nacističnim režimom. Vpogled v neoliberalni sistem zasebnega vladanja in prevlade koncentrirane ekonomske moči nad demokratično javno oblastjo, kar Mastnak prikaže skozi dogodek njegove uveljavitve, je ključen za razumevanje današnjih političnih izzivov.

Črna internacionala obsega kar 36 avtorskih pol in je objavljena v dveh zvezkih. Na dan pogovora bo v Knjigarni Azil na voljo z 20 % popustom.

________________
2. 9. 2019

Poslovil se je Immanuel Wallerstein

31. avgusta se je od nas poslovil eden najpomembnejših sociologov in ekonomskih zgodovinarjev Immanuel Wallerstein. Slovenijo je v sklopu programa Založbe obiskal leta 1998, od takrat pa smo izdali kar pet njegovih knjig: Utopistike. Dediščina  sociologije, Kako odpreti družbene vede, Zaton ameriške moči, Uvod v analizo svetovnih-sistemov in Ali ima kapitalizem prihodnost?

Kot vpliven teoretik je tudi v slovenski družboslovni teoriji pustil neizbrisen pečat.

________________
29. 8. 2019

/*cf. in Dialektika spola na Mestu žensk

Ob izdaji Dialektike spola Shulamith Firestone smo pripravili dvodnevni program festivala Mesto žensk: dobimo se v Kinoteki in v Atriju ZRC. Zabeležite si oba datuma! Podrobnejša napoved pa v naslednjem novičniku!

Petek, 11. 10. ob 21.00
Slovenska kinoteka
Miklošičeva cesta 8, Ljubljana

Slovenska premiera filma Shulie in predstavitev knjige Dialektika spola (v sodelovanju z Mestom žensk in Slovensko kinoteko) 

Igrani "re-enacted" eksperimentalni dokumentarec Shulie (ZDA, 1997, video, 36′ 38″, bp), je zasnovan kot poklon, kot igriva in izzivalna mešanica filmske lastnine. Režiserka Elisabeth Subrin in njen kreativni sodelavec Kim Soss obudita malo znani dokumentaristični portret Shulamith Firestone, mlade študentke umetnosti v Chicagu, ki je nekaj let pozneje postala vidna figura feminizma drugega vala.

Projekciji sledi videopogovor z režiserko filma Elisabeth Subrin (v angleščini) ter pogovor o knjigi s Katjo Čičigoj in Tanjo Rener.

----

Sobota, 12. 10. med 9.00 in 19.00
Atrij ZRC
Novi trg 2, Ljubljana

Zamišljanje radikalno drugačnih prihodnosti: Dialektika spola in feministične utopije danes

Mednarodni simpozij v sodelovanju z Mestom žensk in knjigarno Azil.

Dialektiki spola je Shulamith Firestone zagovarjala feministično revolucijo, ki pod vprašaj ne bi postavila le privilegijev, temveč bi sprevrnila samo materialno osnovo spolnega, rasnega in razrednega zatiranja. Danes številni glasovi ponovno pozivajo k ambicioznejšemu, sistemskemu pristopu k spolno zaznamovanemu zatiranju in k zamišljanju korenito drugačne prihodnosti. V okviru simpozija bomo premislile_i razloge za, zlasti pa potenciale te teoretske preusmeritve.

Predavanja: Victoria Margree, Sophie Lewis
Paneli: Pia Brezavšček, Katja Čičigoj, Chrys Papaioannou, Anamarija Šiša

________________
29. 8. 2019

/*cf. disput Cvetličarna v hiši cvetja

Sreda, 18. 9. ob 17.00
Narodna galerija Ljubljana
Prešernova cesta 24, Ljubljana

V okviru razstave Alan Ford teče častni krog se bo zgodila dolgo pričakovana predstavitev knjige Cvetličarna v hiši cvetja - gre za novo, popravljeno, dopolnjeno in z dvema novima poglavjema razširjeno izdajo, ki je izšla natanko na dan otvoritve razstave in je zatorej v Narodni galeriji tudi ves čas naprodaj.

O legendarnem stripovskem fenomenu Alana Forda v nekdanji Jugi se bosta pogovarjala avtor knjige Lazar Džamić in alanfordovski vseved Rok Glavan. Slišali boste marsikatero podrobnost iz zgodovine stripa, od njegovega izvora v commedii dell'arte naprej. Govora bo njegovih ustvarjalcih in prevajalcih, o njegovi pomembnosti za balkanski prostor in, seveda - končno! - o dokončno razkrinkani skrivnostni epizodi s Titom, ki jo lahko zdaj v celoti preberete v naši Cvetličarni

Po predstavitvi in nakupu knjige vas vabimo še na vodeni ogled po razstavi z Lazarjem Džamićem. Ne zamudite! Ponovitev ne bo.

________________
29. 8. 2019

/*cf. predavanje Kdo se boji cepiv?

Foto: Borut Krajnc
Foto: Borut Krajnc

Torek, 3. 9. ob 12.00
Hotel MONS Ljubljana
Pot za brdom 4, Ljubljana

Dr. Marko Pokorn, pediater in infektolog, bo spregovoril o naši odmevni knjigi avtorja Andree Grignolija Kdo se boji cepiv?, ki na privlačen način predstavi zgodovino cepljenja in gibanj proti njem, predvsem pa ponuja širok družbeno-psihološki vpogled v problematiko odklanjanja cepljenja. Dr. Pokorn, avtor spremne besede h knjigi, bo na predavanju predstavil nekaj Grignolijevih orodij in strategij za izboljšanje komunikacije med medicinsko stroko in državljani.

Knjiga, ki je tako rekoč obvezno branje za vsakega starša, bo na dogodku naprodaj. Seveda po znižani ceni! 

________________
25. 6. 2019

/*cf. video Kdo se boji cepiv?

Za vse, ki ste zgrešili naš zadnji pogovor v Atriju ZRC, prilagamo posnetek s 23. maja 2019, ko nas je v Ljubljani obiskal /*cf. avtor Andrea Grignolio.

O tem, Kdo se boji cepiv? sta se pogovarjala Andrea Grignolio in Marko Pokorn, pogovor pa je moderiral Vid Čeplak Mencin.

________________
25. 6. 2019

Okrogla miza s Carlosom G. Villo v Atriju ZRC

Knjigarna Azil in Založba /*cf. vabita na okroglo mizo o mednarodnih vidikih osamosvojitve Slovenije

Ponedeljek, 1. 7. ob 19h
Atrij ZRC

Novi trg 2, Ljubljana

S ponosom vam sporočamo, da je uspešnica Carlosa G. Ville Nova država za nov svetovni red (Založba /*cf., 2017) pred kratkim izšla v španščini pri ugledni založbi Comares Editorial s sedežem v Granadi.

Izid knjige o mednarodnih vidikih osamosvojitve Slovenije v španščini je za nas poseben praznik, ki ga bomo obeležili tudi v Ljubljani na okrogli mizi z mednarodno udeležbo v Atriju ZRC.

Sodelujejo: avtor knjige Carlos G. VillaBranko Bembič in Tomaž Mastnak

Moderator: Jure Ramšak

Nova država za nov svetovni red postavlja slovensko osamosvojitev na svetovno prizorišče in s tem v raziskovanje naše bližnje preteklosti vnaša novo razsežnost. Raziskuje namreč proces slovenske osamosvojitve s stališča svetovnega sistema in v dolgem trajanju. Avtor analizira, kako so se razvijala notranja protislovja v SFRJ in kako so na te procese vplivali zunanji dejavniki; tako kombinira notranjo in zunanjo perspektivo, ob tem pa prikazuje zgodovinsko dogajanje hkrati z objektivnega teoretičnega stališča in iz subjektivnega gledišča vpletenih akterjev. Avtor je proučeval arhive v Ljubljani, Beogradu in Washingtonu. Intervjuval je glavne protagoniste tako v Sloveniji in Jugoslaviji kakor v evropski in svetovni politiki. Iz večletnega dela na terenu in v arhivih je nastala knjiga, ki prinaša številna nova dejstva in izvirne analize.

Okrogla miza bo potekala v slovenskem in angleškem jeziku. 
Knjigo Nova država za nov svetovni red bo uvodoma predstavil Rastko Močnik.

Se vidimo!

________________
17. 5. 2019

/*cf. avtor Andrea Grignolio v Ljubljani

23. in 24. 5. bo Ljubljano obiskal Andrea Grignolio, avtor knjige Kdo se boji cepiv?, ki je pri založbi /*cf. leta 2018 izšla v zbirki Varia.


Andrea Grignolio (1974) poučuje zgodovino medicine in bioetike na Univerzi Vita-Salute S. Raffaele v Milanu. V svojem raziskovalnem delu se osredotoča na zgodovino biomedicinskih disciplin v zahodni družbi 20. stoletja s posebnim fokusom na imunologiji. Študij v Centru Cavaillès na pariški École Normale Supérieure je končal leta 2004, v letih 2006–2007 je bil postdoktorski raziskovalec v Centru za filozofijo in zgodovino znanosti Univerze v Bostonu, leta 2009 gostujoči raziskovalec na Oddelku za zgodovino znanosti in tehnologije na Kalifornijski univerzi v Berkeleyju, v letih 2016–2017 pa raziskovalec (ARD 2020) na Univerzi Françoisa Rabelaisa v francoskem Toursu. Svoje prispevke objavlja v mednarodnih znanstvenih revijah, njegova knjiga Kdo se boji cepiv? (Chi ha paura dei vaccini?, Codice edizioni 2016) je bila v Italiji uvrščena med finaliste nacionalne nagrade za popularizacijo znanosti (2016) ter v najožji izbor za nagrado Galileo (2017). Grignolio je tudi stalni kolumnist italijanskega časnika La Repubblica in zase pravi, da je popularizacija znanosti eno njegovih najljubših področij delovanja.

O svoji knjigi bo spregovoril na dveh dogodkih:

Kdo se boji cepiv? Okrogla miza z avtorjem

Četrtek, 23. 5., ob 20.00
Atrij ZRC
Novi trg 2, Ljubljana


Sodelujeta: Andrea Grignolio in Marko Pokorn
Moderator: Vid Čeplak Mencin

Monografija Andrea Grignolia Kdo se boji cepiv? (prev. Alenka Jovanovski, spremna beseda Marko Pokorn, Založba /*cf., 2018) izhaja iz izjemno aktualnega in pertinentnega vprašanja: zakaj danes, po dveh stoletjih uspešnega boja proti nalezljivim boleznim, v liberalnih družbah toliko ljudi, ki so razmeroma dobro izobraženi in imajo dober materialni in socialni status, dvomi o koristnosti cepiv, bodisi tako da se cepljenju izogibajo ali pa mu celo aktivno nasprotujejo (državljanska nepokorščina, razne civilne iniciative)? To je trend, ki ga opažamo od začetka osemdesetih let 20. stoletja, in ki se vse odtlej krepi.
Avtorjev odgovor je, da za to obstajajo trije glavni družbeni razlogi: ideološki (pripadniki liberalnega srednjega razreda dajejo prednost izogibanju individualnim tveganjem pred kolektivno racionalnostjo in odgovornostjo), informacijski (dostopnost obilja informacij, četudi lažnih, o tveganjih cepljenja) in socialni (zaščitniško starševstvo kot posledica nizke rodnosti in poznega starševstva ter osip zdravniške avtoritete).
Andrea Grignolio nam na privlačen način predstavi zgodovino cepljenja in gibanj proti njem, premišljuje preteklost, sedanjost in prihodnost cepiv, na koncu pa ponudi tudi nekaj orodij in strategij za izboljšanje komunikacije med medicinsko stroko in državljani, ki bi lahko omilile in zmanjšale odpor proti cepivom in cepljenju.

Dogodek pripravljamo: Založba /*cf., Italijanski inštitut za kulturo in Knjigarna Azil s podporo JAK.

...........................................................................................................................................................

»Razumevanje zadržkov do cepiv kot nevroevolucijskega vprašanja«

Petek, 24. 5., ob 14.00
Velika predavalnica Pediatrične klinike UKC Ljubljana
Bohoričeva 20, Ljubljana

Predavanje dr. Andrea Grignolija ob izidu slovenskega prevoda knjige Kdo se boji cepiv?

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Znanstvena literatura ponuja nedvoumne podatke, ki kažejo, da so zdajšnja cepiva varna in učinkovita, v preteklosti pa so bila medicinski ukrep, ki je skupaj s sanitarno ureditvijo oziroma uvedbo vodovodov rešil več življenj kot vsi drugi medicinski ukrepi. Čeprav so v razvitih državah, v katerih je bila dosežena skupinska imunost, cepiva podaljšala pričakovano življenjsko dobo, zdaj prav v teh državah družbeni odpor do cepiv otroke izpostavlja nevarnosti. Novejši nevrokognitivni pristop ponuja zanimiv okvir za razumevanje vzrokov za širjenje gibanj, ki nasprotujejo cepljenju. Toda za ta neracionalna prepričanja obstaja tudi evolucijsko pojasnilo, brez njegovega razumevanja pa bo temu naraščajočemu družbenemu nasprotovanju izredno težko ugovarjati. Pri razmišljanju o možnih rešitvah tega problema bo treba razpravljati tudi o »teorijah spodbude« in »omejene racionalnosti«, ki sta pokazali določeno učinkovitost, ko gre za ponujanje orodij, ki so prebivalstvu v pomoč pri usmerjanju znotraj arhitekture odločitev, povezanih z zdravjem.

Dogodek pripravljamo: Založba /*cf., Italijanski inštitut za kulturo in Pediatrična klinika UKC Ljubljana s podporo JAK.

________________
17. 5. 2019

/*cf. na sejmu akademske knjige Liber.ac

Če nas zgrešite na stojnici Slovenskih dnevov knjige, vabljeni, da nas med 21. in 23. 5. obiščete v Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto na 10. sejmu akademske knjige Liber.ac, kjer bodo po posebnih sejemskih cenah na voljo tako /*cf. novosti kot tudi naše stare prodajne uspešnice!

________________
17. 5. 2019

/*cf. na Slovenskih dnevih knjige

Med 15. in 18. 5. bo Založba /*cf. sodelovala na 24. Slovenskih dnevih knjige. Obiščite nas na stjonici pred Moderno galerijo, kjer boste lahko prelistali in kupili skrbno izbrane /*cf. naslove po akcijskih cenah!

_________________
4. 4. 2019

Zoja Skušek (1947-2019)

Foto: Borut Krajnc
Foto: Borut Krajnc

Hudo je, ko kolektiv zapusti njegova najproduktivnejša članica, tako rekoč njegova duša. Še huje, če to ni samo delovni kolektiv, temveč združba prijateljic in prijateljev. Zoja ni delala s komer koli, temveč samo z ljudmi, s katerimi se je dobro razumela in med katerimi se je dobro počutila. In lahko je izbirala; njena razgledanost v teoriji, njena avtoriteta na področjih jezika, književnosti in prevajanja, njena odločnost in delavnost sta gnali sodelavke in sodelavce, da so dali vse od sebe. Ne bi mogla delati pri katerem koli založniku – že prej ne, ko je v uredništvih vladala dnevna politika, še zlasti pa ne v novejših časih, ko imajo zadnjo (ali sploh edino) besedo kapitalski interesi. Njeno pravo mesto je bilo v majhni, »alternativni« založbi, kjer je lahko razvijala in ostrila lastne zamisli. Začela je pri Studia humanitatis, ko pa se tam ni več dobro počutila, je z majhno skupino sodelavk in sodelavcev nemudoma ustanovila novo založbo (izhodiščno za izdajanje knjižnih prevodov, kmalu pa tudi izvirne teoretske in literarne produkcije), ki jo je imenovala /*cf.; poševnica in zvezdica zaznamujeta opombo pod črto, kratica za njima pa je standardno bibliografsko napotilo confer: glej (tudi), primerjaj. To ni bila zgolj domislica; izdaje Založbe /*cf. imajo resda več konceptualnih linij, ki pa se prepletajo in sestavljajo konsistenten mozaik angažirane sodobne teorije in književnosti. Zoja je znala povezovati stvari na način, ki smo ga kdaj razumeli šele pozneje. Založba /*cf. brez nje ne bo, kar je bila, njena zasluga pa je, da je vzpostavila aparat, ki bo lahko po njenih smernicah deloval naprej.

Bogdan Lešnik v imenu uredništva Založbe /*cf.

_________________
4. 3. 2019

/*cf. gre po svetu

Med 21. in 24. marcem se bo Založba /*cf. že tradicionalno razstavila na nacionalni stojnici knjižnega sejma v Leipzigu (dvorana 4, stojnica D503). Letos se predstavljamo s štirimi izbranimi monografijami, ki so nastale po naročilu naše založbe in smo nanje še posebej ponosni:

1. Catherine Samary: Komunizem v gibanju: zgodovinski pomen jugoslovanskega samoupravljanja
2. Carlos G. Villa: Nova država za nov svetovni red: mednarodni vidiki osamosvojitve Slovenije
3. Darja Zaviršek: Skrb kot nasilje
4. Franček Drenovec: O blaginji in napredku: kratki vodnik po neoliberalizmu

Se beremo!

_________________
4. 3. 2019

/*cf. z Ivano Klavniško na Odprti katedri

Torek, 19. 3. ob 20.00
UL AGRFT - Odprta katedra
Nazorjeva 3, Ljubljana

Po nedavnem prevodu in sploh prvem izidu v slovenščini bo Brechtova Sveta Ivana Klavniška 19. marca ob 20. uri zasedla prostore stare gledališke predavalnice AGRFT na Nazorjevi 3 v Ljubljani. Brechtov(ski) večer, ki se bo zgodil v okviru vsem odprte "Odprte katedre" za vse, pripravljamo in snujemo prevajalka Mojca Kranjc, brechtolog Aldo Milohnić, vodja Odprte katedre Sebastijan Horvat in urednica Amelia Kraigher. 

Zaenkrat vam prve slovenske uprizoritve Ivane Klavniške sicer še ne moremo obljubiti, a vzemite ta torkov večer kot vsak dober "učni komad" in ga razumite kot vsak iskren poskus ... za pravo stvar!

_________________

4. 3. 2019

/*cf. pod rdečo zvezdo


Četrtek, 14. 3. ob 17.00
Mestna galerija Ljubljana
Mestni trg 5


V okviru aktualne velike retrospektivne razstave Pod rdečo zvezdo našega avtorja Iztoka Sitarja v Mestni galeriji (ki je nikakor ne gre zamuditi!) vas 14. marca ob 17. uri vabimo na angažirani pogovor o angažiranem stripu.

Sodelovali bodo stripovski avtorji in teoretiki Izar LunačekIztok SitarDamijan Stepančič in kustos razstave Sarival Sosič. Pogovor bo vodila stripovska raziskovalka in kritičarka Pia Nikolič.

Govora bo, kakopak, (tudi) o naši in Iztokovi zbirki esejev o družbeni kritiki in politični (ne)korektnosti v stripu z naslovom Kako je Jaka Racman postal fašistNaj spomnimo, da lahko Sitarjevo različico Jake Racmana v času trajanja razstave v Mestni galeriji kupite tudi po prekarcem prijaznejši ceni.

Vstop prost!


_________________

4. 3. 2019

/*cf. čitalnice na Vodnikovi domačiji


Čitalnice, celoletni cikel pogovorov v organizaciji projekta UDESIN ter v sodelovanju s Kooperativo THD in Vodnikovo domačijo, želijo vzpostaviti skupen prostor mišljenja aktualne družbene situacije ter novih umetnostnih, političnih in znanstvenih praks.

Torek, 12. 3. ob 19.00
Vodnikova domačija
Vodnikova cesta 65, Ljubljana

O migracijah

Tema marčevskih Čitalnic so migracije. Migracije so po izkušnji z nekajmesečnim odprtjem meja na balkanski poti v letih 2015-2016 postale katalizator pohoda skrajne desnice na oblast in v politiko sredine. Delavskemu in srednjemu razredu, ki ju ogrožata poglabljanje neenakosti in prekarnost, so naslikali nadomestno tarčo. Strašenje pred migranti je utrdilo neoliberalno normo, da naj vsak poskrbi zase. Večinska javnost je v osredotočenosti na lastno blaginjo in nemoten način življenja prezrla položaj migrantov samih: ne zanima je, kaj sproža današnje množične migracije in kako zagrajevanje meja vpliva na migrante.

Oporne točke tokratnega pogovora ponujajo naslednje tri knjige:

- Reece Jones: Nasilne meje: begunci in pravica do gibanja (Založba /*cf., 2017)
- Khalid Koser: Mednarodne migracije: zelo kratek uvod (Krtina, 2017)
- Louis Adamič: Iz mnogih dežel (Sophia, 2018)

Gostje: Blaž Gselman, Aigul Hakimova, Tadej Troha in Arne Zupančič 

Pogovor vodi: Mojca Lukan
 

Naše knjige so na Domačiji vedno na voljo za listanje, v branje in nakup! Na čitalniških večerih tudi z izbranimi popusti.

_________________
4. 3. 2019/*cf. gre v Opero

Ob krstni izvedbi nove slovenske opere Milka Lazarja koda L, ki so jo navdihnili Barthesovi (in naši!) Fragmenti ljubezenskega diskurza, vas SNG Opera in balet Ljubljana in Založba /*cf. vabita na dva dogodka:


Ponedeljek, 11. 3. ob 11.00
SNG Opera in balet, Orfejev salon
Župančičeva 1, Ljubljana

Novinarska konferenca pred krstno izvedbo kode L in ob novi izdaji Fragmentov ljubezenskega diskurza. Novo slovensko operno delo bodo predstavili ustvarjalci, knjigo pa njena urednica.

Petek, 15. 3. ob 17.00
SNG Opera in balet, Orfejev salon
Župančičeva 1, Ljubljana

Okrogla miza "Operna arija kot barthesovska guba jezika" ob praizvedbi kode L in drugi izdaji Fragmentov ljubezenskega diskurza.

"Figura je nekakšna operna arija; tako kakor arijo razpoznamo, jo memoriramo in jo manipuliramo skozi njen incipit /.../, tako tudi figura nastane iz gube jezika (kakšnega verza, refrena, kantilacije), ki jo oblikuje v senci." (Roland Barthes)

koda L je nova sodobna opera, ki se izhodiščno naslanja na postulate Fragmentov ljubezenskega diskurza francoskega filozofa Rolanda Barthesa. Pri nastajanju avtonomne umetniške stvaritve sta bili zlasti ključni Barthesovi misli o operni ariji, ki nastane iz gube jezika in o samotnosti ljubezenskega diskurza. Okrogla miza bo razprla nekatera temeljna vprašanja ustvarjanja sodobnega opernega dela ter postopek nastajanja kode L tako v luči sodobnih uprizoritvenih praks kot tudi interpretacije Barthesovih Fragmentov: ali je ljubezenski diskurz res samoten?

Na pogovoru bodo sodelovali: skladatelj Milko Lazar, režiser in scenograf Rocc, glasbeni vodja in dirigent Marko Hribernik, sopranistka Urška Arlič Gololičič in avtor spremne besede h knjigi Zdenko Vrdlovec. Pogovor bo vodila libretistka in dramaturginja Eva Kraševec.

Med 14. in 23. marcem bodo Fragmenti ljubezenskega diskurza v Operi naprodaj po prijateljski ceni 19 evrov. Z vstopnico za predstavo Koda L pa vam na sedežu Založbe /*cf. (Dalmatinova 2/I, Ljubljana, v času uradnih ur) nudimo 20-odstotni popust na vse naše knjige. Ponudba velja med 14. in 23. marcem 2019.

__________________________
10. 2. 2019

Čitalnice: VSI V ŠOLO!


Sreda, 12. 2. ob 19.00
Vodnikova domačija
Vodnikova cesta 65, Ljubljana


Čitalnice, celoletni cikel pogovorov v organizaciji projekta UDESIN ter v sodelovanju Kooperative THD in Vodnikove domačije želijo vzpostaviti skupen prostor mišljenja aktualnih družbenih situacij ter novih umetnostnih, političnih in znanstvenih praks.

Tokratna tema: izobraževalni sistem. 

V današnji družbi je mogoče opaziti spremembe v pogledih na znanje, ki ga učenci osvajajo tekom formalnega izobraževanja, in na pomen, ki mu ga kot družba pripisujemo. Zdi se, da posebno pomembnost pripisujemo neposredno uporabnemu znanju, vse drugo pa označujemo kot balast. Takšno prepričanje posledično vpliva na vlogo vzgoje in izobraževanja, ki tako postopoma izgubljata svojo temeljno konceptualno utemeljenost. Glavni namen šole kot institucije je vedno bil vstop posameznikov v abstraktno vednost in prav to se z določenimi zahtevami, npr. pripraviti učence na vseživljenjsko učenje, na prilagodljivost (na trgu delovne sile), postavi pod vprašaj. 
Pred kratkim je bilo mogoče spremljati zelo nazoren primer opisanega stanja: Društvo Svet staršev je na spletu ustvarilo »Peticijo za spremembo šolskega sistema«, ki jo je v enem tednu podpisalo več kot 20.000 ljudi. Njihove zahteve zadevajo različna področja delovanja šole, med drugimi zmanjševanje obsega snovi in domačih nalog, vpeljavo opisnega ocenjevanja in odpravo nacionalnega preverjanja znanja, mature in vpisnih pogojev za srednješolsko in visokošolsko izobraževanje. Na okrogli mizi 
bomo, izhajajoč iz izbranih knjig, ki so navedene malo nižje, analizirali vzroke za skepso do tradicionalnega izobraževanja in izobraževalnega sistema ter govorili o spremembah v dojemanju otroštva in starševstva. Kako (naj) se stroka odziva na tovrstno dogajanje?

Gosta: Zdenko Kodelja in Damijan Štefanc 
Moderator: Mark Jupiter Užmah

Tokratni pogovor bo izhajal iz knjig: 
- Avtorska skupina: Kaj po univerzi? (Založba /*cf., 2013) 
- Frank Furedi: Zapravljeno: Zakaj šola ne izobražuje več (Krtina, 2016)
- Tamara Narat, Urban Boljka in drugi: Generaciji navidezne svobode: otroci in starši v sodobni družbi (Sophia, 2017) 

Na dogodku bodo naše knjige na voljo v prelistanje in nakup!

 

__________________________

1. 2. 2019

/*cf. v deželi nebesnega zmaja z Ralfom Čeplakom MencinomVabljeni na pogovor o /*cf. knjigi V deželi nebesnega zmaja - 350 let stikov s Kitajsko z avtorjem, ki bo v sredo, 6. 2. 2019 ob 16. uri v atriju Narodnega muzeja Slovenije (Prešernova 20, Ljubljana). Dogodek smo pripravili v okviru razstave Zlato kitajskih cesarjev. Zlati predmeti iz obdobja Wanli dinastije Ming.

Z avtorjem knjige Ralfom Čeplakom Mencinom se bo pogovarjala sinologinja in filozofinja Helena Motoh.

Na knjigo o zgodovini znanstvenih, kulturnih in gospodarskih stikov med Slovenijo in Kitajsko smo dolgo čakali in je izjemno pomembna, saj zapolnjuje globoko vrzel na področju tovrstnih raziskav. Ralf Čeplak Mencin ni samo eden največjih slovenskih strokovnjakov za medkulturne študije, je tudi človek izjemno odprtega duha, ki v svojem delu subtilno odstira tenčice, ki - kljub obdobju vseobsežne globalizacije - še vedno zastirajo skrivnostno obličje Kitajske, njene družbe in kulture. Avtor nas povede na zanimivo in celo pustolovsko popotovanje. Njegova knjiga je pot raziskovanja odnosov med Slovenijo in Kitajsko, med dvema svetovoma, ki sta si daleč in blizu obenem. Bližina, ki jo na tem čarobnem popotovanju vzpostavi, je plod kozmopolitske širine. Prav ta odprtost je temelj pričujočega dela, ki nas na duhovit, topel in iskren, a hkrati relevanten in informativen način sooča z »drugačnostjo« Kitajske. Naučilo nas bo marsikaj – ne samo o Kitajski, temveč tudi in predvsem o nas samih. V njej bomo spoznali tudi obličje Slovenije, obličja Slovenk in Slovencev, ki pričajo o tem, da majhnost ne pomeni nujno zatohlosti in zaplankanosti.


Ralf Čeplak Mencin je kustos za Azijo, Avstralijo in Oceanijo v Slovenskem etnografskem muzeju.

Vstop na dogodek je brezplačen, knjiga pa vam bo na voljo za prelistanje in v nakup. Toplo vabljeni!


___________
24. 1. 2019

Kulturni fokus na Radiu Slovenija

Vabljeni, da jutri, 25. 1. ob 20. uri prisluhnete oddaji Kulturni fokus na prvem programu Radia Slovenija, ki bo v celoti posvečena Ameriškemu holokavstu Davida E. Stannarda! Z gostoma Darijem Zadnikarjem in Gorazdom Kovačičem se bo pogovarjala Magda Tušar. Se slišimo!

___________
21. 1. 2019

/*cf. video: Utopije danes

Vabljeni k ogledu videoposnetka s pogovora Utopije danes, ki se je v sklopu 34. slovenskega knjižnega sejma odvil na Pisateljskem odru v sredo, 12. 11. 2018!

__________________

12. 1. 2019


/*cf. čitalnice: Skrb kot nasilje

  

Torek, 22. 1. ob 19.00
Vodnikova domačija
Vodnikova cesta 65, Ljubljana

Tretji pogovor iz cikla Čitalnice bo izhajal iz knjige:

Darja Zaviršek: Skrb kot nasilje (Založba /*cf., 2018)

Gostje: Darja Zaviršek, Jernej Kaluža, Eva Mahkovič, Katarina Veselko
Moderatorka: Martina Černe

Globalne neenakosti, ekološke katastrofe in sedanje ter prihodnje množične migracije vplivajo tudi na razmerja med spoli in spoloma. Za ženske bo poskrbljeno, če se bodo uklonile težnjam po retradicionalizaciji in repatriarhalizaciji. V zameno za njihovo neplačano skrbstveno delo in podreditev vsesplošnemu tradicionalizmu, ki naj ohrani status quo v ekonomsko in socialno negotovih razmerah, obljublja naklonjenost in družbeno skrb. Čeprav gre za globalne procese skrbi, ki se v resnici spreminjajo v nasilje, je potrebno analizirati, kako se ti manifestirajo v Sloveniji, kdo so lokalni nosilci neopatriarhata in kakšen je potencial aktivističnih gibanj pri nas.

Kot vselej, bodo tematsko obarvani /*cf. naslovi tudi na januarskih čitalnicah naprodaj z enkratnimi popusti.

Toplo vabljeni!
__________________________
12. 1. 2018


/*cf. diskurz o afriški literaturi

Torek, 15. 1. ob 19.00
Vodnikova domačija
Vodnikova cesta 65, Ljubljana

prevod: Zoja Skušek
spremna beseda: Abdul JanMohamed 
186 strani

Čas ptice ubijalke (Time of the Butcherbird) je prvi roman, ki ga je južnoafriški pisatelj Alex La Guma napisal v izgnanstvu, zato se je svoje osrednje teme, kritike rasističnega režima in njegovih morilskih posegov v življenje črnih prebivalcev, lahko lotil širše, v okviru nacionalne politične in kulturne zgodovine, ki sega vse do burske vojne (1899–1902) in še dlje nazaj. Butcherbird, po naše srakoper (lat. lanius), je mesojedi ptič, ki svoje žrtve natika na trnje in jih potem počasi razkosava in jé; hkrati pa se rad zadržuje v bližini goveda in se hrani z njegovimi zajedavci. Naslov je seveda simboličen, glavni junak se iz individualnega maščevalca preobrazi v ujedo, ki bo, spet vključena v skupnost, deželo očistila zajedavcev.

Upor proti zajedavcem v romanu vodi (presenetljivo za tradicionalno skupnost, a nič nenavadnega za La Gumo) močna ženska, ki je izkusila življenje v mestu. Medtem ko moški omahujejo, ona svoje ljudi popelje v upor in celo prepriča glavnega junaka, da se pridruži.

La Gumov pisateljski sloves temelji na živahnem, filmskem slogu, slikovitih dialogih in prizadetem prikazovanju življenja ljudi pod represivnim rasističnim režimom. Nekateri kritiki ga imenujejo južnoafriški Dickens, drugi južnoafriški Gorki, vsekakor pa ne smemo pozabiti na vpliv klasičnih ameriških gangsterskih filmov. Ne samo, da mikroskopsko natančno prikazuje človeka nevredno življenje pod zatiralskim režimom, ampak to počne v zadržanem in ekonomičnem tonu in z neverjetnim očesom za detajle. Poznavalska raba jezikov in žargonov mu pomaga individualizirati predstavnike glavnih skupin južnoafriške družbe: Bantujce, Afrikanarje in Angleže.

Času ptice ubijalke in romanesknem opusu Alexa La Gume se bosta pogovarjala vrhunska poznavalca afriške književnosti Aleksandra Gačić in Nikolai Jeffs.

Izbrani /*cf. naslovi iz zbirke Kaif bodo na dogodku na voljo z izbranimi popusti.

Toplo vabljeni!

__________________________
28. 11. 2018

Založba /*cf. v oddaji Panoptikum


Vabljeni k ogledu oddaje Panoptikum v arhivu RTV SLO, kjer se je 21. 11. 2018 v sklopu naslova Humanistične in družboslovne knjige med državo in trgom predstavila tudi odgovorna urednica Založbe /*cf. Amelia Kraigher. 

__________________________

14. 11. 2018

Založba /*cf. na 34. Slovenskem knjižnem sejmu 

Založba /*cf. se tudi letos predstavlja na Slovenskem knjižnem sejmu v Cankarjevem domu (20.–25. 11.). Našo stojnico boste našli v Akademski četrti (Velika sprejemna dvorana), skupaj z drugimi založbami Kooperative THD (Založba /*cf., Studia humanitatis, Sophia, DTP Analecta, Krtina).


Oglejte si naš novi sejemski cenik  171 /*cf. knjig, ki bodo na voljo po neponovljivih cenah, s popusti od 20 do 75 %. Vse novitete so v katalogu označene z odebeljenim tiskom


KOOPERATIVA THD NA PISATELJSKEM ODRU 34. SLOVENSKEGA KNJIŽNEGA SEJMA

KOOPERATIVA THD, konzorcij petih humanističnih založb (Založba /*cf., DTP Analecta, Krtina, Sophia, Studia humanitatis), se bo na Pisateljskem odru Društva slovenskih pisateljev predstavila na štirih okroglih mizah. Obetajo se poglobljene razprave o temah, ki jih razpirajo naše nove knjige. Vabljeni, da se nam pridružite na Pisateljskem odru 34. Slovenskega knjižnega sejma v Cankarjevem domu (Velika sprejemna dvorana).


SREDA, 21. 11.
15.00–16.00

UTOPIJE DANES

Po »koncu zgodovine« (Fukuyama) se zdi, da je nastopilo obdobje, ko so tudi utopije postale ne le nezaželene, temveč – zaradi strukturnih določitev sodobne kapitalistične globalne družbe – skorajda nemogoče. Kakšne možnosti imajo utopije danes? In ali sploh še obstajajo potrebe po utopijah? Pogovor bo naslovil možnosti bolj ali manj radikalnih alternativ ter rešitev. 

 

Z nami bodo knjige:

Zygmunt Bauman: Retrotopija (Založba /*cf.)
McKenzie Wark: Molekularno rdeče: teorija za dobo antropocena (Sophia)
zbornik: Brezplačno kosilo za vse (Krtina)
Thomas More: Utopija 1515 (SH)

Gostje: Tanja Rener, Marko Hočevar in Primož Krašovec

Moderator: Marko BauerČETRTEK, 22. 11.
15.00–16.00


MARKSIZEM ZA DANAŠNJO RABO: OB DVESTOLETNICI ROJSTVA KARLA MARXA IN STOLETNICI ROJSTVA LOUISA ALTHUSSERJA

Althusserjeva dela so prispevki za teorijo, ki bi usmerjala politično prakso. Kot mislec je izhajal iz kritike stalinizma, ni pa opustil zahteve po radikalni preureditvi gospodarstva, ki bi omogočila brezrazredno družbo. Protikapitalistična gibanja, ki jih je nagovarjal, so se razvijala v drugi smeri. Namesto odprave podrejanja in izkoriščanja z odpravo kapitalizma je njihov praktični cilj zaščita okolja in »ranljivih skupin« v okvirih kapitalizma. Ta premik je pretrgal povezavo med teorijo in prakso, ki je pripomogla k uspehom delavskega gibanja v 19. in 20. stoletju. Brez ponovne povezave bodo protikapitalistična gibanja ostala nemočni opazovalci družbenega dogajanja. Althusserjev prispevek k tej povezavi je zato aktualen še danes.

 

Z nami bosta knjigi:

Louis Althusser: Ideologija in ideološki aparati države in drugi spisi (Založba /*cf.)
Louis Althusser et al.: Branje Kapitala (Sophia)

Gosta: Gorazd Kovačič in Marko Kržan

Moderator: Jože VogrincPETEK, 23. 11.
12.00–13.00


UMETNOST BESEDE O UMETNOSTI: PRODUKCIJA UMETNOSTI IN UMETNIŠKEGA


Lokalni diskurz o umetnosti je v zadnjih letih bogato obrodil. Izhajajoč iz štirih novejših knjižnih izdaj bomo skušali ubesediti raznolike podobe umetnosti in prikazati pestro barvno paleto aktualnega umetniškega diskurza. Beseda bo tekla tako o modernizmu in sodobni umetnosti kot tudi o vlogi umetnosti v 17. stoletju, o discipliniranju umetnosti, njenih spodrsljajih in medprostorih.

 

Z nami bodo knjige:

Andrej Pezelj: Umetnost in disciplina (Založba /*cf.)
Tomo Stanič: Podoba in njena zunanjost (DTP Analecta)
Mojca Puncer: Medprostori umetnosti (Sophia)
Tomislav Vignjević: Besede o podobah: študije o sodobni likovni umetnosti (SH)


Gostje: Andrej Pezelj, Tomo Stanič, Mojca Puncer in Tomislav Vignjević

Moderator: Jernej Kaluža

 

NEDELJA, 25. 11.
14.00–15.00


POLOŽAJ ŽENSK V FUNDAMENTALISTIČNEM NEOLIBERALIZMU

Skrb se – pogosteje kot se zdi – spreminja v oblike nasilja, ali pa je nasilna že sama po sebi; skrb za hendikepirane, ženske, migrante in otroke praviloma predstavlja preplet ideologije skrbi, skrbstvenih praks in nasilne skrbi, ki »nadzoruje« ter ustvarja travme in odvisnosti. V času fundamentalističnega neoliberalizma se nasilna skrb pogosto naslavlja na ženske: ker so vse bolj izobražene in avtonomne, izstopajo iz tradicionalnih vzorcev podredljivosti, a množica nezadovoljnih in prekariziranih moških vztraja, da mora za ženske, ki jih ogrožajo migranti in njihova lastna družbena in kvarna svoboda, skrbeti. Ne izkoriščevalski neoliberalizem – ženske so postale grešni kozel današnjega sveta, zato se nanje tudi usmerja nasilna skrb.

 

Z nami bo knjiga:

Darja Zaviršek: Skrb kot nasilje (Založba /*cf.)

Gostja: Darja Zaviršek

Moderatorka: Jelka Zorn 

__________________________
5. 11. 2018

/*cf. diskurz o(b) knjigi Tomaža MastnakaSreda, 7. 11. ob 17.00
Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7, Ljubljana

Mastnakova idejno zgodovinska knjiga Liberalizem, fašizem, neoliberalizem interpretira liberalizem (in pri tem ne nasede njegovi zlorabi pojma osebne svobode) kot sistem nebrzdane akumulacije kapitala, ki nasprotuje državni regulaciji in demokratičnemu vplivu ljudstva nanjo. Liberalizem je skozi čas za podporo akumulaciji uporabljal razne oblike nasilja, od pajdašenja s fašističnim razbijanjem ljudskih političnih gibanj prek prilaščanja skupnih dobrin do nove oblike vladnosti, ki jo sproža neoliberalna ekonomizacija vseh področij življenja. To, kar danes opažamo kot ekscese kapitalizma in kot vračanje fašizma, je po Mastnaku pravi obraz liberalizma, ki spet neovirano uporablja vase integrirane fašistične metode za ustvarjalno destrukcijo. Avtor vidi edino alternativo v obnovi demokracije kot sredstva za politično artikulacijo ljudstva. (Foto: Jure Eržen/DELO)

S političnim filozofom Tomažem Mastnakom se bo pogovarjal Gorazd Kovačič.

/*cf. knjige Tomaža Mastnaka bodo na dogodku naprodaj po posebej ugodni ceni. Vabljeni!
__________________________

5. 11. 2018

/*cf. ne grize

Četrtek, 8. 11., od 15.00 do 20.00
Preddverje Atrija ZRC
Novi trg 2, Ljubljana

V okviru prireditve Znanost ne grize v organizaciji ZRC SAZU in knjigarne Azil se bomo predstavili na popoldanskem knjižnem sejmu. Skrbno izbrane knjige Založbe /*cf. bodo naprodaj s popusti od 20 do 50 %. Ne zamudite!

__________________________

5. 11. 2018

/*cf. na sejmu Buch Wien

Knjižne novitete Založbe /*cf. bodo na ogled na Mednarodnem knjižnem sejmu BUCH WIEN 2018, ki bo potekal od 7. do 11. novembra na Dunaju. Prelistali in brali nas boste lahko na slovenski nacionalni stojnici (stojnica B11) na dunajskem sejmišču v Dvorani D (Halle D).

__________________________

5. 11. 2018

/*cf.  avdio, /*cf. video

Vabljeni k ogledu povzetka 
in k posluhu okrogle mize "Ženska kot grešni kozel"

z Darjo Zaviršek, Ireno Šumi, Marto Verginella in Niko Kovač, ki je potekala 16. oktobra v Galeriji Škuc v okviru razstave Kdo se boji ideologije? in v sodelovanju z Mestom žensk.

__________________________
10. 10. 2018

/*cf. omizje o(b) knjigi Skrb kot nasilje Darje Zaviršek


Založba/*cf. v sodelovanju s 24. festivalom Mesto žensk in galerijo Škuc vabi na /*cf. omizje o(b) knjigi Darje Zaviršek Skrb kot nasilje (Založba /*cf., 2018). Dogodek se bo odvijal v torek, 16. 10., ob 17.00 v galeriji Škuc.

Na okrogli mizi bodo sodelovale Darja ZaviršekIrena Šumi in Marta Verginella, povezovala jo bo Nika Kovač.


Dogodek smo pripravili v okviru razstave Kdo se boji ideologije? v sodelovanju z Mestom ženskKnjiga bo v Škucu naprodaj po posebej ugodni ceni, ne zamudite.
__________________________
10. 10. 2018

/*cf. video za zamudnike

Za ogrevanje pred okroglo mizo v Škucu priporočamo ogled posnetka pogovora o knjigi Skrb kot nasilje, ki se je odvil na Fakulteti za socialno delo, 10. 9. 2018Darjo Zaviršek je predstavila Irena Šumi.

In še posnetek razpraveAmeriškem holokavstu, ki je potekala v Atriju ZRC, 27. 9. 2018. O pretresljivi knjigi Davida E. Stannarda sta se pogovarjala politični filozof Tomaž Mastnak in Gorazd Kovačič. Vabljeni k ogledu!

__________________________
6. 9. 2018

/*cf. disput o Ameriškem Holokavstu Davida E. Stannarda

Četrtek, 27. 9. ob 19.00
Atrij ZRC
Novi trg 2, Ljubljana

David E. Stannard v obsežni monografiji Ameriški holokavst - pri nas je v prevodu Zoje Skušek in Irene Duša izšla v dveh zvezkih - z neverjetnimi in grozljivimi detajli, ki jih izčrpno podpirajo zadnje demografske, geografske in antropološke ugotovitve, opisuje množično uničevanje družb »Novega sveta« po prvem stiku z zahodno »civilizacijo«, uničevanje, ki je trajalo več ko štiristo let in ki se – na drugačne načine – marsikje nadaljuje še danes ... 

O največji demografski katastrofi v zgodovini človeštva se bosta pogovarjala Tomaž Mastnak, avtor spremne besede h knjigi, in Gorazd Kovačič.

Na dan dogodka bosta knjigi na voljo s posebnim popustom v Knjigarni Azil.

__________________________
6. 9. 2018

/*cf. diskurz ob izidu knjige Darje Zaviršek Skrb kot nasilje

Ponedeljek, 10. 9. ob 13.15
Fakulteta za socialno delo, 
predavalnica 3
Topniška 31, Ljubljana

Večinoma ljudje o skrbi in nasilju razmišljajo kot o dveh med seboj izključujočih si pojavih, tako rekoč kot o binarnih nasprotjih. Skrb povezujejo s področji družbenega življenja, kot so družina, starši, cerkev, socialna politika, večgeneracijska solidarnost. Nasprotno pa nasilje povezujejo z izjemnimi razmerami in kriznimi situacijami ali pa ga vidijo kot subjektivno patološko nasilje. Vendar so možni še drugačni pogledi ...

Darja Zaviršek vas bo skozi knjigo popeljala z vizualnim gradivom, objavljenim v knjigi, dogodek bo povezovala Irena Šumi.

Na dogodku bo knjigo mogoče kupiti po posebej ugodni ceni. Ne zamudite.

 __________________________

14. 8. 2018

Posnetek /*cf. predavanja dr. Rastka Močnika

Predavanje dr. Rastka Močnika z naslovom Razpad Jugoslavije in restavracija kapitalizma v Sloveniji je sedaj na voljo za ogled tudi na spletu. Predavanje se je odvijalo 21. 6. 2018 v Trubarjevi hiši literature kot spremljevalni dogodek ob izidu knjige Carlosa G. Ville Nova država za nov svetovni red: mednarodni vidiki osamosvojitve Slovenije. Vabljeni k ogledu! 

__________________________

 

18. 6. 2018

/*cf. predavanje ob izidu knjige Nova država za nov svetovni red: mednarodni vidiki osamosvojitve Slovenije

Vabljeni na predavanje dr. Rastka Močnika ob izidu izjemne knjige Carlosa G. Ville Nova država za nov svetovni red: mednarodni vidiki osamosvojitve Slovenije. Predavanje z naslovom "Razpad Jugoslavije in restavracija kapitalizma" se bo posvečalo socialističnim in kapitalističnim tržnim spregam, hkrati pa bo prevpraševalo tudi družbene dejavnosti v času jugoslovanskega socializma, kjer so bili prisotni tako socialistični kot kapitalistični procesi.
Predavanje bo potekalo v Trubarjevi hiši literature, Stritarjeva 7, v četrtek, 21. 6. 2018 ob 17. uri.
__________________________

 

28. 5. 2018
Gašper Kralj in Založba /*cf. udeleženca Evropskega festivala romanesknih prvencev v Kielu, Nemčija
Pisatelj Gašper Kralj in urednica pri Založbi/*cf. Amelia Kraigher sta se kot predstavnika Slovenije udeležila 16. evropskega festivala romanesknih prvencev (Europäisches Festival des Debütromans 2018), ki je potekal med 24. in 27. majem v nemškem Kielu.

Festival se je predstavil kot izjemna priložnost za predstavitev našega avtorja in založbe vseevropski založniški javnosti. Roman Gašperja Kralja Rok trajanja pa je bil med drugim tudi kresnikov finalist ter nominiranec za najboljši prvenec leta 2017.
Kiel

__________________________

 

24. 5. 2018

Sejem akademske knjige Liber.ac uspešno zaključen

Na letošnjem že 9. sejmu akademske knjige Liber.ac je poleg 37 drugih razstavljalcev sodelovala tudi naša založba. Med 22. in 24. majem ste nas lahko obiskali na stojnici v Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto UL, kjer je bilo dogajanje še posebno živahno v četrtek, 24. maja, ko so se na okrogli mizi z naslovom Čemu prevajati teorijo v slovenščino? zbrali Peter Klepec, Rastko Močnik in Tadej Troha. Utrinke z okrogle mize si lahko ogledate tukaj.

Okrogla miza

__________________________

30. 4. 2018 

Pogovor o knjigi Reeceja Jonesa Nasilne meje: Begunci in pravica do gibanja

Nasilne meje Reece Jones

Založba /*cf., knjigarna Azil in Mirovni inštitut vabijo na pogovor o knjigi Reeceja Jonesa Nasilne meje: Begunci in pravica do gibanja (Založba /*cf., 2017).

Pogovor bo potekal v ATRIJU ZRC, Novi trg 2, Ljubljana, v sredo, 16. maja, ob 19. uri.

Novinarka Kristina Božič se bo o vprašanjih, ki jih v Nasilnih mejah odpira Jones, pogovarjala z Mojco Pajnik in Césarjem Cuauhtémocem Garcío Hernándezom. Pogovor bo potekal v angleščini kot preddogodek mednarodne konference Understanding causes and consequences of criminalization of migration, ki jo 17. in 18. maja v Ljubljani prireja Mirovni inštitut.

Mojca Pajnik je izredna profesorica na Fakulteti za družbene vede (UL) in znanstvena svetnica na Mirovnem inštitutu.

César Cuauhtémoc García Hernández je izredni profesor prava na Univerzi v Denverju in avtor bloga crimmigration.com. Leta 2015 je izšla njegova knjiga Crimmigration Law.

__________________________

29. 4. 2018

Založba /*cf. in Kooperativa THD na sejmu Liber.ac: Čemu prevajati teorijo v slovenščino?

Založba /*cf. že deveto leto zapored sodeluje na sejmu akademske knjige Liber.ac v Ljubljani (22.–24. 5.). Vabljeni k listanju in nakupu naših knjig po posebej ugodnih sejemskih cenah! V sklopu sejma pa vas v četrtek, 24. maja ob 14. uri, vabimo tudi na okroglo mizo Kooperative THD (Založba /*cf., Studia humanitatis, Krtina, Sophia in Analecta)

Čemu prevajati teorijo v slovenščino?
.
Sodelujejo: Rastko Močnik, Peter Klepec in Tadej Troha (tudi kot moderator).

Čemu prevajati teorijo v slovenščino?

V zadnjih 40 letih je bilo v slovenski jezik prevedeno več temeljne teorije v humanistiki in družboslovju kakor v vsej prejšnji zgodovini. Večino teh knjig so izdale majhne samostojne založbe, danes povezane v kooperativi THD: Založba Krtina, Studia humanitatis, Analecta, Sophia in Založba /*cf. Če je bilo v 80. letih jasno, da te knjige izdajamo, da bi slovenska humanistika in družboslovje sploh bila živ del sodobne humanistike in družboslovja, se zdi, da kljub živahni produkciji novih knjig razlogi za prevajanje niso več samoumevni. Očitno je vsaj to, da niso neizogibno enaki kakor tedaj.

Danes je dostop študirajočih in raziskujočih do sprotne svetovne produkcije teorije bistveno lažji kot nekoč. Prisila, objavljati v publikacijah v svetovnih jezikih, ki prinašajo točke, je splošno sprejeta. Velikanska večina tistega, kar se bere kot teorija, je v angleščini. Pisanje mlajših raziskovalcev in raziskovalk v slovenščini je terminološko manj zanesljivo kakor v angleščini.

Ali nemara interes, da teorijo še prevajamo v slovenščino, poganja konservativno prizadevanje, ohranjati materni jezik v kondiciji, s katero je mogoče pišočim v našem jeziku artikulirati lastne misli enako natančno kakor v sposojenem jeziku? Se temu po tihem morda pridružuje kripto-nacionalističen napuh, da slovenjenje problemov, konceptov, raziskovalnih orodij dokazuje enakovrednost slovenske nacije s številčnejšimi in bogatejšimi?

Ali pa je treba biti načelno nezaupljiv do podmene, da je globalno dostopna teorija obenem že univerzalno dosegljiva, učinkovita, uporabna? Ali ni, nasprotno, treba vzeti za podmeno, da so potrebe po teoriji lokalne, topične, konkretne; da se posamezni družbeni miljeji tudi na svojske načine upirajo teoriji in jih je torej treba zlomiti na njihovem domačem področju?

Jože Vogrinc, 26. 3. 2018

__________________________

23. 4. 2018

Catherine Samary v Trubarjevi hiši literature

Založba /*cf, Slovensko sociološko društvo, CEdRA Center za družbeno raziskovanje in Inštitut za delavske študije prirejajo v Trubarjevi hiši literatureStritarjeva 7, Ljubljana, 9. maja 2018 ob 17. uri, razpravo Komunizem v gibanju: Zgodovinski pomen jugoslovanskega samoupravljanja.

Govorila bosta:

Catherine Samary, avtorica knjige Komunizem v gibanju. Zgodovinski pomen jugoslovanskega samoupravljanja, ki je nedavno izšla pri Založbi /*cf., in Marko Kržan, pisec spremne besede »Jugoslovansko samoupravljanje in prihodnost socializma«.

Vabljeni!

__________________________

 8. 4. 2018

Amelia Kraigher, prejemnica priznanja Vladimirja Kralja za kritiške in teatrološke dosežke za obdobje 2016/2017

Odgovorna urednica Založbe /*cf. Amelia Kraigher je postala prejemnica priznanja Vladimirja Kralja za kritiške in teatrološke dosežke. Kot gledališka in plesna kritičarka, teatrologinja, esejistka, dramaturginja, literarna komparativistka in, seveda, urednica, pri ustvarjanju slovenskega gledališkega prostora deluje že dve desetletji. S sodelovanjem kot selektorica pri različnih gledaliških festivalih in kot gledališka kritičarka, pa tudi kot  bivša odgovorna urednica revije Maska in knjižnih zbirk TRANSformacije, Mediakcije in Posebne izdaje, že dolgo uspešno širi slovenski gledališki prostor tudi v tujino in ga dviguje na mednarodno raven. 

V imenu kolektiva Založbe /*cf. ji iskreno čestitamo! 

Amelia Kraigher

__________________________

14. 4. 2018

23. Slovenski dnevi knjige (18.-22. april)

Založba /*cf. bo svojo knjižno ponudbo tudi letos predstavila na Slovenskih dnevih knjige. Našli nas boste na osrednjem prizorišču, v Atriju Pošte Slovenije. Naše knjige bodo na voljo po posebnih, sejemskih popustih.

Slovenski dnevi knjige

__________________________

4. 4. 2018

Napovedujemo: novi knjigi Darje Zaviršek in Carlosa G. Ville

Darja Zaviršek Skrb kot nasilje

Darja Zaviršek: Strah kot nasilje 

Oranžna zbirka

Hendikep in kultura sta neločljivo povezana. Umestiti hendikep v kulturo pomeni dekonstrukcijo medikalizacije hendikepa in pripoznanje telesne materialnosti in kulturne fluidnosti, pa tudi raznovrstnih oblik nasilja in iz njega izvirajoče travme. Postsocialistični subjekt tiči globoko v preteklosti, tako v predrevolucionarnem obdobju grude in kmetstva kot v obdobju komunističnega paternalizma, ki je poznal ostre meje med »normalnim/zdravim« in »nenormalnim/bolnim« in je za »nesposobne« skrbel od zibeli do groba. Tudi spol, »rasa« in etničnost v nekaterih kontekstih delujejo kot hendikep ali pa hendikep še okrepijo. Reprezentacije hendikepa najdemo v literaturi, likovni umetnosti, fotografiji prostorov zapiranja in v medijih. Postsocialistični neoliberalizem je v hendikepiranem telesu ugledal »za delo sposobno telo« pa tudi vir ekonomskih dobrin, ne pa tudi človekove subjektivitete in zmožnosti samodeterminacije. Kontinuirane, raznovrstne forme subordinacije niso sprožile gibanja zatiranih za avtonomijo, temveč molk in podreditev, ki je pogojena s strahom pred pomanjkanjem virov za preživetje in z odsotnostjo skrbstvenega dela.


Darja Zaviršek je profesorica na Fakulteti za socialno delo. Deluje tudi na Inštitutu za kriminologijo ljubljanske Pravne fakultete. Raziskovalno in pedagoško se ukvarja s socialno antropologijo, socialnim delom ter z zgodovino ženske emancipacije. Objavlja v domačem in tujem strokovnem in znanstvenem tisku. Napisala je več knjig, med drugim tudi: Ženske in duševno zdravje (1994) in Hendikep in kulturna travma (2000). Kot gostujoča profesorica je predavala tudi na več tujih univerzah (Kijev, Budimpešta, Maastricht).


Carlos G. Villa, Nova država za nov svetovni red

Carlos G. Villa: Nova država za nov svetovni red. Mednarodni vidiki osamosvojitve Slovenije

Prevod: Gašper Kralj

Spremna beseda: Rastko Močnik

Rdeča zbirka

Delo je raziskava procesa slovenske osamosvojitve s stališča svetovnega sistema in v dolgem trajanju. Analizira procese v jugoslovanski federaciji od šestdesetih let naprej, ko je jugoslovanski socializem zašel v prvo resno krizo, iz katere se ni izvlekel do končnega razpada. Približno v istem času se je začela tudi sistemska kriza svetovnega kapitalizma, ki traja še zdaj. Avtor analizira, kako so se razvijala notranja protislovja v SFRJ in kako so na te procese vplivali zunanji dejavniki. Knjiga kombinira notranjo in zunanjo perspektivo, ob tem pa prikazuje zgodovinsko dogajanje hkrati z objektivnega teoretičnega stališča in s subjektivnega gledišča vpletenih akterjev. Avtor je proučeval arhive v Ljubljani, Beogradu in Washingtonu. Intervjuval je glavne protagoniste tako v Sloveniji in Jugoslaviji kakor v evropski in svetovni politiki. Iz večletnega dela na terenu in v arhivih je nastala knjiga, ki prinaša številna nova dejstva in izvirne analize. Knjiga postavlja slovensko osamosvojitev na svetovno prizorišče in s tem v raziskovanje naše bližnje preteklosti vnaša razsežnost, ki je bila doslej vse premalo obdelana. Delo Carlosa Gonzálesa Ville proučevanje slovenske osamosvojitve dviga na visoko kakovostno raven in s tem omogoča zanesljivejše spoznavanje procesov in praks, ki določajo našo sedanjo družbeno problematiko.

Carlos González Villa je odličen mlad raziskovalec, ki trenutno raziskuje na Centru za postdoktorske študije na Reki (Univerza na Reki). Polja njegovega raziskovanja: nacionalizmi na Balkanu, nekdanja Jugoslavija, Slovenija, zunanja politika ZDA in geopolitika, svetovno-sistemska analiza (Wallerstein) itn. (poleg španščine namreč tekoče govori slovensko, bere hrvaško in srbsko). Doslej je objavil knjigo: Las revoluciones de colores: 'Soft power' e interdependencia en la Posguerra Fría, 2003-2005, Eurasian Hub, Barcelona, 2011, in številne članke. 

__________________________

 

7. 3. 2018

Založba /*cf. na sejmu Tempo di libri

Založba /*cf. bo sodelovala na mednarodnem knjižnem sejmu Tempo di libri v Milanu (8.–12. 3.). Na platformi MIRC (Milan International Rights Center) bomo tujim založnikom predstavljali knjige, ki so prvič izšle pri naši založbi, med njimi dela  Rastka Močnika (O pisanju zgodovine), Gašperja Kralja (Rok trajanja), Miklavža Komelja (Kako misliti partizansko umetnost?), Marte Gregorčič (Potencia: Samoživost revolucionarnih bojev) in Tomaža Mastnaka (Liberalizem, fašizem neoliberalizem).

__________________________

2. 3. 2018

Pogovor o Hazanovih Zapiskih o okupaciji v Kinoteki

V sklopu serialke D-Day: Dan za dokumentarec, tokrat posvečene Palestini, bo v soboto, 31. 3. ob 19:00, v Slovenski kinoteki pogovor o knjigi Erica Hazana Zapiski o okupaciji:  Nablus, Kalkilija, Hebron, ki smo jo lani izdali pri naši založbi. 

Po projekciji filma Pet razbitih kamer (režija Emad Burnat in Guy Davidi) se bosta o filmu, knjigi in izraelsko-palestinskem konfliktu pogovarjala Nil Baskar in Nikolai Jeffs, tudi avtor spremne besede.

Program:

19:00
Pet razbitih kamer (5 Broken Cameras) 
Emad Burnat in Guy Davidi, Palestina/Izrael/Francija, 2011, DigiBeta, 1.78, čb/barvni, 94', ap
Filmska projekcija

5 razbitih kamer
Emad Burnat je leta 2005, ko se mu je rodil četrti otrok, kupil digitalno kamero. Kmalu je postala uporabna za povsem drugačno vrsto aktivizma; okrog njegove vasice Bil'in je Izrael pričel agresivno naseljevati judovsko prebivalstvo in graditi ilegalne naselbine, Palestince pa zapirati in omejevati z visoko ograjo. Prebivalci Bil'ina so se odločili za mirno obliko protesta proti izraelski represiji, za kar izraelska vojska ni imela nobenega razumevanja; njena posredovanja so nemalokrat eskalirala v nasilno obračunavanje z vaščani. Emat je dogodke vseskozi pridno dokumentiral, čeprav so mu agresorji v petih letih dokumentiranja razbili pet kamer. Vsaka kamera je prispevala delček zgodbe …

20:35

Eric Hazan – Zapiski o okupaciji: Nablus, Kalkilija, Hebron 
Založba /*cf., 2017, prevod: Katarina Rotar, spremna beseda: Nikolai Jeffs
Pogovor o knjigi

Eric Hazan Zapiski o okupaciji

Po projekciji se bosta o knjigi, filmu in izraelsko-palestinskem konfliktu pogovarjala Nikolai Jeffs in Nil Baskar.

Ko se je približevala štiridesetletnica (zdaj že petdesetletnica) okupacije Palestine, je Eric Hazan, nezaupljiv do poročanja francoskih medijev o izraelsko-palestinskem »konfliktu«, preživel mesec dni (od maja do junija 2006) na tem območju, da bi, med drugim, poskusil razumeti, kaj je lahko pripeljalo na oblast stranko z religioznim programom, in doživeti stanje duha v Izraelu, Gazi in na Zahodnem bregu (spopad Fatah/Hamas, upanje v poseg t. i. »mednarodne skupnosti«, ki naj bi mirno razrešila konflikt). 

Več: zalozbacf.si 

Na dogodku bo knjiga naprodaj s posebnim popustom.

Dogodek pripravljamo v sodelovanju s Slovensko kinoteko.

__________________________

2. 3. 2018

Izid Nasilnih meja Reeceja Jonesa

V Rdeči zbirki je izšla knjiga ameriškega teoretika Reeceja Jonesa Nasilne meje: begunci in pravica do gibanja (Violent Borders: Refugees and the Right to Move). Knjigo je prevedla Ana Kralj, spremno besedo pa je napisala Mojca Pajnik.Več izveste tukaj

Reece Jones Nasilne meje

__________________________

9. 2. 2018

Pred izidom: David E. Stannard, Ameriški holokavst: osvajanje novega sveta (Prvi zvezek)

Rdeča zbirka

Prevod: Zoja Skušek in Irena Duša
Spremna beseda: Tomaž Mastnak

David E. Stannard z neverjetnimi in grozljivimi detajli, ki jih izčrpno podpirajo zadnje demografske, geografske in antropološke ugotovitve (samo opomb je v knjigi za 61 obsežnih strani), opisuje množično uničevanje družb »Novega sveta« po prvem stiku z zahodno »civilizacijo«, uničevanje, ki je trajalo več kot štiristo let in ki se – na drugačne načine – marsikje nadaljuje še danes. 

David Edward Stannard je zgodovinar in profesor na oddelku za ameriške študije na University of Hawai. Njegova odmevna dela so še: Death in America (1975), The Puritan Way of Death: A Study in Religion, Culture, and Social Change (1977), Shrinking History: On Freud and the Failure of Psychohistory (1980), Before the Horror: The Population of Hawaii on the Eve of Western Contact (1989) in Honor Killing: How the Infamous "Massie Affair" Transformed Hawaii (2005).

Stannard, Ameriški holokavst, Založba /*cf
__________________________

9. 1. 2018

Pred izidom: Reece Jones, Nasilne meje: begunci in pravica do gibanja

Rdeča zbirka
Prevod: Ana Kralj
Spremna beseda: Mojca Pajnik

Knjiga kritično obravnava meje in mejne režime, ki postajajo vse bolj restriktivni, selektivni in militarizirani. Avtor obravnava meje kot manifestacije strukturnega nasilja v družbi, usmerjenega proti najrevnejšim in najranljivejšim delom svetovnega prebivalstva – kot sredstvo za kriminalizacijo revnih in ohranjanje družbenih neenakosti v svetu. Knjiga je izjemno aktualna in je analitsko poglobljena. Izzivalno branje za vse, ki bi radi bolje razumeli vzroke sedanje migracijske krize in ki jih ne prepriča sklicevanje na teroristične grožnje, s katerim upravičujejo gradnjo novih zidov in rezilnih ograj na mejah.

Reece Jones je profesor na oddelku za geografijo na University of Hawaii. Ukvarja se s politično geografijo, globalizacijo, mejami, nacionalizmom. 

Nasilne Meje, Reece Jones

__________________________

8. 1. 2018

Roman Rok trajanja Gašperja Kralja v iskanju založnika v Indiji

Na Svetovnem knjižnem sejmu, ki poteka med 6. in 14. januarjem v New Delhiju, se naša založba predstavlja s knjigo Rok trajanja Gašperja Kralja (Založba /*cf., 2016). Roman, ki je bil Kresnikov finalist leta 2017 in finalist za najboljši prvenec leta 2017 na Slovenskem knjižnem sejmu, je uvrščen v katalog drugih domačih izdaj po izboru KUD AAC Zrakogled, ki v Indiji išče možnosti za prodor slovenske literature v svet južne Azije.

Gašper Kralj Rok trajanja

__________________________

17. 12. 2017

Podprite nas z 0,5 % dohodnine!

Spoštovani bralci in bralke, podporniki in podpornice!

Zahvaljujemo se vam, ker ste nam v preteklem letu stali ob strani, in vas vabimo, da delovanje Založbe */cf. podprete tudi tako, da ji kot donacijo namenite del dohodnine.

Vsi davčni zavezanci lahko namreč do 0,5 odstotka odmerjene dohodnine namenimo eni ali več organizacijam, ki delujejo s splošno koristnim namenom. V primeru, da tega dela dohodnine ne namenimo organizaciji po lastni izbiri, bo šel delež v državni proračun.

Vaše donacije so za nas zelo pomembne.

Kako doniram?

Obrazec "Zahtevek za namenitev dela dohodnine za donacije" najdete tukaj. Prosimo, da vpišete svoje podatke, dopišete naš naziv (Založba CF.) in davčno številko (87121972) ter izberete odstotek donacije (do 0,5), nato pa obrazec oddate na svojem davčnem uradu osebno, po pošti ali preko sistema eDavki najkasneje do 31.12.2017.

Še enkrat iskrena hvala za vašo podporo!
Vaša Založba /*cf.
 
Založba CF

__________________________

17. 12. 2017

Iztok Sitar v Modrijanovi knjigarni v Škofji Loki

Nekaj utrinkov s predstavitve zbirke esejev o stripu Iztoka Sitarja Kako je Jaka Racman postal fašist v Modrijanovi knjigarni v Škofji Loki minuli torek. Pogovor je vodila Ana Bogataj, tudi avtorica spremne besedeh knjigi.

Iztok Sitar, Kako je Jaka Racman postal fašist Iztok Sitar, Kako je Jaka Racman postal fašist

Iztok Sitar, Kako je Jaka Racman postal fašist Iztok Sitar, Kako je Jaka Racman postal fašist

__________________________

30. 11. 2017

Kako je Jaka Racman postal fašist? v ljubljanskem Pritličju in Modrijanovi knjigarni v Škofji Loki

Ob izidu zbirke esejev Kako je Jaka Racman postal fašist? prirejamo dva pogovora z avtorjem knjige Iztokom Sitarjem:

S Sitarjem se bo obakrat pogovarjala Ana Bogataj, tudi avtorica spremne besede.

Iztok Sitar

Iztok Sitar ilustracija Stevan Subić

__________________________

 

24. 11. 2017

O knjigah Iztoka Sitarja in Erica Hazana na pogovorih Kooperative THD

Sobota, 25. november, 14.00–15.00

Založba /*cf. in Sophia

ALI OBSTAJA MOŽNOST ENOTNE PALESTINSKO-IZRAELSKE DRŽAVE?

Tema: Izraelsko-palestinsko vprašanje (ob izidu knjig Zapiski o okupaciji Erica Hazana v zbirki Varia ter Ameriška zunanja politika in njeni snovalci Perryja Andersona v zbirki Naprej!)

Govorca: Nikolai Jeffs in Primož Šterbenc

Moderator: Erik Valenčič

Bližnji vzhod v letu 2017 obeležuje tri pomembne in usodne obletnice. Letos mineva natanko 100 let od Balfourjeve deklaracije iz leta 1917, s katero je bila Judom obljubljena država na ozemlju Palestine. Letos je minilo 70 let od neslavno propadlega načrta Združenih narodov iz leta 1947 o delitvi Palestine na judovski in arabski del. In letos je tu še 50. obletnica junijske vojne, ki predstavlja začetek okupacije, ne le Zahodnega brega in Gaze, ampak tudi Golanske planote ... 

-

NEDELJA, 26. november, 15.00–16.00

Založba /*cf. KAKO JE JAKA RACMAN POSTAL FAŠIST?

Tema: Družbena kritika in politična (ne)korektnost v stripu (ob izidu knjige Kako je Jaka Racman postal fašist Iztoka Sitarja v zbirki Varia)

Govorca: Iztok Sitar in Izar Lunaček

Moderatorka: Ana Bogataj

Premišljevali bomo o družbeni kritiki in političnih anomalijah, ki se pojavljajo v mladinskih in humorističnih stripih ter grafičnih romanih za odrasle, secirali imperializem v Disneyjevih stripih, šovinizem v Asterixu in rasizem v Tintinu. Med domačimi avtorji se bomo posvetili prvemu antifašističnemu stripu iz leta 1927, partizanskemu stripu, razcvetu satiričnega stripa po informbiroju, Gatnikovi Magni Purgi in Lavričevim družbenokritičnim stripom iz devetdesetih let. Zanimivo pri slovenskem stripu je namreč to, da se je družbenokritični strip pojavil hkrati s humorističnim in pustolovskim, kar je unikum v evropskem in svetovnem merilu, zato imamo v primerjavi s tujino tudi toliko družbeno angažira

__________________________

22. 11. 2017

Pogovor Studie humanitatis in Založbe /*cf. na Pisateljskem odru SKS (Cankarjev dom, Velika sprejemna dvorana): ČIGAVO URBANO?

ČETRTEK, 23. november
19.10–20.00
(ob izidu Nove muzike v New Yorku Iča Vidmarja v zbirki Apes in Novega urbanega vprašanja Andyja Merrifielda v Rdeči zbirki)

Založbi /*cf in Studia humanitatis redno izdajata knjige o arhitekturi in urbanizmu in še posebej tudi o urbanih bojih. Jože Vogrinc bo v pogovoru z Ičom Vidmarjem in Klemnom Ploštajnerjem razmišljal o tem, kako sta informatizacija in globalizacija spremenili našo izkušnjo urbanosti; iz česa sestojijo urbani boji danes; ter kako nam knjigi Iča Vidmarja in Andyja Merrifielda potencialno pomagata razumeti urbana družbena razmerja v Sloveniji in Ljubljani?

Čigavo urbano?

__________________________

18. 11. 2017

33. Slovenski knjižni sejem

Založba /*cf. se tudi letos predstavlja na Slovenskem knjižnem sejmu v Cankarjevem domu (22.–26. 11.). Našo stojnico boste našli v Akademski četrti (Velika sprejemna dvorana), skupaj z drugimi založbami Kooperative THD (Studia humanitatis, Založba Sophia, Društvo za teoretsko psihoanalizo, Založba Krtina in Založba /*cf.).

KAJ PONUJAMO?

1. Letošnjo knjižno produkcijo po izjemnih, sejemskih cenah: 

 • Catherine Samary, Komunizem v gibanju: Zgodovinski pomen jugoslovanskega samoupravljanja ... –  NOVO
 • Iztok Sitar, Kako je Jaka Racman postal fašist ...
 • Eric Hazan, Zapiski o okupaciji ...
 • Andrej Pezelj, Umetnost in disciplina ...
 • Erik Orsenna, Portret srečnega človeka ...

Slovenski knjižni sejem 2017

2. Pet pogovorov o novih knjigah članic Kooperative THD:

Kooperativa THD petih založb (Društvo za teoretsko psihoanalizo, Studia Humanitatis, Založba /*cf., Založba Krtina, Založba Sophia), ki se predstavljajo na stojnicah Akademske četrti, bo na Pisateljskem odru pripravila pet pogovorov ob novih knjižnih izdajah. Založba /*cf. sodeluje pri teh treh:

ČETRTEK, 23. november, 19.10–20.00
Studia humanitatis in Založba /*cf.
ČIGAVO URBANO?
Tema: Novi urbanizem (ob izidu Nove muzike v New Yorku Iča Vidmarja v zbirki Apes in Novega urbanega vprašanja Andyja Merrifielda v Rdeči zbirki)
Govorca: Ičo Vidmar in Klemen Ploštajner, moderator: Jože Vogrinc 

SOBOTA, 25. november 14.00–15.00
Založba /*cf. in Sophia
ALI OBSTAJA MOŽNOST ENOTNE PALESTINSKO-IZRAELSKE DRŽAVE?
Tema: Izraelsko-palestinsko vprašanje (ob izidu knjig Zapiski o okupaciji Erica Hazana v zbirki Varia ter Ameriška zunanja politika in njeni snovalci Perryja Andersona v zbirki Naprej!)
Govorca: Nikolai Jeffs in Primož Šterbenc, moderator: Erik Valenčič 

NEDELJA, 26. november 15.00–16.00
Založba /*cf.
KAKO JE JAKA RACMAN POSTAL FAŠIST?
Tema: Družbena kritika in politična (ne)korektnost v stripu (ob izidu knjige Kako je Jaka Racman postal fašist Iztoka Sitarja v zbirki Varia)
Govorca: Iztok Sitar in Izar Lunaček, moderatorka: Ana Bogataj


3. Mednarodni fokus in popusti 
Knjige avtorjev z nemškega govornega področja, ki so izšle pri Založbi /*cf. in sodijo v letošnji mednarodni fokus SKS, bodo na voljo s posebnim popustom.
Veliki popusti od 20 do 80 % veljajo tudi za druge knjige starejših letnikov. Naš sejemski cenik je na voljo na tej povezavi.

Nasvidenje na Slovenskem knjižnem sejmu!

__________________________

15. 11. 2017

Pred izidom: knjiga Catherine Samary o zgodovinskem pomenu jugoslovanskega samoupravljanja

V Rdeči zbirki napovedujemo izid knjige Komunizem v gibanju: zgodovinski pomen jugoslovanskega samoupravljanja, v kateri avtorica Catherine Samary analizira zgodovino jugoslovanskega socialističnega poskusa od začetkov ob prelomu s stalinistično Sovjetsko zvezo do končnega razpada države in sistema. Delo sta prevedla Maja Breznik in Rastko Močnik, avtor spremne besede je Marko Kržan. Več o njej izveste tukaj.

Knjiga bo prvič na voljo na 33. Slovenskem knjižnem sejmu v Cankarjevem domu v Ljubljani po izjemni, sejemski ceni. 

__________________________

10. 11. 2017

Ana Kučan, Mladen Dolar: O Versajskem vrtu, iluziji in absolutu

Ana Kučan je s fotografijami in spremno besedo opremila knjižico Erika Orsennaja Portret srečnega človeka (Založba /*cf., 2016), ki v hudomušnem stilu predstavlja snovalca spektakularnih Versajskih vrtov Andréja Le Nôtra. Ob zaključku razstave teh fotografij v Lamutovem likovnem salonu se bo avtorica s filozofom Mladenom Dolarjem pogovarjala o konceptu vrta, ki stoji na meji med kulturo in naravo, s poudarkom na čudežu in iluziji francoskega vrta Andréja Le Nôtra, ki z vodo in perspektivo postavlja v prostor nov koncept absoluta. 

Prostrane Versajske vrtove je kraljevi vrtnar Le Nôtre razvijal v začetku 17. stoletja, kar sovpada s časom rojstva moderne in razsvetljenstva, v tesnem prijateljstvu z Ludvikom XIV. ali Sončnim kraljem, ki velja za prvega absolutističnega vladarja. Versajski vrt bo kot grandiozen in intimen prostor povod za pogovor o absolutu, heterotopiji, o stoječem času v vrtu kot odlikovanem kraju človeških iluzij, pa tudi o izključenosti oblikovane krajine iz naracije in konstrukcije prostora. 

Petek, 24. november, ob 19:00, Galerija Božidarja Jakca, enota Lamutov likovni salon, Kostanjevica na Krki

Erik Orsenna, Portret srečnega človeka


Ana Kučan je profesorica za krajinsko oblikovanje in teorijo na Oddelku za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Iz urbanističnega načrtovanja je magistrirala na Harvardovi univerzi, doktorirala pa v Ljubljani s temo Krajina kot nacionalni simbol. Za svoje delo je prejela več nacionalnih in mednarodnih nagrad. Razstavlja in predava na univerzah po Evropi, projekte je predstavila tudi na AIA v New Yorku in na kongresu IFLA v St. Petersburgu. Je vodilna avtorica projekta Vsi odtenki zelene / All Shades of Green, razstavljenega na 12. arhitekturnem bienalu v Benetkah. Od leta 2015 piše tudi kolumne za Dnevnik.

Mladen Dolar je profesor in znanstveni svetnik na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Njegova glavna področja raziskovanja so psihoanaliza, moderna francoska filozofija, nemški idealizem in umetnostna teorija. Objavil je ducat knjig v slovenščini in nekaj sto razprav v angleščini v mnogih revijah in zbornikih, med njegovimi knjižnimi objavami pa naj omenimo predvsem A Voice and Nothing More (MIT, 2006, prevedeno v šest jezikov) in Opera's Second Death (s Slavojem Žižkom, Routledge, 2001, prav tako prevedeno v več jezikov). Je eden od ustanoviteljev t. i. ljubljanske lacanovske šole. Njegovo novo knjigo The Riskiest Moment bo objavila založba Univerze Duke.

__________________________

3. 11. 2017

Kooperativa THD na Slovenskem knjižnem sejmu v Cankarjevem domu med 22. in 26. 11. 2017

Kooperativa THD (teorija - humanistika - družboslovje) petih založb (Društvo za teoretsko psihoanalizo, Studia Humanitatis, Založba /*cf., Založba Krtina, Založba Sophia), ki se na SKS predstavljajo na skupnih stojnicah Akademske četrti, bo na Pisateljskem odru pripravila pet pogovorov ob novih knjižnih izdajah; v ospredju pogovorov bodo 100-letnica oktobrske revolucije, Bližnji vzhod, novi urbanizem, Heglova filozofija in družbeno angažirani strip.

Program

Slovenski knjižni sejem 2017 Kooperativa THD

 

__________________________

 

26. 10. 2017

Bliža se največji avstrijski literarni dogodek – BUCH WIEN 2017

Buch Wien

Mednarodni knjižni sejem BUCH WIEN 2017, ki bo potekal od 8. do 12. novembra 2017 na Dunaju, ni samo največji dogodek v svoji panogi v Avstriji, ampak s približno 300 dogodki tudi najpomembnejša avstrijska literarna prireditev. Pet dni bo z literaturo živela vsa prestolnica, saj bodo prireditve potekale po vsem mestu, osrednji prostor dogajanja pa bo dunajsko sejmišče v Dvorani D (Halle D), kjer bo tudi slovenska nacionalna stojnica. Na njej se bo predstavljala tudi Založba /*cf. z dvema novejšima knjižnima izdajama: odmevnim romanom Rok trajanja Gašperja Kralja ter znanstveno monografijo Andreja Pezlja Umetnost in disciplina: Zgodovina urjenja umetnikov, tkalcev in beračev v klasični dobi.

__________________________

13. 10. 2017

Pogovor o knjigi I. Sitarja na festivalu Tinta v Kinu Šiška

O knjižni noviteti Iztoka Sitarja "Kako je Jaka Racman postal fašist" bomo prvič javno debatirali že jutri, v soboto, 14. 10., ob 16.20 v Kinu Šiška na festivalu Tinta. Vabljeni!

__________________________

12. 10. 2017

Založba /*cf. na Frankfurtskem knjižnem sejmu

Založba /*cf. se na letošnjem Frankfurtskem knjižnem sejmu predstavlja z dvema novitetama:

 • GAŠPER KRALJ, Rok trajanja (roman, 2016, finalist za nagrado kresnik 2017)
 • ANDREJ PEZELJ, Umetnost in disciplina (znanstvena monografija, 2016)

Sejem poteka med 11. in 15. oktobrom 2017.

Prelistajte nas na nacionalni stojnici JAK (Hala 5.0., C103).

__________________________

11. 10. 2017

Eseji o družbeni kritiki in politični (ne)korektnosti v stripu

Napovedujemo skorajšnji izid nove knjige v zbirki Varia: 

Iztok Sitar, Kako je Jaka Racman postal fašist. 

Spremna beseda: Ana Bogataj.

Podrobnosti.

O knjigi bomo prvič javno debatirali že v soboto, 14. 10. ob 16.20 v Kinu Šiška v okviru festivala Tinta. Vabljeni!

Iztok Sitar, Kako je Jaka Racman postal fašist
__________________________
14. 9. 2017

Knjižna novost v zbirki Varia: Eric Hazan, Zapiski o okupaciji

Prevod: Katarina Rotar, spremna beseda: Nikolai Jeffs.

Podrobnosti.

Eric Hazan, Zapiski o okupaciji

Naročila: 

spletna knjigarna buca.si
telefon: +386 1 230 65 80
e-mail: buca@siol.net

_______________________________________

8. 9. 2017

Razstava fotografij Ane Kučan iz knjige Érika Orsennaja Portret srečnega človeka

Razstava spremlja izdajo knjige francoskega pisatelja Érika Orsennaja Portret srečnega človeka – André Le Nôtre 1613–1700, ki je opremljena s fotografijami Ane Kučan in je bila povod za razstavo.

Érik Orsenna Portret srečnega človeka

_______________________________________

6. 6. 2017

Knjižni festival in sejem Mesto knjige v Novi Gorici

Knjižni festival in sejem Mesto knjige v Novi Gorici bo od danes, torka, 6. junija, do petka, 9. junija, med 12. in 20. uro.

Mi bomo, po aprilskem in majskem sejmu v Ljubljani, tudi tam z več kot ugodnimi cenami, na štantu skupaj z založbo Sophia, kot po navadi.

Letos je tema MESTO in jutri (v sredo) bosta Klemen Ploštajner in Peter Karba govorila o gentrifikaciji mest in vplivu ekonomije na uporabo prostora (A. MERRIFILED, Novo urbano vprašanje, CF., 2016.), v večernem pogovoru pa se bomo skupaj z Ičom Vidmarjem, Miho Kozorogom in Igorjem Bašinom dotaknili razmerja med glasbo in mestom, kjer se glasba ustvarja in uprizarja.

mestoknjige.si

facebook

Knjižni festival in sejem Mesto knjige

_______________________________________

1. 6. 2017

Pisatelj Gašper Kralj o udeležbi na Evropskem festivalu prvega romana v Budimpešti

Na Evropskem festivalu prvega romana v Budimpešti, ki je aprila potekal ob robu tamkajšnjega Mednarodnega knjižnega sejma, se je letos predstavil tudi pisatelj Gašper Kralj.  Avtor romana Rok trajanja, ki je lani izšel pri Založbi /*cf. in je finalist za letošnjega kresnika, je bil eden izmed sedemnajstih sodelujočih na festivalu, namenjenem povezovanju avtorjev romanesknih prvencev  in razpravljanju o njihovih delih. Kralj je svojo izkušnjo festivala opisal na spletni strani Bližji knjigi.

_______________________________________

19. 5. 2017

8. Sejem akademske knjige Liber.ac

23.–25. 5., Foersterjev vrt za Filozofsko fakulteto,  Ljubljana

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani že osmo leto zapored pripravlja sejem akademske knjige – Liber.ac, ki bo letos potekal pod naslovom Kdo je tebe, Praslovan …*

Na sejmu, ki bo potekal od 23. do 25. maja 2017 v Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto v Ljubljani, se bodo predstavili razstavljavci iz vse Slovenije, med drugim tudi Založba /*cf.

Predstavitev akademske založniške dejavnosti vsako leto spremlja tudi bogat spremljevalni program. Letos med drugim vključuje uprizoritev monodrame Sahib, impresije iz depresije, ki temelji na knjižni predlogi bosansko-hercegovskega pisatelja Nenada Veličkovića (slovenski prevod: prof. dr. Đurđa Strsoglavec, izdala Založba /*cf. leta 2008). Predstavo je režirala Ivana Djilas, igra Brane Završan. Predavalnica 528, Filozofska fakulteta, torek, 23. maja, ob 20:00. Vstopnine ni. Pred in po predstavi bo založba /*cf prodajala roman po ugodni ceni!

* © Zoran Predin, Praslovan

Program:

Torek, 23. maja 2017

Sreda, 24. maja 2017

Četrtek, 25. maja 2017

Obsejemski dogodki in razstave

Dogodek na Facebooku

Sejem Liber.ac

_______________________________________

14. 5. 2017

Pivo v biljardnici Waguiha Ghalija na Dnevu Afrike v Vodnikovi domačiji

Ob pivu bo v sredo, 17. maja, od 20:00 naprej potekal večer glasnega branja romana Pivo v biljardnici (*cf., 2015) egiptovskega pisatelja Waguiha Ghalija. Roman bosta brala Nejc Bahor in Pia Nikolič, špikerja Radia Študent.

Pivo v biljardnici, Waguih Ghali


"Pivo v biljardnici je jezna podoba egiptovske družbe v času po Naserjevi revoluciji. Vse v državi se zdi lažno: politična prepričanja, službe, medčloveški odnosi, oblast. Celo pivo iz naslova je le mešanica lokalnega piva, vodke in viskija in slab približek bassu, ki se ga je glavni junak Ram navadil, ko je živel v Londonu, biljardnica pa poskus bogatega očeta, da bi nesposobnemu sinu zagotovil eksistenco. Ram, revni član bogate družine, po vrnitvi iz tujine poskuša najti svoje mesto v postrevolucionarni družbi, vendar mora priznati, da revolucija, ki jo je z vsem srcem podpiral, ni spremenila ničesar: zanj, za njegovega prijatelja Fonta in za njegovo ljubezen Edno so se stvari celo poslabšale. Ram z ostrim očesom opazuje bedo, hipokrizijo in ponotranjeni orientalizem egiptovske visoke družbe, hkrati pa obžaluje izgubo lastnih političnih prepričanj, izgubo svojega »naravnega jaza« in iluzij. Pivo v biljardnici že vse od svojega izida velja za najboljši roman o Naserjevem Egiptu, revolucija iz leta 2011 in razvoj dogodkov po njej pa so mu dodali ostrino in aktualnost. Waguih Ghali, kopt in anglofon, je bil rojen v Kairu konec dvajsetih let minulega stoletja. Zaradi političnega prepričanja je moral zapustiti Egipt in ko so mu potekli dokumenti, se v domovino ni mogel več vrniti. Umrl je v Londonu leta 1969."

Glasno branje romana bo potekalo v okviru kulturnega in akademskega programa 6. mednarodne konference Dan Afrike, ki jo v sodelovanju z inštitutom RI19+ in Vodnikovo domačijo organizira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije. Medijski sponzor dogodka je Radio Študent.

***

Vabljeni!

_______________________________________

18. 4. 2017

Knjižni sejem na 22. Slovneskih dnevih knjige

Stritarjeva ulica, Ljubljana

19. april–22. april 

Založba /*cf. se tudi letos predstavlja na Knjižnem sejmu na Slovenskih dnevih knjige. Od srede, 19. aprila, do petka, 21. aprila, nas lahko obiščete med 10. in 19. uro, v soboto pa bo naša stojnica odprta od 10. do 16. ure. 

Vabljeni!

_______________________________________

18. 4. 2017

Serija pogovorov in predavanj o afriški literaturi VII:

Chinua Achebe – Razpad 

Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi s poznavalci afrikanistike, ki se bodo na Vodnikovi domačiji zvrstili med oktobrom 2016 in majem 2017, postavlja literarno ustvarjalnost afriških pisateljev v središče razpravljanja ob aktualnih vprašanjih in ji daje primeren kulturni ter literarni okvir. 

Vsebinsko, ideološko in estetsko raznolikost afriške literarne fikcije bomo na srečanjih spoznavali skozi nabor klasičnih in sodobnih del afriških avtorjev. 

***

7. Chinua Achebe – RAZPAD

Na aprilskem srečanju se bomo v pogovoru z dr. Nikolaijem Jeffsom posvetili nigerijskemu pisatelju Chinuu Achebeju in njegovi knjigi Razpad (*cf., 2007).

»Razpad je nejuspešnejše nigerijsko in afriško literarno delo 20. stoletja. Kjer koli v Afriki se je Achebe ustavil, se je okoli njega zbrala množica, ki je hitela pozdravljat avtorja Razpada. Vključeno je v številne šolske in univerzitetne programe po svetu, poznavanje tega dela pa je temelj kulturne in svetovljanske izobrazbe. V tridesetih letih od prvega natisa leta 1958 je bilo po svetu prodanih več kakor 8 milijonov izvodov Razpada. Delo je uspelo tudi zato, ker je imelo veliko naslednikov.
Achebe pa velja za očeta sodobne afriške literature še v enem smislu. Bil je prvi in dolgoletni urednik izjemno pomembne edicije African Writers Series (AWS), ki jo je izdajala založba Heinemann. AWS je kar nekaj časa veljala za zbirko, ki kanonizira afriško literaturo. Če je avtor izdal knjigo pri AWS, si je s tem pridobil široko nacionalno, afriško-transkontinentalno in tudi svetovno občinstvo,« je v spremni besedi zapisal sociolog kulture in afrikanist Nikolai Jeffs.

Vabljeni!


***
Napovedujemo:
17. - 19. maj – Dan Afrike

Serijo pripravlja in moderira Aleksandra Gačić. 
Serijo organizira RI19+ v sodelovanju z Vodnikovo domačijo.

_______________________________________

31. 3. 2017

Besedna postaja o Novem urbanem vprašanju 

_______________________________________

14. 3. 2017

Boubacar Boris Diop: Murambi, knjiga o okostjih

_______________________________________

15. 2. 2017

Pogovor o knjigi Mariama Bâ – Dolgo dolgo pismo v Vodnikovi domačiji

Mariama Bâ – DOLGO DOLGO PISMO

Vodnikova domačija, Ljubljana

Sreda, 15. 2. 2017, ob 19:00

Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi s poznavalci afrikanistike, ki se bodo na Vodnikovi domačiji zvrstili med oktobrom 2016 in majem 2017, postavlja literarno ustvarjalnost afriških pisateljev v središče razpravljanja ob aktualnih vprašanjih in ji daje primeren kulturni ter literarni okvir. 

Vsebinsko, ideološko in estetsko raznolikost afriške literarne fikcije bomo na srečanjih spoznavali skozi nabor klasičnih in sodobnih del afriških avtorjev. 

5. Mariama Bâ – Dolgo dolgo pismo

Na februarskem srečanju se bomo v pogovoru s sociologinjo dr. Milico Antić Gaber posvetili senegalski pisateljici Mariami Bâ in njenemu romanu Dolgo Dolgo pismo (*cf., 2004), ki je bil uvrščen med prvih dvanajst knjig s seznama stotih najboljših afriških del 20. stoletja.

Senegalska pisateljica Mariama Bâ (1929–1981) – po poklicu učiteljica, po prepričanju feministka – je za svoj prvi roman Dolgo dolgo pismo dobila ugledno afriško nagrado za književnost Noma (1980). Roman je izšel v francoščini leta 1979, v angleškem prevodu že dve leti pozneje; velja za »najbolj občuteno predstavitev položaja ženske v afriški književnosti« (Abiola Irele, West Africa). 
Mariama Bâ je živela v tradicionalnem muslimanskem okolju pri starih starših in študirala zoper njihovo voljo na senegalski École normale. Že zgodaj je začela pisati, saj je trdila, da je v Afriki pisanje najmočnejše politično orožje. Objavila je številne, zvečine feministične tekste, ki so imeli velik vpliv v frankofonskih afriških deželah. 
Dolgo dolgo pismo je roman v pismih, ki se dogaja v hitro spreminjajoči se senegalski družbi, vpeti med islamsko tradicijo in sodobnim občutenjem sveta. Govori o dveh ženskah, ki ju druži podobna usoda: moža obeh se namreč – v skladu z islamsko tradicijo – po dolgih letih zakona v drugo poročita, »vzameta si še eno ženo«. Obe tako hočeš nočeš postaneta »prvi ženi« in se morata odločiti, ali bosta privolili v tako ureditev. Medtem ko avtorica pisem vztraja v formalnem zakonu, z veliko odrekanja in prilagajanja vzgaja svojih dvanajst otrok in se šele po smrti moža odloči, da bo »začela na novo«, druga zapusti moža, odide z otroki iz Senegala, si poišče ustrezno delo in živi zadovoljujoče življenje. 

Dr. Milica Antić Gaber (1958) je redna profesorica na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Njeni raziskovalni interesi so: ženske študije in feministična teorija, feministična politična teorija, ženske v politiki, spol in globalizacija ter spol in nasilje.

Vabljeni!

***
Napovedujemo:
15. marec – Boubacar Boris Diop, Murambi, knjiga o okostjih z dr. Jovano Mihajlović Trbovc

Serijo pripravlja in moderira Aleksandra Gačić. 
Serijo organizira RI19+ v sodelovanju z Vodnikovo domačijo.
_______________________________________

9. 2. 2017

Pogovor o knjigi Gospodarstvo za 1 % v Celjski kulturnici

Oxfamovo poročilo št. 210

OXFAMOVO POROČILO ŠT. 210
Gospodarstvo za 1 %
Slovenska smer

Torek, 14. 2. 2017, ob 18:00

Celjska kulturnica, Gledališki trg 4, Celje

Gosta: Vesna Leskošek in Srečo Dragoš, z njima se bo pogovarjal Željko Cigler.

"Perspektiva življenjskega poteka pokaže, kako se neenakosti kopičijo in zakaj jih je težko zmanjševati, če jih poskušamo preprečevati le z rezidualnimi ukrepi in se jih ne lotevamo strukturno. Slovenska socialna politika v zadnjih desetletjih izraziteje poudarja, da sta za preprečevanje revščine in drugih socialnih problemov najprej odgovorna posameznik ali posameznica in družina, potem zaposlitev in na koncu država, ki vstopi le takrat, ko prva dva sistema ne zadostujeta (glej Zakon o socialnovarstvenih prejemkih, Uradni list RS, št. 61/10, 40/11, 14/13, 99/13 in 90/15, člen 6). Prepuščanje odgovornosti za lastno preživetje družini in trgu je glavna značilnost rezidualnih socialnih politik."

(Iz spremne besede Sreča Dragoša in Vesne Leskošek)

_______________________________________

26. 11. 2016

Predstavitev knjige Novo urbano vprašanje Andyja Merrifielda na Slovenskem knjižnem sejmu

V nedeljo, 27. novembra ob 11. uri vas vabimo na Slovenski knjižni sejem, na Pisateljski oder (Velika sprejemna dvorana) Cankarjevega doma, kjer bomo govorili o novih urbanih vprašanjih in predstavili knjigo Andyja Merrifielda z enakim naslovom.

V pogovoru o neohaussmanizaciji prostora, gentrifikaciji ter o alternativnih prostorih in stanovanjskih zadrugah bodo sodelovali

Jasna Babić (AKC Metelkova mesto), Ana Kučan (krajinska arhitektka in urbanistka) in Klemen Ploštajner (zadruga Zadrugator).

_______________________________________

23. 11. 2016

Predstavotev Oxfamovega poročila št. 210 na Slovenskem knjižnem sejmu

V sredo, 23. novembra, ob 19. uri vas vabimo na Slovenski knjižni sejem, v drugo predverje (Forum) Cankarjevega doma,

kjer bomo predstavili

O x f a m o v o
p o r o č i l o š t . 2 1 0
Gospodarstvo za 1%

Vesna Leskošek in Srečo Dragoš
SLOVENSKA SMER

P R E V O D
Barbara Skubic

O revščini v Sloveniji bosta govorila pisca spremne besede, dogodek pa bo povezovala Tanja Rener.

Založba/*cf.

Letos nas najdete v sklopu Kooperative THD (teorija, humanistika, družboslovje) v veliki sprejemni dvorani CD, nasproti pisateljskega odra

_______________________________________

21. 11. 2016

Založba /*cf na Slovenskem knjižnem sejmu v Cankarjevem domu

Vabljeni na Slovenski knjižni sejem v Cankarjev dom, med 23. in 27. novembrom, kjer lahko naše knjige tudi letos kupite po zelo ugodnih cenah.  

Več informacij: 

knjiznisejem.si in misli.sta.si

 

 _______________________________________

15. 11. 2016

Naguib Mahfouz v Vodnikovi domačiji

Vabimo vas na literarni dogodek posvečen egiptovskemu pisatelju Naguibu Mahfouzu, ki bo v sredo 16. novembra ob 19.00 v Vodnikovi domačiji.

  Naguib Mahfouz v Vodnikovi domačiji

 

Na drugem srečanju serije predavanj in pogovorov o afriški literaturi bomo v središče postavili enega najprepoznavnejših pisateljev afriškega kontinenta in edinega arabskega Nobelovega nagrajenca za literaturo egiptovskega pisatelja Naguiba Mahfouza. O njegovi Kairski trilogiji(*cf, 2005-2007) in ozadju pisateljevega ustvarjanja se bomo pogovarjali s prevajalko Barbaro Skubic (1973).

Kairska trilogija je epopeja treh generacij družine Ahmeda Abd el-Džavada. Tri knjige (Pot med palačama, Palača poželenja, Cukrarska ulica) opisujejo življenje egiptovske družine od 1. svetovne vojne do 50-ih let prejšnega stoletja. Poleg čudovitega prikaza družinskega življenja srednjega razreda je Mahfouz v trilogiji preko zgodb medčloveških odnosov tudi zelo podrobno očrtal portret družbenopolitičnega življenja v takratnem Egiptu. 

Barbara Skubic je dramaturginja, publicistka in prevajalka iz angleščine in arabščine. Po zaslugi njenih odličnih prevodov lahko prebiramo številna dela sodobne arabske književnosti, med njimi tudi Jakubianovo hišo, slavnega egiptovskega pisatelja Alaaja Al Aswanyja, Kairsko trilogijo Nobelovca Naguiba Mahfouza ter tudi poezijo največjega palestinskega poeta Mahmuda Darviša. Dolgoletno bivanje in delo na Bližnjem vzhodu in predvsem v Egiptu daje Barbari Skubic prav poseben uvid v sodobno umetnost, kulturo, družbo in politiko arabskega sveta.

 

***

Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi, ki se bodo na Vodnikovi domačiji zvrstili med oktobrom 2016 in majem 2017, s poznavalci afrikanistike postavlja literarno ustvarjalnost afriških pisateljev v središče razpravljanja ob aktualnih vprašanjih in ji daje primeren kulturni ter literarni okvir. Vsebinsko, ideološko in estetsko raznolikost afriške literarne fikcije bomo na srečanjih spoznavali skozi nabor klasičnih in sodobnih del afriških avtorjev.

_______________________________________

3. 10. 2016

 

Razprava o knjigi Rastka Močnika "O pisanju zgodovine" 

Sreda, 5. oktobra, ob 20.00,  v Trubarjevi hiši literature

Lani je pri Založbi *cf. izšla knjiga sociologa Rastka Močnika O pisanju zgodovine. Knjigo v prvi vrsti odlikuje prvina, ki jo je Althusser pripisal pristni teoretski intervenciji: v polje dominantne zgodovinopisne vednosti namreč poseže s produkcijo in reprodukcijo epistemološkega reza, ki zarisuje razmejitvene črte med ideološkimi in teoretskimi praksami. Po eni strani Močnik ponudi lucidno kritiko ideologij, ki strukturirajo sodobno zgodovinopisje: od scientizma družbenih ved in modernističnih ideologij kapitalistične družbe pa do identitetnih ideologij države-nacije. Prek kritike del uglednih slovenskih zgodovinarjev, kot so Božo Repe, Peter Vodopivec in Jože Pirjevec, razčleni sistem uradnega slovenskega zgodovinopisja, v katerem prevladujejo mitološke in teleološke matrice ter postopki legitimacije preteklih in sedanjih aparatov gospostva. Po drugi strani pa Močnik prek analize številnih mitov, verjetij, domačijskih predstav, političnih in religioznih ritualov ter ideoloških praks in aparatov, razvije niz teoretskih konceptov in postopkov, ki niso le sredstvo za preseganje ideoloških praks na področju zgodovinopisja, temveč tudi prodoren prispevek k teoriji ideologije nasploh. Na razpravi bodo sodelovali: dr. Rastko Močnik, dr. Lev Centrih in dr. Sašo Jerše.

Trubarjeva hiša literature

 

_______________________________________

23. 5. 2016

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani že sedmo leto zapored pripravlja sejem akademske knjige – Liber.ac, na katerem se bo predstavilo 28 razstavljavcev s področja akademske knjige. Sejem bo potekal od torka, 24. maja, do četrtka, 26. maja, v Foersterjevem parku za Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani. Spremljevalni program bo letos azijsko obarvan, saj praznujemo 20 let Oddelka za azijske študije.

Japonski čajni obred, predstava sodelavcev in študentov Oddelka za azijske študije, oblačenje tradicionalnega korejskega oblačila hanbok in uradni korejski priklon, revija kostumov priljubljenih japonskih likov mang in animejev, koncerti japonske, kitajske in indijske glasbe, japonski plesi, delavnica za otroke, kjer se bodo naučili izdelati papir, pogovori o Aziji z našimi profesorji in gosti, eksperimentalni filmi o Aziji, stojnice z azijsko hrano in še veliko drugih dogodkov, se bo zvrstilo v treh dneh. Vse tri dni pa bodo v parku na voljo tudi stojnice s knjigami, kjer bo 28 razstavljavcev iz cele Slovenije, ponujalo knjige, ki so zanimive tudi za širšo javnost.

Otvoritev sejma bo v torek, 24. maja, ob 10. uri v Foersterjevem parku.

Več informacij o Liber.acu in program tukaj.

_______________________________________

22. 4. 2016

Knjižica Kooperativa THD, Za humanistiko in družboslovje

Preberete jo lahko na tej povezavi. Besedila so prispevali: Jože Vogrinc, Rastko Močnik, Mladen Dolar, Zdravko Kobe, Primož Krašovec in Dragana Kršić.

_______________________________________

15. 3. 2016

Pogovor
O vlogi humanistilčne literature v družbi 

V sredo, 20. aprila 2016, ob 12. uri
v Trubarjevi hiši literature, Stritarjeva ul. 7, Ljubljana

Kooperativa THD (teorija–humanistika–družboslovje), ki jo sestavljajo založbe /*cf., Društvo za teoretsko psihoanalizo, Krtina, Sophia in Studia humanitatis, vabi na pogovor o vlogi in položaju humanističnih založb ter teorije in družboslovja v slovenskem prostoru.

Sodelovali bodo: Mladen Dolar, Zdravko Kobe, Primož Krašovec, Rastko Močnik in Jože Vogrinc.

Vljudno vabljeni!

_______________________________________

 

15. 4. 2016

21. Slovenski dnevi knjige

18.—22. april 2016

 

Vabimo vas, da nas obiščete na stojnici. Kakor po navadi, imamo lepe popuste!

 

 Slovenski dnevi knjige

twitter.com/DneviKnjige

facebook.com/slovenskidneviknjige

________________________________________________

23. 11. 2015

V Ljubljano prihaja sloviti španski pisatelj Javier Cercas, čigar roman Vojaki Salamine je v slovenščini izšel pri naši založbi. Pogovor z avtorjem bo v okviru literarnih dialogov Slovenija–Španija v četrtek, 26. 11. ob 19h v Klubu Cankarjevega doma. Knjigo bo mogoče po sejemski ceni kupiti na knjižnem sejmu na stojnici Založbe/*cf. (prvo preddverje, 25.–29. november). 

Na sejmu bodo vse naše knjige naprodaj z velikimi popusti. Vabljeni!

________________________________________________

14. 9. 2015

“Ekonomsko kontraproduktivne varčevalne politike, ki so v večih sunkih prizadele vso Evropo, so plačilo krize naložile predvsem srednjemu in revnemu sloju na periferiji. Kapitalistični razred jo je dobro odnesel, saj je on ta, ki narekuje odločitve. Za zdaj. Ljudje še niso rekli zadnje besede” (Eric Toussaint) 

Inštitut za delavske študije v tem tednu vabi na dva dogodka, na katerih bo gostoval ERIC TOUSSAINT, priznan poznavalec dolžniške krize svetovnega juga in evropske periferije ter predsednik Komiteja za odpis dolga držav tretjega sveta (CADTM). Dogodka bosta tematsko posvečena dolžinškemu suženjstvu in razmerju med evropskim centrom in periferijo, na obeh pa bodo nastopali člani Inštituta za delavske študije.  
 
JAVNI DOLG: Kdo je komu dolžan?
(predavanje in omizje)
 
Sreda, 16.09., ob 19. uri v Mestnem Muzeju Ljubljana na Gosposki ulici 15 v Ljubljani.
 
Osrednji gost in predavatelj bo Eric Toussaint, svoje prispevke pa bodo predstavili tudi Maja Breznik, Franček Drenovec ter član Inštituta za delavske študije Sašo Furlan. Dogodek po povezoval član IDŠ Miha Andrič.
 
Na dogodku bodo predavatelji analizirali "dolžniško suženjstvo", vzroke dolžniške krize na evropski periferiji ter ne-produktivnost dosedaj ponujenih rešitev, ki v svojem bistvu niso nič drugega kot ne-demokratične strategije reševanja kapitalizma. Razprava bo usmerjena v produkcijo možnih alternativnih rešitev, predvsem tistih, ki zadevajo odpis ne-legitimnih in ne-legalnih dolgov. 

Dogodek bo posvečen tudi izidu dveh knjig v slovenskem jeziku. Prva je knjiga Damiena Milleta in Erica Toussainta "AAA: Revizija, odpis in drugačna politika" (Založba Sophia). Druga knjiga pa je delo več avtorjev z naslovom "Javni dolg: Kdo komu dolguje?", ki bo na dan dogodka izšla pri Založbi/*cf in prinaša analizo javnega dolga v različnih državah evropske periferije.

Razpravo organizirata Zveza svobodnih sindikatov Slovenijein Konfederacija sindikatov javnega sektorja v sodelovanju z založbama Sophia in Založbo/*cf.


 
NOVI RAZMISLEKI
O EVROPSKIH PERIFERIJAH IN SREDIŠČIH
(mednarodna konferenca)

 
 
Četrtek, 17.09., od 10.00 do 15.00 ure v prostorih Univerze v Mariboru na Slomškovem trgu 15 v Mariboru.  

 
Predavali bodo Eric Toussaint, Rastko Močnik, Alex Drake Francis, Jim McGuigan, Marko Juvan, Simona Škrabecter član Inštituta za delavske študije Miha Andrič. 
 
Program in urnik konference lahko najdete na hhtp://www.aristej.si/slo/PDF/program-konferenca.pdf
 
Za vse zainteresirane organizatorji nudijo tudi prevoz iz Ljubljane. Vse informacije in prijavnico lahko najdete na:   http://www.aristej.si/slo/dialogi/mednarodna-konferenca.html
 
Dogodek organizirajo DIALOGI - revija za kulturo in družbo ter Založba Aristej


VABLJENI!

 ________________________________________________

17. 4. 2014

Spoštovane, spoštovani,

Vabimo vas na predstavitev knjige Barbare Borčić Celostna umetnina Laibach.

Predstavitev bo v torek, 22. aprila, ob 19. uri v Galeriji Škuc na Starem trgu 21 v Ljubljani.

Knjigo bo predstavila avtorica, veselimo se tudi skupine Laibach. Zavrteli bomo video Morte ai sciavi (1983).

Avtorica bo spregovorila o metodah in postopkih likovne produkcije Laibacha, o njihovem znakovnem sistemu in referenčnem polju. Prikazala bo vlogo reproduktivnih tehnik kseroksa in videa, njihovi izrazni moči in specifiki v praksi Laibach Kunst. 
Ogledali si bomo tudi video Morte ai sciavi, ki ga je naredil Marijan Osole-Max na podlagi treh zgodnjih koncertnih nastopov skupine Laibach – dokument preteklega in za naše današnje oči intrigantnega časa.

Veselimo se vašega obiska.

Založba/*cf.
________________________________________________________________
Besedilo Barbare Borčič o umetniški praksi, vizualni podobi, medijskih in razstavnih projektih skupine Laibach med letoma 1980 in 1984 je montaža fragmentov in preplet različnih virov: umetniških del, spominov, javnih podatkov, zbrane dokumentacije in medijskih odzivov. Razdeljeno je na tri poglavja: Krik (osnovne značilnosti umetniške prakse Laibacha), Fragmenti (projekti in kontekst), Laibach Kunst (strategija delovanja, metode in učinke celostne umetnine Laibach, analiza podob, kompleksnosti imažerije, referenčnega polja, proizvajanja pomena in estetskega učinka).
Barbara Borčič je direktorica SCCA–Ljubljana, kritičarka in kustosinja. Je avtorica več knjig in katalogov s področja sodobne umetnosti in urednica.

Inzinerji

Inženirji človeških duš, kseroks, 1984

________________________________________________

8. 4. 2014

NOVO: 
Barbara Borčić
Celostna umetnina Laibach
Fragmentarni pogled

Celostna umetnina Laibach

________________________________________________

24. 3. 2014

NOVO v RDEČI zbirki:

Siegfried Kracauer
Uslužbenci. Poročilo iz najnovejše Nemčije (1930)
Rdeča zbirka
Prevod: Anja Naglič

Usluzbenci

Podrobnosti.

________________________________________________

16. 12. 2013

NOVO v zbirki KAIF:

Miguel Barnet
Življenje ubežnega sužnja
(Biografía de un cimarrón)

prevod: Jadran Sterle
spremna beseda: Ičo Vidmar

Zivljenje ubeznega suznja

________________________________________________

6. 12. 2013

Še ena novost v RDEČI zbirki:

Alain Supiot
Duh Filadelfije
Socialna pravičnost proti totalnemu trgu

(L'esprit de Philadelphie)
2013; 145 strani

prevod: Katarina Rotar
spremna beseda: Barbara Rajgelj

Podrobnosti.
________________________________________________

NOVO: 
Avtorska skupina
Kaj po univerzi?

Kaj po univerzi?

Podrobnosti.

________________________________________________

2. 12. 2013

NOVO: 
David Graeber
Fragmenti anarhistične antropologije
Prevod: Polona Poberžnik

Fragmenti anarhistične antropologije

Podrobnosti.

________________________________________________

2. 12. 2013

NOVO: 

Immanuel Wallerstein, Randall Collins, Michael Mann, Georgi Derluguian, Craig Calhoun
Ali ima kapitalizem prihodnost?
Prevod: Ana Kralj, Zoja Skusek

Ali ima kapitalizem prihodnost?

Podrobnosti.

________________________________________________

2. 11. 2013

Ta teden, med 20. in 24. 11., smo na Slovenskem knjižnem sejmu v Cankarjevem domu (2. klet). Imamo velike popuste na starejše knjige in na pakete (ekonomski paket, kritika kolonializma, modra zbirka itn.). Na nove knjige pa 20%.

Nove knjige so::

- Immanuel Wallerstein: Ali ima kapitalizem prihodnost?

- Franček Drenovec: Kolaps elite

- Avtorska skupina: Kaj po univerzi?

- Alain Supiot: Duh Filadelfije

- David Graeber: Anarhistična antropologija

________________________________________________

1. 10. 2013

 

Franček Drenovec: Kolaps elite

Iskanje normalnosti in naprednosti v majhni evropski državi

 

Slovensko sociološko društvo vabi na pogovor s Frančkom Drenovcem,

avtorjem knjige Kolaps elite (Založba /*cf., 2013).

v sredo, 9. oktobra 2013 ob 17. uri v Trubarjevi hiši literature (Stritarjeva 7, Ljubljana).

 

Knjiga Kolaps elite: Iskanje normalnosti in naprednosti v majhni evropski državi je ponatis izbranih publicističnih člankov, ki jih odlikujeta izjemna analitična moč in izrazna strast. Avtor je že v letih pred krizo javno opozarjal na anomalije lokalnih gospodarskih procesov in napovedoval stagnacijo, v kateri smo danes.

Drenovec je ekonomist, ki na gospodarski razvoj gleda širše in globlje od velike večine svojih poklicnih kolegov. Temeljni temi te knjige sta vodenje gospodarskega razvoja in strukturna kriza fordizma.

Avtor razlaga svetovno finančno ekspanzijo zadnjih desetletij in njen podaljšek pod krinko »reševanja krize« kot neproduktiven odgovor na krizo fordizma, ki je nastopila zaradi zasičenja z materialnimi dobrinami. Odgovor nanjo je po Drenovcu predvsem prelom v širjenje javnih blaginjskih storitev.

V Sloveniji pa je še vedno ključno vprašanje, kako sprožiti nov razvojni cikel, pri čemer pisec daje odločilno vlogo državi in izobraževanju. To je naloga elit, to je tistih, ki »vodijo in poganjajo razvoj«. Slovenski problem si je mogoče predstaviti s »prenehanjem vodenja«. Drenovec vidi prvo desetletje »tranzicije« kot nadaljevanje razvojnega vala, ki se je začel po 2. svetovni vojni z ekspanzijo izobraževanja, industrializacijo in postopnim prilagajanjem izvoznih podjetij zahodnim standardom. Okrog leta 2000 se je ta razvojni model izčrpal. Usodno pa je bilo to, da je mesto elit takrat zasedla sprega politikov ozkih hori­zon­tov in novopečenih domačih kapitalistov iz nepropulzivnih lokalnih panog, kot sta trgovina in gradbeništvo. Gospodarsko rast so vse bolj poganjali z zunanjim zadolževanjem in ne več z rastjo produktivnosti. Kam nas je to pripeljalo, vemo. »Živimo v agoniji umiranja starega; ničesar drugega ni.«

SSD s tem pogovorom najavlja letno sociološko srečanje (Koper, 8.–9. 11. 2013), ki bo letos posvečeno temi »Elite in ljudstvo«. Več informacij na spletu: http://www.sociolosko-drustvo.si .

Vabljeni!

________________________________________________

18. 9. 2013

NOVO v zbirki Ekstra:

Suzana Tratnik: Lezbični aktivizem po korakih. Podrobnosti.

Tratnik

________________________________________________

NOVO v Oranžni zbirki:

Franček Drenovec: Kolaps elite. Iskanje normalnosti in naprednosti v majhni evropski državi. Podrobnosti.

 

Drenovec

________________________________________________

23. 4. 2013

NOVO v Rdeči zbirki:

Basil Davidson: Breme črnega človeka. Afrika in prekletstvo nacionalne države.  [The Black Man's Burden: Africa and the Curse of the Nation-State].

Podrobnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________

 

19. 3. 2013

18. slovenski dnevi knjige, 22.–26. april 2013
Knjige Založbe /*cf. lahko naslednji teden kupujete v parku Zvezda, na stojnici Knjigarne Buča. Svež zrak, sonce in zapovrh še popusti! :)

www.zalozbacf.si
www.buca.si

________________________________________________

8. 3. 2013

NOVO v Oranžni zbirki:

Vito Flaker@Boj za: Direktno socialno delo. Podrobnosti.

 

 

________________________________________________

8. 1. 2013

Tiskovna konferenca

________________________________________________

6. 12. 2012

Dragi prijatelji in prijateljice, podporniki in podpornice!

Zahvaljujemo se vam za vašo podporo v preteklem letu. Vabimo vas, da delovanje Založbe */cf. podprete tudi tako, da ji kot donacijo namenite del dohodnine.

Vsi davčni zavezanci lahko namreč do 0,5 odstotka odmerjene dohodnine namenite eni ali več organizacijam. V primeru, da tega dela dohodnine ne namenite organizaciji po lastni izbiri, bo šel v državni proračun.

Vaše donacije so za nas zelo pomembne. Ponudbo Založbe */cf. si lahko ogledate na zalozbacf.si, obrazec "Zahtevek za namenitev dela dohodnine za donacije" pa najdete tukaj. Prosimo, da vanj vpišete naš naziv (Založba CF.) in davčno številko (87121972), dopišete svoje podatke in izberete odstotek donacije (do 0,5), nato pa obrazec oddate na svojem davčnem uradu osebno, po pošti ali preko sistema eDavki najkasneje do 31.12.2012.

Seznam davčnih uradov najdete na: http://www.durs.gov.si/si/o_davcni_upravi/davcni_uradi_in_uradne_ure/

Še enkrat iskrena hvala za vašo podporo!

 

________________________________________________

6. 12. 2012

NOVO v zbirki KAIF:

Raja Shehadeh [Radža Šehade]: Palestinski sprehodi. Zapiski o pokrajini, ki izginja. Podrobnosti.

Sehade

________________________________________________

 

5. 12. 2012

NOVO v zbirki VARIA:

Ralf Čeplak Mencin: V deželi nebesnega zmaja. 350 let stikov s Kitajsko. Podrobnosti.

Ceplak Mencin

_________________________________________________

22. 11. 2012

NOVA KNJIGA NA KNJIŽNEM SEJMU 20 % CENEJE! SAMO 14 EVROV!

Zgroženi ekonomisti, Manifest. 20 let slepote

Les économistes atterrés, Manifeste. 20 ans d'aveuglement

Prevod: Špela Žakelj

Spremna beseda: Rastko Močnik

 

Zgrozeni

V Franciji so lani prodali 60.000 izvodov Manifesta Zgroženih ekonomistov, ki ga je podpisalo 630 ekonomistov. V knjižici razkrivajo 10 napačnih »dejstev«, ki so temelj sedanjih evropskih politik, in dajejo 22 predlogov za drugačno strategijo.
Ker ni videti, da se kriza bliža koncu, in tudi ne, da bi jo bile evropske vlade sposobne rešiti, so Zgroženi ekonomisti napisali čez eno leto še nadaljevanje Dvajset let zaslepljenosti ali Evropa na robu brezna. Finančni trgi so povzročili ekonomsko krizo in eksplozijo javnega dolga, toda vlade držav z evrom se še zmerom zanašajo na trge. Tako kot Grčija, Irska in Portugalska se morajo vse evropske države pokoriti surovemu varčevanju. V vseh teh državah ti ukrepi podpihujejo nacionalizme in ksenofobijo in spreminjajo naš kontinent v gladiatorsko areno, v kateri se vsak bojuje proti vsakemu. Avtorji med drugim analizirajo dva ekstremna primera, dve državi, ki vsaka po svoje rešujeta krizo: Irsko, ki je prenesla breme krize na državljane in državljanke, in zelo slabo poznan primer Islandije, ki se je odločila za drugačno, za zdaj vsaj delno uspešno pot.
Delo dekonstruira ekonomski model, ki še vedno prevladuje, in predlaga niz 30 ukrepov, ki bi naše ekonomije spravili v red. Moto knjige je: Evropa bo socialna, ekološka in solidarna ali pa je ne bo.

Les économistes atterrés so kolektiv raziskovalcev, univerzitetnih profesorjev in ekonomistov, ki so se ustanovili22. februarja 2011, da bi spodbuditi kolektivno refleksijo in javno razpravo vseh tistih, ki se niso sprijaznili z gospostvom neoliberalne ortodoksije. Njihov moto je: »Druge politike so mogoče«. 

http://www.atterres.org/users/atterres

 

_________________________________________________

21. 11. 2012

Vabimo vas na 28. SLOVENSKI KNJIŽNI SEJEM v Cankarjev dom, 
od srede, 21. 11, do nedelje, 25. 11. 2012.

Knjige Založbe */cf. bodo na voljo z (najmanj) 20-odstotnim SEJEMSKIM POPUSTOM.

Na voljo bodo tudi VSE NOVOSTI.

 

 

_________________________________________________

26. 9. 2012

NOVO pri Založbi /*cf.: Elisabeth Burgos: Ime mi je Rigoberta Menchu

Naročila: http://www.buca.si

Ime mi je Rigoberta Menchu

_________________________________________________

17. 8. 2012

NOVO pri Založbi /*cf.: Nenad Veličković – 100 zmajev (Ljubljana, 2012).

Naročila: http://www.buca.si

 

_________________________________________________

 

19. 6. 2012

Zepnice

 

Fotografija Žepne zbirke z razstave ob dvajseti obletnici ustanovitve Zavoda za odprto družbo – Slovenija, 5. junija 2012.

_________________________________________________

15. 5. 2012

*Cf. TOPLO PRIPOROČA!!!

Liber.ac 2012

Sejem akademske knjige 

Foersterjev vrt za Filozofsko fakulteto, od 15. do 17. maja 2012

Četrtek, 20:30,  Melodije Zmage i pobjede – glasbeni recital Borisa Dežulovića in Predraga Lucića / park (v hrvaščini)

_________________________________________________

14. 5. 2012

Založba /*cf. tudi na Sejmu akademske knjige v Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto!

Slavnostna otvoritev sejma bo jutri, 15. maja 2012, ob 10. uri v Foersterjevem vrtu. Sejem bo trajal do 17. maja.

Več informacij na spletni strani Založbe in knjigarne Filozofske fakultete v Ljubljani.

Liber.ac

_________________________________________________

14. 5. 2012

Zgodovinarju Shlomu Sandu, avtorju knjige "Kako so izumili judovsko ljudstvo" (Založba /*cf, 2010), grozijo s smrtjo. Kakor poroča včerajšnji Haaretz, je prof. Sand na naslov oddelka za zgodovino na Univerzi v Tel Avivu prejel pismo z belim praškom, v katerem so ga označili za antisemita in nacista. V pismu je tudi pisalo, da ne bo več dolgo živel. Grožnjo naj bi spodbudila njegova najnovejša knjiga "The Invention of the Land of Israel".

_________________________________________________

10. 5. 2012

Vir: Posavski obzornik, 10. maj 2012

_________________________________________________

22. 1. 2012

Napovedujemo predavanje mag. Ralfa Čeplaka Mencina V deželi nebesnega zmaja,

ki bo v torek, 26. junija ob 18.00, v upravni hiši Slovenskega etnografskega muzeja v Ljubljani.

Predavatelj bo jeseni pri Založbi /*cf. izdal knjigo s te tematiko.

 

Kitajski