Trenutno ste na:

Category Navigation:

 • rdeca
 • modra
 • oranzna
 • zelena
 • lila
 • rumena
 • kaif
 • zepna
 • extra
 • varia
 

 

________________
12. 6. 2024

Pogovor o BULŠIHTIHV OKVIRU PRIREDITEV KNJIGARNE AZIL

Kdaj: četrtek, 13. 6. ob 19. uri
Kje: Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Sodelujeta: Eva Matjaž in Blaž Kosovel

V sodelovanju s knjigarno Azil pa jutri, 13. junija ob 19. uri vabimo v Atrij ZRC na pogovor o sloviti knjigi Davida Graeberja Bullshit Jobs, ki je z naslovom Bulšihti nedavno izšla tudi pri nas. Avtorica posrečene naslovne skovanke je prevajalka knjige Aleksandra Rekar. 

V pogovoru bosta sodelovala sindikalistka in raziskovalka dela in prekarnosti Eva Matjaž ter raziskovalec in avtor spremne besede k slovenski izdaji knjige Blaž Kosovel. Predstavila bosta razmerja med dobro plačanimi nesmiselnimi službami in podplačanimi ali celo neplačanimi skrbstvenimi in kreativnimi zaposlitvami ter poskušala odgovoriti na vprašanje, zakaj se nesmiselna dela množijo, medtem ko plače tistih zaposlenih, ki ustvarjajo in proizvajajo mnoge koristne stvari, ostajajo enake ali se celo nižajo.

O knjigi: Ameriški antropolog in politični aktivist David Graeber (1961–2020) je leta 2013 za revijo Strike! napisal kratek esej z naslovom »O fenomenu bulšihtov« (On the Phenomenon of Bullshit Jobs) in njegova objava je sprožila nepričakovan odziv. »Če je kdaj hipotezo kakšnega eseja potrdilo to, kakšen odmev je imel, je to tak primer,« se v knjigi spominja Graeber. Članek je sprožil pravo eksplozijo. Bralci so se nanj množično odzvali s svojimi pričevanji o tovrstnih službah, Graeber pa je pričevanja pozneje uporabil kot antropološke podatke s terena, jih analiziral in postavil v zgodovinski in družbeni kontekst. Tako je do leta 2018 nastajala knjiga z naslovom Bulšihti: teorija, katere osrednja teza je, da je v sodobni družbi vse več delovnih mest, ki so predvsem sama sebi namen, in da ljudje, zaposleni v teh službah, dobro vedo, da ne počnejo nič kaj koristnega (in so zato nesrečni) ter da bi družba kot celota kvečjemu pridobila, če takih delovnih mest sploh ne bi bilo. In ker nesmiselne službe tudi ekonomsko niso upravičljive, je očitno, da je njihova funkcija politična, sklene Graeber. Manj verjetno je namreč, da se bodo ljudje, zaposleni z že nekakšnim redno in solidno plačanim bulšihtom, politično aktivirali ...

Pogovor v organizaciji knjigarne Azil in Založbe /*cf. podpira Javna agencija za knjigo RS.
Novinarke in novinarje prosimo, da nam za recenzentske izvode knjige pišete na naslov: pisarna@zalozbacf.si.
Na dan dogodka bodo Bulšihti v Azilu naprodaj z 20-odstotnim popustom. Ne zamudite!

________________
12. 6. 2024

IZ SOCIALIZMA V PERIFERNI KAPITALIZEM: V OKVIRU CIKLA POGOVOROV SLOVENSKEGA SOCIOLOŠKEGA DRUŠTVA IN SOCIOLOŠKEGA PODKASTA

Kdaj: sreda, 12. 6. ob 18. uri
Kje: Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana
Sodelujeta: Ana Podvršič in Gorazd Kovačič

Slovensko sociološko društvo v sodelovanju s Pritličjem in Založbo /*cf. vabi na pogovor o odmevni knjigi Iz socializma v periferni kapitalizem Ane Podvršič, ki je izšla 2023. Pogovor, ki bo hkrati javno snemanje Sociološkega podkasta, bo potekal danes, v sredo, 12. junija, ob 18. uri v Pritličju v Ljubljani. Z avtorico knjige se bo pogovarjal Gorazd Kovačič.

O knjigi: Historično materialistična sociološka, socialno zgodovinska in ekonomsko zgodovinska monografska študija Iz socializma v periferni kapitalizem: neoliberalizacija Slovenije je delo, ki smo ga v slovenskem, pa tudi v širšem srednje- in vzhodno evropskem družboslovnem prostoru potrebovali in čakali že vrsto let, saj omogoča razumevanje razvojnih procesov in prelomov, načinov umeščanja v mednarodno delitev dela oz. odvisnega razvoja ter razrednih razmerij. Gre za teoretsko domišljeno in analitično zrelo delo, ki je rezultat avtoričinega dolgoletnega raziskovanja te teme.
Podvršič v svoji knjigi opravi analizo ključnih (prelomnih) obdobij novejše slovenske ekonomske in socialne zgodovine:
1) Čas prve krize jugoslovanskega socializma v začetku 60. let in tržnih reform leta 1965.
2) Zaključne krize jugoslovanskega socializma v 80. letih.
3) Razvojnega modela Slovenije v postsocialističnem obdobju 1991–2008.
4) Gospodarske krize 2008–2015 in njenega izteka s prestrukturiranjem razrednih razmerij.
Skupna značilnost vseh štirih obdobij je ta, da so v vsakem od njih vsakokratni vladajoči politični, tehnokratski in kapitalistični razredi odgovorili na krizne razmere v širšem ekonomskem prostoru tako, da so okrepili podrejeno in odvisno integracijo tukajšnjega gospodarstva v mednarodne proizvodne verige pod nadzorom zahodnoevropskega centra in prestrukturirali domača razredna razmerja in vire svoje razredne moči. V zadnji fazi tukajšnji vladajoči razred ni več lastnik, temveč le še upravljalec kapitala.

Na prireditvi bo naprodaj jagodni izbor /*cf. knjig po posebej ugodnih, promocijskih cenah! Ne zamudite!

________________
5. 6. 2024

/*cf. NA TUJEM

Használati idő – Irodalom Éjszakája
ali
Rok trajanja na Noči knjige v Budimpešti

Kdaj: petek, 7. 6.
Kje: Spa in bazen St. Lukács, pivnica, Budimpešta
Bere: Péter Jankovics

Vsem, ki se te dni mudite na Madžarskem, sporočamo, da v Budimpešti pravkar poteka festival Noč knjige (irodalomejszakaja.hu), kjer tudi letos na zabavno nenavadnih lokacijah in v prostorih, ki sicer niso namenjeni literaturi, dolgo v noč glasno berejo iz knjig skrbno izbranih avtorjev z vseh koncev sveta. Slovenijo letos zastopa odmevni roman našega pisatelja Gašperja Kralja Rok trajanja, ki v prevodu Emese Rajsli iz leta 2021 zazveni mehko kot Használati idő.

________________
5. 6. 2024

/*cf. NA KNJIŽNEM SEJMU SLOVENSKI DNEVI KNJIGE

Kdaj: petek, 7. 6., sobota, 8. 6., nedelja, 9. 6. med 10. in 20. uro
Kje: Vrt Lili Novy, Tomšičeva 12, Ljubljana

Na 29. slovenskih dnevih knjige obiščite bogato založeno stojnico založb Kooperative THD (Založba /*cf., Krtina, Sophia, SH, DTP). Na voljo bodo vse naše novejše knjige in vsa večna klasika z evergreeni.

Vse knjige bodo naprodaj po znižanih cenah, za knjige, ki so izšle pred 5 in več leti, pa smo pripravile še dodatni 30 % popust na že znižane cene!! Krasne in pomembne knjige bodo tako na voljo po zares izjemno ugodnih cenah.

________________
5. 6. 2024

Caffè matineja: Vladimir MartelancV OKVIRU MIKROFESTIVALA NaMESTO KNJIGE V NOVI GORIC

Kdaj: sobota, 8. 6. ob 11. uri
Kje: Knjigarna kavarna Maks, Delpinova 10, Nova Gorica
Sodelujeta: Dragan Živadinov in Dimitrij Rupel

Na matineji v knjigarni in kavarni Maks se obeta pogovor o dveh knjigah iz dveh različnih obdobij. Njun skupni imenovalec je levi intelektualec Vladimir Martelanc (1905–1944), junak prve polovice 20. stoletja! Prva knjiga z naslovom Članki in pisma vsebuje nabor Martelančevih besedil na 742 straneh. Knjiga je izšla pri Založbi /*cf. leta 2023, uredili pa so jo Ravel Kodrič, Amelia Kraigher in Goran Potočnik Černe. Drugo delo, Pošljite za naslovnikom, podpisuje dr. Dimitrij Rupel, ki skozi dramsko formo sledi Vladimirju Martelancu in njegovi avantgardistični tragični biografiji. Knjiga je izšla pri založbi Obzorja Maribor leta 1984, poleg omenjenega besedila pa prinaša tudi dramo Job. Na pogovoru bosta sodelovala dr. Dimitrij Rupel in Dragan Živadinov.

Na dan dogodka bo knjiga Vladimirja Martelanca Članki in pisma v Maksu naprodaj z 20-odstotnim popustom.

________________
5. 6. 2024

PALESTINA JUTRI, DANES, VČERAJV OKVIRU SLOVENSKIH DNEVOV KNJIGE V LJUBLJANI

Kdaj: petek, 7. 6. ob 17. uri
Kje: Vrt Lili Novy, Tomšičeva 12, Ljubljana
Sodelujeta: Kristina Božič in Erik Valenčič

Novinarja Kristina Božič in Erik Valenčič se bosta pogovarjala o(b) knjigah in revijah, ki govorijo o Palestini nekoč in danes ter so izšle pri Založbi /*cf. in Sophii: Zapiski o okupacijiOblasti povedati resnicoKako so izumili judovsko ljudstvoVrnitev ter Borec, št. 817–819 (2023) in Borec, št. 823–825 (2024).

Dogodek pripravljamo v okviru knjižnega sejma Slovenski dnevi knjige, kjer bodo knjige naprodaj po posebej ugodnih, promocijskih cenah!

________________
5. 6. 2024

Pogovor o BULŠIHTIHV OKVIRU MIKROFESTIVALA NaMESTO KNJIGE V NOVI GORICI

Kdaj: sreda, 5. 6. ob 19. uri
Kje: Knjigarna kavarna Maks, Delpinova 10, Nova Gorica
Sodelujeta: Ajda Pistotnik in Blaž Kosovel

Že danes, 5. junija vas ob 19. uri vabimo v knjigarno in kavarno Maks v Novi Gorici na pogovor o sloviti knjigi Davida Graeberja Bullshit Jobs, ki je z naslovom Bulšihti nedavno izšla tudi pri nas. Avtorica posrečene naslovne skovanke je prevajalka knjige Aleksandra Rekar.
V pogovoru bosta sodelovala politologinja Ajda Pistotnik ter raziskovalec in avtor spremne besede k slovenski izdaji knjige Blaž Kosovel. Predstavila bosta razmerja med dobro plačanimi nesmiselnimi službami in podplačanimi ali celo neplačanimi skrbstvenimi in kreativnimi zaposlitvami ter poskušala odgovoriti na vprašanje, zakaj se nesmiselna dela množijo, medtem ko plače tistih zaposlenih, ki ustvarjajo in proizvajajo mnoge koristne stvari, ostajajo enake ali se celo nižajo.

Na dan dogodka bo knjiga v Maksu naprodaj z 20-odstotnim popustom.

________________
9. 4. 2024

O DEDIŠČINI VLADIMIRJA MARTELANCA RAZPRAVLJAMO V SV. IVANU PRI TRSTU

Kdaj: nedelja, 14. 4. ob 17. uri
Kje: Dvorana SKD Slavko Škamperle, Vrdelska c. 7, Sv. Ivan, Trst

Časnikar in urednik Vladimir Martelanc se je rodil 8. maja 1905 v Sv. Ivanu pri Trstu. Velja za utemeljitelja marksistične literarne kritike in esejistike na Slovenskem. Njegovo ime se najpogosteje omenja v zvezi s prodorom avantgardnih tokov v slovensko književnost po prvi svetovni vojni, njegove družbenopolitične analize pa so odločno prispevale k razvoju slovenske publicistike v času med obema svetovnima vojnama. 
Kot pripadnik mladomarksistov se je intenzivno posvečal problemom mednarodnega komunističnega gibanja ter vprašanjem razkosanega slovenskega naroda. Iz člankov in transkripcij osebnih pisem družini in prijateljem sta razvidna njegova jasna politična misel in angažma v medvojnem revolucionarnem delavskem gibanju. Zapletena življenjska pot ga je iz Trsta pognala na Dunaj, v Moskvo, Baku, Pariz ... Umrl je 11. aprila 1944 v nacističnem koncentracijskem taborišču Natzweiler-Struthof v Alzaciji, star 38 let.

Spominsko prireditev v Martelančevem rodnem Sv. Ivanu bo vodila Bogomila Kravos v pogovoru z Ravelom Kodričem in Amelio Kraigher.

Knjiga bo naprodaj s promocijskim popustom.

________________
9. 4. 2024

V OKVIRU CIKLA POGOVOROV: IZBRANO

Ivica Buljan in Dijana Matković: Potenciali osvobajanja

Kdaj: četrtek, 11. 4. ob 19. uri
Kje: Vodnikova domačija Center (Trubarjava hiša literature), Stritarjeva 7, Ljubljana

Kakšni so potenciali osvobajanja iz nižjih delavskih razredov in vnaprej odrejenih družbenih vlog? Kje znotraj družbenih kontinuitet nastajajo razpoke, skozi katere je mogoče nasilju uiti in zaživeti avtonomnejše življenje? S kakšno "metodo" in v kolikšni meri je to uspelo Édouardu Louisu?

Ob prevodih treh del francoskega literarnega zvezdnika Édouarda Louisa – Boji in preobrazbe neke ženske (2023, prev. Iztok Ilc), Kdo mi je ubil očeta (2024, prev. Iztok Ilc) ter Spremeniti se: metoda (2024, prev. Andrej Peric) –, ki skozi različne poglede obravnava posledice in vpliv sistemskega nasilja na "naša telesa", vabimo na pogovor s pisateljico in avtorico spremne besede k Bojem in preobrazbam neke ženske Dijano Matković, ter z gledališkim režiserjem, izjemnim poznavalcem Louisovega ustvarjalnega opusa ter avtorjem spremne besede k romanu Spremeniti se: metoda Ivico Buljanom.

Vse tri knjige so naprodaj v prodajnem kotu Vodnikove domačije Center. Na dan prireditve bodo na voljo tudi s popustom. Ne zamudite!

________________
9. 4. 2024

O DEDIŠČINI VLADIMIRJA MARTELANCA RAZPRAVLJAMO V KOPRU

Kdaj: torek, 9. 4. ob 18. uri
Kje: Pretorska palača, Titov trg 3, Koper

Obsežen štiridelni zbornik zbranih del tržaškega publicista Vladimirja Martelanca (1905–1944) je plod dolgoletnega raziskovalnega dela. Poleg pregledne predstavitve življenja in dela tega lucidnega in izrazito angažiranega intelektualca prinaša še njegove literarno-kritične in poetološke spise, programske in družbenopolitične razprave in članke ter izbor fotografij in pisemske korespondence. Martelančeve razprave in članki so bili prvotno objavljeni v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja v različnih časopisih, revijah in strokovni periodiki; njegove spominske zapise, fotografije, pisma in druge dokumente pa smo pridobili iz zasebnih zbirk, javnih knjižnic ter državnih arhivov v Sloveniji, Italiji, Nemčiji, Franciji, Bolgariji in Rusiji.

V sodelavanju z društvom TIGR Primorske in Kulturnim klubom Koper vas vljudno vabimo na pogovor o Martelančevi intelektualni zapuščini. O njegovem življenju in delu bosta spregovorila zgodovinar akademik dr. Jože Pirjevec in Ravel Kodrič, pobudnik in sourednik zbornika, ki je izšel septembra 2023.

Vladimir Martelanc je bil intelektualec svetovnega formata, ki z (i)zbranimi spisi končno dobiva svoje mesto med pomembnimi osebnostmi 20. stoletja na Slovenskem.

Na prireditvi v Kopru bo knjiga na voljo po ugodnejši ceni.

________________
9. 4. 2024

BEREMO S SESTROVŠČINO PONOSNEGA DELFINA

Kdaj: torek, 9. 4. ob 18. uri
Kje: Škratova čitalnica (KUD Anarhiv), Trg prekomorskih brigad 1, Ljubljana

Že nocoj se lahko spet srečate z Delfinkami, ki bodo tokrat strastno prebirale in razpravljale o našem izvirnem zborniku Feministične prihodnosti (ur. Katja Čičigoj, prev. Miha Marek, 2023). V njem se kritične teoretičarke, filozofinje, sociologinje in teoretičarke spola – Pia Brezavšček, Katja Čičigoj, Sophie Lewis, Victoria Margee, Jasmina Šepetavc in Anamarija Šiša – pri zamišljanju reorganizacije skrbstvenih razmerij, družinskih in ljubezenskih odnosov in delitev dela navdihujejo pri ambicioznem delu Dialektika spola Shulamith Firestone. Firestone je leta 1970 ob izidu svojega zagovora feministične revolucije predvidela številne tehnološke in družbene spremembe, ki smo jim priča danes, in ponudila konkretne predloge za njihovo emancipatorno preusmeritev. Njene predloge so avtorice zbornika 53 let pozneje kritično pretresle in ustvarjalno prikrojile ter poskusile iz njih izluščiti najboljše – s končni namenom, da bi te predloge lahko naposled tudi udejanjili.

________________
19. 3. 2024

/*cf. predavanje: Rastko Močnik, Razlike pri obnovi kapitalizma in njihove posledice

Kdaj: sreda, 20. 3. ob 18. uri
Kje: Mestna hiša Brežice, Cesta prvih borcev 22, Brežice

Znova odhajamo na teren, na vseslovensko /*cf. turnejo s ciklom /*cf. predavanj »Brez teorije ni prakse«, ki jo že nekaj let uspešno izvajamo v sodelovanju z lokalnimi odbori Levice (Istra, Ljubljana, Zasavje in Posavje).

Marca se podajamo v Brežice, kjer nas v tamkajšnji Mestni hiši gosti Levica Posavje in kjer bo tokrat predaval član našega uredniškega odbora ter avtor številnih odmevnih knjig, profesor Rastko Močnik. V svojem predavanju se bo osredotočil na smrtonosne povezave med sodobnim kapitalizmom in aktualnimi vojnami po svetu.

Predavanju sledi pogovor, ki ga bo moderirala Barbara Kostanjšek.

Na dogodku se obeta tudi prodaja izbranih knjig Založbe /*cf. po solidarnostnih cenah. Ne zamudite nas!

________________
8. 3. 2024

/*cf. Vodník po humanistiki: Evropa, družina, ženske?

Tretji letnik Vodnika po humanistiki pod krovnim naslovom Evropa? v Vodnikovi domačiji Center (Stritarjeva 7, Ljubljana) se nadaljuje v sredo, 13. 3. ob 19. uri s predavanjem dr. Mance G. Renko na temo Evropa, družina, ženske? Predavanje z naslovom »Od marca do marca: tisočletna odsotnost iz zgodovine« bo temeljilo na dveh zgodovinskih knjigah:

1. Gisela Bock: Ženske v evropski zgodovini (prev. Seta Knop)
2. Jack Goody: 
Evropska družina (prev. Polona Mesec)

Ženska drugačnost je njena tisočletna odsotnost iz zgodovine, je zapisala Carla Lonzi v enem ključnih feminističnih tekstov dvajsetega stoletja, Pljunimo na Hegla (Sputiamo su Hegel, 1970). Odsotnost iz zgodovine ni le stvar preteklosti, pač pa vpliva na to, kako je ženska umeščena v družbo sedanjosti; kako jo razumejo drugi - in tudi, kako lahko razume sebe. Marec, mesec zataknjen med zimo in pomlad, nas vsako leto znova opomni, koliko moramo še postoriti: od revolucije (dan žena) do redefinicije družine (materinski dan). A marec hitro mine, naše delo ostaja nedokončano, stereotipi pa se zdijo iz leta v leto bolj trdovratni. Zgodovinarka dr. Manca G. Renko se bo v predavanju osredotočila na teme, kot so materinstvo, družina ter umetniško in intelektualno delo ter na več primerih pokazala, na kakšne načine so ženske v preteklosti res bile zapostavljene - ter tudi, kako jih je še dodatno zapostavilo zgodovinopisje.

Predavanje je primerno za vse generacije, stopnje izobrazbe in spole.

________________
8. 3. 2024
Vse bralke in bralce vabimo, da prisluhnete Sociološkemu podkastu SSD, odličnemu pogovoru o(b) knjigi Carolin Emcke Ja pomeni ja in …, ki ga je vodila dr. Jasna Podreka, sodelovale pa so Tonja Jerele, Mojca Lukan in Vesna Lotrič.

Prisluhnite, berite in širite obzorja!
________________
21. 2. 2024

Danes je mednarodni dan maternih jezikov in mednarodni dan rdečih knjig, ko progresivne založbe z vseh koncev sveta obeležujemo obletnico prve izdaje ene najvplivnejših in najbolj prevajanih knjig vseh časov – Komunističnega manifesta. Marx in Engels sta knjigo objavila 21. februarja v revolucionarnem letu 1848.

Rdeča knjiga, ki jo danes še posebej izpostavljamo, je knjižica izbranih spisov Ernesta Cheja Guevare O socializmu in internacionalizmu. Tu je Che ostroumno ocenil:

Bližnji vzhod, ki zemljepisno spada na to celino, vendar ga tarejo lastna protislovja, vre, ne da bi bilo moč predvideti, do kod bo privedla ta hladna vojna med Izraelom, ki ga podpirajo imperialisti, in progresističnimi državami na območju. To je še eden svetovnih vulkanov, ki grozijo, da bodo izbruhnili. (Ernesto Che Guevara, »Sporočilo Trikontinentali«, 1967, str. 40.)

Chejevo svarilo iz šestdesetih let 20. stoletja je v zadnjih mesecih zadobilo povsem nove razsežnosti. Vulkan iz Chejevega sporočila je izbruhnil z nezaslišano brutalnostjo.

Zato se je tudi naš pisatelj Gašper Kralj pridružil mednarodnemu pozivu Strike Germany* in nam ob tem sporočil: Splitter eines Lebens!

Povabljen sem bil na knjižni sejem v Leipzigu, ki je ob frankfurtskem ena vidnejših prireditev na področju knjige v Evropi. Tam naj bi na dveh dogodkih konec marca 2024 predstavil svoj roman Škrbine, ki je nedavno izšel v nemškem prevodu.
Toda ta knjižna kulturna prireditev v središču Evrope poteka hkrati z vojnim zločinom izraelske države, enim najokrutnejših hudodelstev današnjega časa. In v Nemčiji so se ob tem pojavili številni primeri cenzure glasov solidarnosti s Palestino ali tistih, ki niso izkazali brezpogojne podpore Izraelu. Prekinili so jim financiranje, vrgli so jih na cesto, jih obvestili, da je udeležba na literarnem festivalu odpovedana. (…)
Sporočam, da sem od petka, 16. februarja 2024, s tovariši in tovarišicami, mednarodnimi delavci in delavkami v kulturi na stavki. Dokler nemške institucije, v katere smo povabljeni, ne izpolnijo stavkovnih zahtev, stavke ne moremo prekiniti. Kar velja tudi za knjižni sejem v Leipzigu.

Ne moremo napovedati prihodnosti, toda nikoli ne smemo zapasti v malodušno skušnjavo, da bi bili glasniki ljudstva, ki hrepeni po svobodi, vendar zavrača boj, ki ga ta implicira, in nanjo čaka kot na drobtinice z mize zmagovalca. (Ernesto Che Guevara, »Sporočilo Trikontinentali«, 1967, str. 47.)

*Strike Germany je pobuda, namenjena zlasti kulturnim delavcem v mednarodnem prostoru, da se vzdržijo dela v nemških akademskih in kulturnih ustanovah, dokler te ne izpolnijo temeljnih zahtev in – ob zagotavljanju umetniške svobode, svobode govora in izražanja ter združevanja, neodvisnosti ustanov od državne politike ob vzpodbujanju kritičnega diskurza in omogočanju nestrinjanja – zavrnejo problematično definicijo, po kateri je antisemitizem izenačen s kritiko izraelske države, in privzamejo natančnejšo, ter – v boju proti strukturnemu rasizmu – zavrnejo nemško resolucijo proti BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) in se začnejo enako boriti proti vsem oblikam rasizma in fanatizma.

________________
13. 2. 2024

/*cf. na Sociološkem podkastu SSD

Obstaja tudi vsaj enajst zelo dobrih razlogov za to, da prisluhnete najnovejši epizodi Sociološkega podkasta SSD, v kateri se je kolega Roman Kuhar pogovarjal s članico uredništva in soustanoviteljico naše založbe Tanjo Rener. Naštejemo jih:

1. razlog: Wallerstein: Utopistike
2. razlog: Goffman: Azili
3. razlog: Cercas: Vojaki Salamine
4. razlog: Bauman: Retrotopija
5. razlog: Eribon: Vrnitev v Reims
6. razlog: Achebe: Razpad
7., 8. in 9. razlog: Mahfouz: Kairska trilogija: Pot med palačamaPalača poželenjaCukrarska ulica
10. razlog: Mistry: Občutljivo ravnovesje
11. razlog: Graeber: Bulšihti (pred izidom)

________________
13. 2. 2024

/*cf. s tretjim letnikom Vodníka po humanistiki

Napočil je čas našega Vodníka po humanistiki, ki ga že tretje leto zapored pripravljamo v tesnem sodelovanju z Vódnikovo domačijo, po kateri je naš Vodník kot zaokrožen niz javnih predavanj dobil svoje ime. Krovna tema tretjega letnika Vodníka po humanistiki želi skozi izkušnjo zgodovine izzvati sedanjost: Evropa?

Ja, prav ste uganili: v letu evropskih volitev želimo odpreti pomembna vprašanja, ki so skozi zgodovino pripeljala do ideološkega koncepta o evropski enotnosti, za katero pa se danes zdi, da poka že skoraj po vseh šivih. Naša predavanja bodo odprla niz vprašanj o političnih, družbenih, verskih, političnih, kulturnih in gospodarskih izzivih Evrope nekoč in danes. Predavatelji bodo tokrat izhajali iz zgodovinske Modre zbirke Delajmo Evropo, ki obsega 21 knjig. Teme, ki jih bodo naslovili, se nanašajo na neposredno izkušnjo življenja v sodobni evropski družbi ter spodbujajo h kritičnemu premisleku o prihodnosti Evrope, ki jo tokrat v našem ciklu odločno postavljamo pod vprašaj.

Tretji letnik Vodnika po humanistiki bo v Vodnikovi domačiji Center (Stritarjeva 7, Ljubljana) v sredo, 14. 2. ob 19. uri otvoril Aleš Črnič, profesor religiologije na Fakulteti za družbene vede, s predavanjem na temo Evropa in religija?, ki bo temeljilo na treh zgodovinskih knjigah:

1. Peter Brown: Vzpon zahodnega krščanstva
2. René Rémond: Religija in družba v Evropi
3. Franco Cardini: Evropa in islam

V prihodnjih mesecih sledijo še predavanja Mance G. Renko (Evropa, družina, ženske), Veronike Bajt (Evropa, migracije, drugost), Matjaža Ličerja (Evropa in znanost) in Ota Lutharja (Evropa, mesto in morje).

Knjige iz Modre zbirke bodo v času naših prireditev v Vodnikovi domačiji Center (Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana) naprodaj po znižanih cenah, pripravili smo tudi pakete knjig iz posameznih predavanj, možen pa je nakup celotne zbirke (18 knjig, ki so še na voljo) po izjemno ugodni ceni samo 130 evrov.

________________
30. 1. 2024

/*cf. v Moderni galeriji: FEMINISTIČNE PRIHODNOSTI

Moderna galerija in Založba /*cf. vas vabita, da v petek, 2. februarja, popoldan preživite z nami na dvodelnem dogodku: vodstvu po razstavi Vedno na voljo ter okrogli mizi ob izidu zbornika Feministične prihodnosti.

Petek, 2. februarja ob 17. uri, Moderna galerija, Ljubljana
Javno vodstvo po razstavi Vedno na voljo: feministične pozicije v vizualni umetnosti iz Slovenije bo predstavilo številna dela sodobnih umetnic in umetnikov, ki se posvečajo obravnavam družbenih spolov in iz njih izhajajočih neenakosti. Skozi razstavo vas bo popeljala kustosinja in v. d. direktorice galerije Martina Vovk.

Petek, 2. februarja ob 18. uri, avditorij Moderne galerije, Ljubljana
Okrogla miza: Feministične utopije skrbi, seksualnosti in reprodukcije
Okrogla miza in pogovor ob izidu zbornika Feministične prihodnosti: radikalni utopizem Shulamith Firestone

V nasprotju z dolgo tradicijo zavračanja dela kanadsko-ameriške feministične aktivistke, umetnice in teoretičarke Shulamith Firestone (1945–2012), predvsem njene razvpite knjige Dialektika spola: zagovor feministične revolucije (1969, slov. prev. 2019), kot »nore« znanstvene fantastike, smo v zadnjih letih priča pravi eksploziji zanimanja zanjo. To seveda ni naključje: njeno delo obravnava danes nadvse aktualne teme, kot so avtomatizacija dela, vpeljava univerzalnega temeljnega dohodka, odprava spolnih razredov in razlikovanj, vpeljava alternativnih oblik sobivanja onkraj nuklerane družine, ekološko ravnovesje itn. Zbornik Feministične prihodnosti pretresa radikalni utopični zalet Dialektike spola in njegov pomen za feministično in širše kritično misel danes, zlasti v odnosu do tem reprodukcije, skrbi in seksualnosti, ki so v ospredju sodobnih feminizmov. O zborniku, temah in vprašanjih, ki jih odpira, bodo na okrogli mizi razpravljale Pia BrezavščekJasmina Šepetavc – avtorici prispevkov – in Katja Čičigoj, avtorica prispevka in urednica zbornika.

V knjigarni Moderne galerije bodo izbrane knjige iz Lila zbirke Založbe /*cf. na ta dan naprodaj po znižanih cenah. Ne zamudite!

________________
30. 1. 2024

/*cf. v 2024: PREDSTAVITEV PROGRAMA

V četrtek, 1. februarja ob 11. uri vabimo v prvo nadstropje knjigarne Konzorcij (Slovenska 29, Ljubljana) na letno novinarsko konferenco, predstavitev knjižnih novosti in načrtov za leto 2024. Spregovorili bomo tudi o bogatem programu prireditev, ki jih snujemo s slovenskimi in mednarodnimi partnerji. Dejavnosti založbe bomo predstavili odgovorna urednica Amelia Kraigher, prevajalka Ana Kralj, gledališki režiser Dragan Živadinov in kreativna urednica Magdalena Germek. Konferenco bo povezovala Aleksandra Gačić in vsi ste dobrodošli!

________________
22. 1. 2024

/*cf. DISPUT O(B) KNJIGI BARAKUN

Kdaj: sreda, 24. januarja ob 18. uri
Kje: Vodnikova domačija Center (Trubarjeva hiša literature), Stritarjeva 7, Ljubljana
V okviru serije pogovorov »O literaturi Afrik« vas vabimo na predstavitev in pogovor o knjigi Barakun: zgodba zadnjega »črnega tovora« (prev. Irena Duša Draž) afroameriške pisateljice in antropologinje Zore Neale Hurston (1891–1960), ki je konec 20. let prejšnjega stoletja zapisala pričevanje enega zadnjih afriških sužnjev Cudja Lewisa (1841–1935), njegove spomine na življenje v Afriki in čezaltantsko trgovino s sužnji, ki je bilo eno najstrašnejših in najbolj dobičkonosnih obdobij človeške zgodovine, v katerem so aktivno sodelovali tudi Afričani.
O knjigi se bo literarna kritičarka Aleksandra Gačić pogovarjala z avtorico spremne besede h knjigi Petro Meterc.
Barakun bo tudi naprodaj, in to po znižani ceni. Toplo vabljene in vabljeni.
________________
11. 12. 2023
V TOREK, 12. 12. OB 18. URI SESTROVŠČINA PONOSNEGA DELFINA VABI V ŠKRATOVO ČITALNICO (Trg prekomorskih brigad 1, 3. nadstropje, Ljubljana) NA SREČANJE S /*cf. KNJIGO
Gisela Bock: Ženske v evropski zgodovini
Nemška zgodovinarka Gisela Bock se kritično ukvarja z zgodovino žensk v Evropi, pri čemer uspešno kombinira zgodovino spolov s kulturno in socialno zgodovino ter z bogatimi primeri opisuje politični, socialni, kulturni in pravni položaj žensk v Evropi od srednjega veka do današnjih dni. Njeno delo ima prodorno moč tudi zaradi primerjav med državami, in ker prepričljivo pa pokaže, da zgodovina ne daje enoznačnih odgovorov.
»Sodbe o tem, da je ženska emancipacija sovražnik vsakega naroda, nikakor niso bile osamljene in se vlečejo skozi zgodovino že vse od srednjega veka. Ni pa v tej zgodovini žensk najti samo sovražnikov žensk. Gisela Bock poskuša odkriti in ozavestiti, kdaj in kako so se ženske v zgodovini priglašale k besedi, s katerimi sredstvi in s kakšnimi cilji so se bojevale za to, da bi spremenile neenakovreden položaj spolov v vsakdanjem življenju družbe …«
(Zoja Skušek, urednica)
________________
21. 11. 2023

Pri nas vas čakajo same dobre knjige z dobrimi popusti ... Prepričajte se in na povezavi dobro naštudirajte naš novi cenik za polno torbo novih dobrih knjig!

 Sreda, 22. 11. ob 19.00, Pisateljski oder

Pogovor VEDNOST_TRANS-VEDNOST
Sodelujejo: Nina Cvar, Magdalena Germek in Vlado Kotnik

Pogovor želi transgresirati tradicionalne epistemološke okvire razumevanja vednosti. Spraševali se bomo, ali so možne nove epistemologije vednosti, ki vključujejo: 1) arheologije vednosti, ki razkrivajo izjave, elementarne enote diskurzivnih formacij kot dogodke (Foucault); 2) tihe, implicitne vednosti, ki so nasprotje eksplicitni, formalizirani, diskurzivni vednosti (Polanyi); ter 3) arheološki in genealoški premislek transvednosti, ki je vstop v transspolno diskurzivnost (Kotnik).

 Četrtek, 23. 11. ob 19.00, Pisateljski oder

Pogovor SPOL_RASA_RAZRED_IZKORIŠČANJE
Sodelujejo: Lilijana Burcar, Aleksandra Gačić in Blaž Gselman

Heterogenost feminističnih in dekolonialnih študij je v zadnjih desetletjih v humanistiko vnesla številne premisleke o zatiranju na podlagi spola in »rase«. Nekateri pristopi posamična zatiranja opazujejo kot neodvisna od drugih družbenih pojavov in mehanizmov, kar pomeni, da jih iztrgajo iz zgodovine. Spet drugi jih obravnavajo v njihovem prepletu, a še vedno kot esencializirane pojave v družbenih antagonizmih. T. i. neoliberalnemu obratu je v zahodnem akademskem prostoru sledil še t. i. kulturni obrat, ki je opuščal historizacijo teh pojavov in njihov premislek znotraj družbenih razmerij. Ta razmerja so v razredni družbi vselej izkoriščevalska razredna razmerja. Zato se bomo v pogovoru osredotočili prav na sistemsko zraščenost razrednega izkoriščanja ter patriarhalnega in rasnega zatiranja z interesi kapitala. Govorili bomo o napadu kapitala na reproduktivne pravice in o antagonizmih v t. i. kolonialnem razmerju.

 Petek, 24. 11. ob 19.00, Pisateljski oder

Pogovor RELIGIJA_VOJNE
Sodelujejo: Kristina Božič, Aleš Črnič in Boris Vasev

V času, ko smo ponovno priče izvrševanju najhujših mednarodnih hudodelstev, se bomo pogovarjali, kako ideje in institucije, ki zatrjujejo širjenje ljubezni in sočutja, postanejo orodje etnonacionalističnih kolonialnih politik preganjanja, ubijanja in podjarmljanja. So skupnosti, ki zahtevajo absolutno verovanje in odsotnost kritičnega dvoma, v svoji biti lahko zares demokratične, enakopravne in vključujoče, kakršne naj bodo družbe boljše prihodnosti?

 Nedelja, 26. 11. ob 15.00, Glavni oder

SPEKATKEL THD: SPANJE_SANJE
Idejna zasnova in dramaturgija: Magdalena Germek
Nastopajo: Magdalena Germek, Marko Mandić in glasbena skupina ZircuS

Na vsakem dogodku vas bo pričakal priporočilni seznam tematsko uglašene THD literature. Ne zamudite nas!

Prireditve organizira konzorcij petih humanističnih založb Kooperativa THD: Založba /*cf., DTP Analecta, Krtina, Sophia in Studia humanitatis.

________________
27. 10. 2023

/*cf. na Prvem poglavju – Malem sejmu knjig

Kdaj: sobota, 28. oktober 2023, med 14. in 19. uro
Kje
: Jalla Jalla, AKC Metelkova mesto, Ljubljana
Več o sejmu: Prvo poglavje

________________
18. 09. 2023

/*cf. Kolokvij »Slovenija – v dolg zakleta«

PROGRAM KOLOKVIJA
v dvorani Mestnega muzeja Ljubljana

Torek, 19. septembra

17.00–18.00 Periferni kapitalizem in slovenska država
Pogovor o(b) monografiji Iz socializma v periferni kapitalizem: Neoliberalizacija Slovenije
Sodelujeta: Ana Podvršič in Marko Hočevar
Moderira: Kristina Božič

18.30–20.00 Slovenija med liberalizmom, janšizmom in kulturnim bojem
Okrogla miza o aktualnem družbenopolitičnem dogajanju v Sloveniji
Sodelujejo: Matej Klarič, Gorazd Kovačič, Metka Mencin Čeplak in Franček Drenovec
Moderira: Kristina Božič

Sreda, 20. septembra

17.00–18.00 Neoliberalizem, imperializem in postsocializem
Pogovor o geopolitičnih razsežnostih razpada realsocialističnih držav in vojne v Ukrajini
Sodelujeta: Tomaž Mastnak in Rastko Močnik
Moderira: Gorazd Kovačič

18.30–20.00 Krize (perifernega) kapitalizma
Okrogla miza o vidikih sodobne krize kapitalizma in o možnostih progresivnega družbenega ukrepanja
Sodelujejo: Maja Breznik, Marko Kržan, Dušan Plut in Tanja Rener
Moderira: Arne Kušej

Na kolokviju bodo izbrane knjige Založbe /*cf. naprodaj po posebej ugodnih cenah.

Kolokvij sofinancirata MOL in ARIS (projekt Z5-3221).

Slika, ki vsebuje besede besedilo, simbol, logotip, grafika

Opis je samodejno ustvarjenSlika, ki vsebuje besede posnetek zaslona, grafika, grafično oblikovanje, logotip

Opis je samodejno ustvarjen

________________
07. 09. 2023

Knjige in intermezzo
Štiridelna serija literarno-glasbenih srečanj v Drama Kavarni

Kdaj: 11., 12., 13. in 15. september 2023 ob 18h
Kje: Drama Kavarna, Ljubljana

PROGRAM

Ponedeljek, 11. september 2023 ob 18h: Angel
Varja Kovačič Kraigher – kitara, Marko Mandić – bralec

Torek, 12. september 2023 ob 18h: Gluhost
Eva Brajkovič – vokal in Matjaž Karlovčec – kitara (Campo Krizi), Marko Mandić – bralec

Sreda, 13. september 2023 ob 18h: Manipulacija
ZircuS – akustik, Marko Mandić – bralec

Petek, 15. september 2023 ob 18h: Smrt
Ariel Vei Atanasovski – violončelo, Marko Mandić – bralec

S projektom »Knjige in intermezzo« želimo ustvariti prijeten ambient literarno-glasbenih prireditev, da bi obiskovalci v domačnem in prijaznem prostoru Drama Kavarne preživeli lep in nevsiljiv umetniški »intermezzo s knjigo«. Bralci radi beremo ob glasbi, ki sprošča, omogoča pobeg, nežno podaljšuje čas ter bogati bralna doživetja. To spontano početje, ki ga po navadi izvajamo sami, individualno in v zasebnem prostoru, si želimo umestiti v javen kulturni prostor in se povezati z našimi bralci. Obljubljamo vam knjige (od teorije prek esejistike do dramatike) in odlične glasbenike. Štiridelna serija literarno-glasbenih srečanj v Drama Kavarni bo nagovorila skoraj vse čute in miselne pokrajine.

Štiridnevni dogodek »Knjige in intermezzo« podpira MOL.

Slika, ki vsebuje                       besede simbol, grafika,                       besedilo, grafično                       oblikovanje                       Opis je samodejno                       ustvarjen

________________

12. 06. 2023

/*cfNA KNJIŽNEM SEJMU NA ZRAKU

Kdaj: od petka do nedelje, 16., 17. in 18. junij, med 10. in 20. uro
Kje: Vrt Lili Novy, Društvo slovenskih pisateljev, Ljubljana

V okviru Slovenskih dnevov knjige v Ljubljani na vrtu DSP bo Kooperativa THD (Krtina, Sophia, Založba /*cf., SH, DTP) spet dodobra založila svoje stojnice z novejšimi in starejšimi izdajami po zareees ugodnih cenah.
Poletna branja so pred vrati. Naberite si dobrih knjig, naberite se dobrih knjig!
________________
12. 06. 2023

Pogovor o(b) knjigi Ane Podvršič Iz socializma v periferni kapitalizem (2023)

Kdaj: petek, 23. junij ob 19. uri
Kje: Pumpnica, Novo mesto

V pogovoru ob naši novi knjigi Iz socializma v periferni kapitalizem: neoliberalizacija Slovenije (2023), ki je naletela na zares odličen sprejem strokovne in širše javnosti, bomo odprli problematiko razvoja slovenskega gospodarstva v zadnjih štirih desetletjih in njegove integracije v evropski gospodarski prostor po razpadu Jugoslavije. Preverili bomo, kako sta slovenska osamosvojitev in sprememba gospodarske paradigme vplivali na razvoj temeljnih institucionalnih aranžmajev slovenskega gospodarstva, mednarodnih integracij in državnih makroekonomskih politik.
V pogovoru bosta sodelovala avtorica knjige Ana Podvršič in Blaž Habjan.
________________
12. 06. 2023

Brez teorije ni prakse: Predavanje o(b) knjigi Za Marxa (2023) Louisa Althusserja

Kdajtorek, 20. junij ob 19. uri
Kje: Levica Istra, Repičeva ulica 2, Koper

Sociolog in član našega uredniškega odbora Rastko Močnik bo predstavil delo Louisa Althusserja (1918–1990), enega najvplivnejših marksističnih filozofov 20. stoletja. Teorija ideologije, ki jo je razvil, se široko uporablja v družboslovnih in humanističnih vedah in je osnova za številne postmarksistične filozofije. Izhodišče predavanja bo knjiga Za Marxa, ki je v Franciji prvič izšla leta 1965 in je Althusserju prinesla svetovno prepoznavnost.
In končno je tu slovenski prevod! Pridite, berite!
________________
12. 06. 2023

Pogovor o(b) knjigi Ikarija (2023) Uweja Timma

Kdaj: petek, 16. junij ob 14. uri
Kje: Vrt Lili Novy, Društvo slovenskih pisateljev v okviru Sejma na zraku, Ljubljana

Literarna kritičarka Ana Geršak se bo pogovarjala z Mojco Kranjc, prevajalko romana Ikarija (2023) velikega sodobnega nemškega pisatelja Uweja Timma. Gre za literarno mojstrovino, ki prepleta tri pripovedne postopke. Kako je prevajalka lovila avtorjevo pretanjeno jezikovno karakterizacijo oseb in kompleksno pripovedno strukturo, ki zajame čas od druge polovice 19. stoletja pa do obdobja po kapitulaciji Nemčije leta 1945? Nekaj tako domišljenega in ingeniozno skomponiranega, bogatega in kompleksnega v sodobni evropski literaturi zlepa ne boste našli. Pridite, berite!

________________
12. 06. 2023

Peto predavanje drugega letnika VODNIKA PO HUMANISTIKI
s krovnim naslovom Cirkus je odšel, spektakel je ostal

Magdalena Germek: Cirkus je odšel, ostala sta hrup in tišina

Kdaj: sreda, 07. junij ob 19. uri
Kje: Vodnikova domačija Center (Trubarjeva hiša literature), Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

Na sliki: Hinko Smrekar, Maškarada slovenskih književnikov (1913) © Janko Dermastja/Narodna galerija, Ljubljana

V sklepnem predavanju drugega letnika Vodnika po humanistiki [VH] je filozofinja in kreativna urednica Založbe /*cf. Magdalena Germek, ki je tudi idejna kuratorica letošnjih predavanj pod krovnim naslovom Cirkus je odšel, spektakel je ostal, ponudila vpogled v dve potencialno različni formi spektakla: vidni in hrupni spektakel ter tihi in nevidni spektakel. Na predavanju smo se vprašali, katera forma spektakla je bolj trdoživa in kakšno živimo danes? Predavateljica se je osredotočila na dve izjemni deli, ki sta nedavno izšli: Žalost zemlje: zgodba o Buffalu Billu Codyju (2022) Érica Vuillarda v prevodu Suzane Koncut ter Kako zveni oblast? Zvočnost birokracije v vsakdanjem življenju (2022) Nine Dragičević.

________________
15. 05. 2023

/*cf. na 26. festivalu Dnevi knjige v Mariboru

Kdaj: 30. maj – 3. junij, med 10. in 20. uro
Kje: Grajski trg, Maribor

Osrednji knjižni sejem v severovzhodni slovenski regiji je namenjen promociji založništva in branja ter kupovanju dobrih knjig. Tudi letos razstavljamo in vabimo k /*cf. stojnici na Grajskem trgu z najboljšo /*cf. literaturo, ki pomaga k razumevanju sveta; na voljo bo po ugodnih, solidarnostnih, neprofitnih cenah ... Ne zamudite!

________________
15. 05. 2023

/*cf. na mednarodnem knjižnem sejmu Literal

Kdaj: 17. – 22. maja 2023
Kje: Barcelona, Katalonija, Španija; Torino, Italija

Dobršen del ekipe Založbe /*cf. se tudi letos udeležuje mednarodnega knjižnega sejma LITERAL v Barceloni in sodeluje na mednarodni strokovni platformi Literal Pro. Sejem poteka vsako leto v maju in je namenjen uveljavljanju in promociji angažiranih humanističnih in družboslovnih založb, njihove literature in avtorjev. Je eden ključnih dogodkov, ki povezuje mednarodno literarno, intelektualno in založniško sceno v Španiji in vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev. Na sejmu potekajo strokovna srečanja založnikov, predstavnikov založb, urednikov, agentov, avtorjev in prevajalcev. Prav tako, z enakim namenom in v natanko istem času se bomo mudili tudi na mednarodnem sejmu Salone del libro v Torinu. Počasi, a zanesljivo osvajamo vso založniško Evropo!

________________
15. 05. 2023

/*cf. na sejmu akademske knjige Liber.ac 2023: BREZ DLAKE NA JEZIKU

Kdaj: 23. – 25. maja, med 10. in 20. uro
Kje: Foersterjev vrt za Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani

Sejem akademske knjige Liber.ac je tridnevna javna prireditev z bogatim spremljevalnim programom in pogovori o knjigah. Na stojnicah Kooperative THD (Založba /*cf., Krtina, Sophia, SH, DTP) ponujamo dober izbor knjig s kar precejšnjimi popusti, med knjigami boste našli tako starejše izdaje, ki jih v knjigarnah ni več mogoče kupiti, kot številne knjižne novosti.

________________
15. 05. 2023

Azili enaindvajsetega stoletja

Kdaj: torek, 30. maj ob 17.00
Kje: Slovenski dnevi knjige, Grajski trg, Maribor

V pogovoru z naslovom »Azili enaindvajsetega stoletja« se bomo dotaknili zgodovinskega nastanka totalne ustanove, zanimali nas bodo teoretski temelji dezinstitucionalizacije in pa to, kakšne so danes možnosti za proces njenega praktičnega udejanjanja oz. za institucionalizacijo dezinstitucionalizacije. Poskušali bomo odgovoriti na vprašanja, kakšen je status totalnih ustanov v sodobni družbi, ali je res, da je norost dandanes zaprta samo še v muzejih, ali pa je kako drugače postala nevidna? Ali danes lahko odkrivamo nove fenomene vedenja, ki jih je treba zavarovati in za katere je treba poskrbeti, tudi če to pomeni zapreti in odložiti – tako, kakor odlagamo stvari, ki jih ne potrebujemo več?

V pogovoru bosta sodelovala Vito Flaker, profesor na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani, in Magdalena Germek, filozofinja in kreativna urednica Založbe /*cf. Dotaknila se bosta cele palete knjig Založbe /*cf., ki kritično in družbeno angažirano razkrivajo procese vednosti, ki niso nič drugega kot posredna, a učinkovita orodja oblasti.

Robert Castel, Psihiatrični red; in Karel Bleiweis, Blaznice (1878), prev. Sonja Dular in Bogdan Lešnik, Založba /*cf., 2021.
Erving Goffman, 
Azili, prev. Aleksandra Rekar, Založba /*cf., 2019.
Michel Foucault, 
Zgodovina norosti v času klasicizma, prev. Zdenka Erbežnik, Založba /*cf., 2018.
Vito Flaker, 
Odpiranje norosti, Založba /*cf., 1998.

________________
15. 05. 2023

Pogovor o(b) knjigi Japonska med nacionalnim mitom in mitološko nacijo

Kdaj: sreda, 24. maj ob 10.30
Kje: Sejem akademske knjige Liber.ac, Foersterjev vrt za Filozofsko fakulteto, Ljubljana

V pogovoru o knjigi Japonska med nacionalnim mitom in mitološko nacijo bomo vzpostavili epistemološki okvir za izzivalno, a teoretsko pomembno vprašanje: zakaj nacionalne države, ki so izrazito moderne in potemtakem vsaj na prvi pogled racionalistične tvorbe, potrebujejo mitologije, ki sicer sodijo v predmoderne, če ne celo arhaične družbe? Poskusili bomo pojasniti, kakšna je bila po letu 1868 vloga mita  v procesu prenove japonske države v moderno nacionalno državo in pri tem pokazali tudi, kako problem mita v moderni družbi ni edini paradoks sodobne Japonske: samurajska etika, denimo, je pridobila splošni družbeni pomen prav v času, ko so samuraji kot poseben in pomemben družbeni razred nehali obstajati.

V pogovoru bosta sodelovala avtor knjige Luka Culiberg in Goran Dekleva, ki bosta s sodobnimi teorijami nacije in ideologije preizkusila, ali ima teorija moč, da poveže evropske in neevropske epistemološke družboslovne konceptualne matrice.

________________
15. 05. 2023

Pogovor o(b) knjigi Iz socializma v periferni kapitalizem 

Kdaj: torek, 23. maj ob 19.00
Kje: Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

»Četudi se na razvoj Slovenije po odcepitvi od Jugoslavije pogosto gleda kot na izjemen – ali pa je to vsaj veljalo do pred kratkim –, se slovensko gospodarstvo v zadnjih treh desetletjih ni razvijalo v izolaciji od splošnih trendov neoliberalizacije svetovnega gospodarstva.«

V pogovoru ob knjigi Iz socializma v periferni kapitalizem: neoliberalizacija Slovenije, ki je takoj po izidu naletela na odličen sprejem strokovne in širše javnosti, bomo odprli problematiko razvoja slovenskega gospodarstva v zadnjih štirih desetletjih in njegove integracije v evropski gospodarski prostor po razpadu Jugoslavije. Preverili bomo, kako sta slovenska osamosvojitev in sprememba gospodarske paradigme vplivali na razvoj temeljnih institucionalnih aranžmajev slovenskega gospodarstva, mednarodnih integracij in državnih makroekonomskih politik.

Perspektiva, skozi katero so ti procesi prikazani v knjigi, izhaja iz aktualnega vprašanja o vlogi in vplivu gospodarskih kriz, zlasti javnega dolga, na politično sfero, gospodarske akterje in makroekonomske zmožnosti države. V pogovoru bosta sodelovala avtorica knjige Ana Podvršič in Gorazd Kovačič.

________________
15. 05. 2023

Četrto predavanje drugega letnika VODNIKA PO HUMANISTIKI
s krovnim naslovom Cirkus je odšel, spektakel je ostal

Predavanje dr. Leva Krefta o(b) knjigi Barbarski šport, Marca Perelmana

Kdaj: torek, 16. maj ob 19.00 uri
Kje: Vodnikova domačija Center (Trubarjeva hiša literature), Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

Na slikiHinko Smrekar, Maškarada slovenskih književnikov (1913); © Janko Dermastja/Narodna galerija, Ljubljana

Marc Perelman trdi, »da se je sredi neustavljivega globalizacijskega procesa, ki ga poganja plenilski finančni kapitalizem (...), tega procesa polastil in ga po svoje usmeril neki globoko zakoreninjen družbeni fenomen. (...) Ta osupljivi fenomen močno obremenjuje vso družbo in čedalje bolj omejuje možnosti, da bi se družba, ki se ne razume več, osmislila. Hkrati pa že preureja celoto družbene realnosti po svoji podobi.« Ta fenomen je šport, ampak to njegovo središčno vlogo je treba pojasniti. S Perelmanovo pomočjo se bomo tega lotili.

Idejna zasnova ciklusa predavanj: filozofinja in kreativna urednica Magdalena Germek

________________
17. 04. 2023

/*cf. knjige gredo na knjižni sejem v Leipzig

Kdaj: 27. do 30. april
KjeLeipzig Book Fair, Leipziger Messe GmbH, Messe-Allee 1, Leipzig

Nove oranžne knjige naših avtoric (Ana PodvršičNina DragičevićSvetlana SlapšakZoja Skušek) bodo razstavljene na nacionalni stojnici JAK.

________________
17. 04. 2023

Knjižni sejem na zraku ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic

Kdaj: sobota 22. april 2023, od 10. do 22. ure;
Kje: Park Zvezda, Ljubljana

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic je priložnost, da z obiskom, druženjem, nakupi in podarjanjem knjig podpremo vse založbe, ki neumorno vlagamo svojo energijo v dobre knjige.

Od jutra do noči bo na stojnicah Kooperative THD na voljo odličen izbor naših knjig, med njimi tudi številne knjižne novosti, ki bodo na voljo s sejemskimi popusti!

________________
17. 04. 2023

Pogovor Tine Malič in Silvije Žnidar o(b) knjigi Vojske Evelia Rosera

Kdaj: 22. april ob 18.00 uri
Kje: Sejem na zraku, park Zvezda, Ljubljana

Evelio Rosero (Bogota, 1958) je eden najmočnejših in najprodornejših kolumbijskih literarnih glasov. V Vojskah brutalno neposredno, pa vendar rahločutno slika opustošenje, ki ga v odročnem kraju San José povzročajo spopadi nenehno bojujočih se frakcij – gverilcev, narkotrafikantov, paramilitarcev, vojske. Zgodbo pripoveduje skozi oči ostarelega učitelja Ismaela in tragedijo kraja preplete z njegovo osebno tragedijo: v enem od spopadov je izginila njegova žena Otilia, na katero je globoko navezan ...

Vojske prinašajo natančen in pretresljiv vpogled v vsakdan dežele nenehne državljanske vojne, hkrati pa preraščajo v univerzalno pripoved o nemočnem opazovalcu propadajočega sveta, o sleherniku, ujetem v metež nasilja.

________________
17. 04. 2023

Tretje predavanje 2. letnika VODNIKA PO HUMANISTIKI
s krovnim naslovom Cirkus je odšel, spektakel je ostal

Predavanje dr. Marka Kržana o(b) izidu prevoda Za Marxa Louisa Althusserja:
Althusserjeva teorija za politiko

Kdaj: četrtek, 20. april ob 19.00 uri
Kje: Vodnikova domačija Center (Trubarjeva hiša literature), Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

Na sliki: Hinko Smrekar, Maškarada slovenskih književnikov (1913); © Janko Dermastja/Narodna galerija, Ljubljana

Predavanje bo prikaz Althusserjevega dela, ki ga bomo razložili kot boj proti revizionizmu v teoriji (in proti reformizmu/oportunizmu v politiki). Tej nalogi je bila podrejena tako njegova filozofska kot teoretska (»znanstvena«) dejavnost. S filozofskimi kategorijami je pomagal odstranjevati ideološke ovire v teoriji (revizionizem = vdor buržoaznih ideologij v teorijo). Prakticiral je torej posebno filozofijo, ki se bistveno razlikuje od tiste, ki prevladuje v ideoloških aparatih kapitalistične države. Prevladujoča filozofija namreč teorijo izkorišča za namene praktičnih ideologij (politične, pravne, moralne, religiozne) – ti nameni so v zadnji instanci ohranjanje razredne družbene ureditve.

Zato pa je moral biti Althusser sam teoretik, tj. moral je ugotoviti, kako teorija, filozofija in praktične ideologije zavisijo od politične in ekonomske organizacije družbe ter kakšno vlogo imajo v njej. Sicer bi zapadel v samovoljnost, v opredeljevanje odklonov od pravilne linije v teoriji in politiki (tj. od revizionizma in reformizma/oportunizma) po ideoloških oz. oportunističnih merilih, ki je v zgodovini delavskega gibanja povzročila toliko škode. Zato je razvil številne zelo koristne koncepte (epistemološkega reza, tj. nastanka in obnavljanja znanosti na terenu ideologije; materialnega obstoja ideologije v ideoloških aparatih države, reprodukcije družbene formacije in vloge ideoloških praks pri njej; ideološke interpelacije, ki iz ljudi kot osebkov napravi akterje v družbenih odnosih, ipd.).

Če bo po sreči, se bo izkazalo, da sta tako Althusserjeva filozofska »metoda« kot njegovo razumevanje delovanja družbe še vedno aktualna za teorijo in politiko, da nam je zapustil uporabno teorijo za politiko.

Idejna zasnova ciklusa predavanj: filozofinja in kreativna urednica Magdalena Germek

________________
17. 04. 2023

Predavanje dr. Darje Zaviršek o(b) knjigi Ja pomeni ja in ... Caroline Emcke

Kdaj: torek 18. april, ob 19.00 uri
Kje: Sedež Levice Istra, Repičeva ulica 2, Koper

Gibanje #MeToo, #jaztudi, je sprožilo val razprav o spolnem nadlegovanju in nasilju, zlorabah moči, seksizmu in neenakosti spolov. Nemška novinarka Carolin Emcke je prepročana, da so nam javna razkritja zlorab dala predvsem eno: začel se je pogovor, dvignil se je glas proti in tega ni več mogoče zaustaviti. Prekinitev molka je bila bistvena. A to je (bil) šele začetek ...

O odmevni knjigi Carolin Emcke bo predavala Darja Zaviršek, profesorica na Fakulteti za socialno delo, avtorica spremne študije h knjigi Ja pomeni ja in …, številnih člankov in knjig, med njimi sta Hendikep kot kulturna travma (2000) ter Skrb kot nasilje (2018).

________________
14. 03. 2023

Vabljeni tudi na drugo predavanje v okviru 2. letnika Vodnika po humanistiki 2023 z naslovom:
CIRKUS JE ODŠEL, SPEKTAKEL JE OSTAL

Jana Milovanović bo osvetlila knjigo 
Na robu mesta, v središču sveta: knjiga o cirkusu

Kdaj: 14. marec 2023 ob 19. uri
Kje: Vodnikova domačija Center alias Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

Izhajajoč iz knjige Na robu mesta, v središču sveta bo predavanje avtorice knjige obravnavalo razvoj pojava potujočega cirkusa in vpliv kolonializma na to obliko umetnosti. Potujoči cirkus je spektakel, ki se umešča na obrobja, od koder zrcali 'središča', a hkrati omogoča transgresijo družbeno pogojenih identitet. Obojemu, zrcaljenju in transgresiji, bomo sledili tudi skozi nekatere umetnostne žanre 20. stoletja. Del predavanja bo posvečen avtoričini lastni izkušnji potovanja z italijanskim 'tradicionalnim' cirkusom Moira Orfei.

Monografija z naslovom Na robu mesta, v središču sveta: knjiga o cirkusu obravnava zgodovinski razvoj pojava potujočega cirkusa, njegovo umeščenost znotraj družbe, specifični značaj njegove (re)prezentacije ter osebno izkušnjo cirkuške turneje. Avtorico zanimajo tako razmerja med predstavo in njenim družbeno-kulturnim ozadjem, kakor tudi razmerje  med »zasebnimi« identitetami cirkuških artistov in tistimi, ki se oblikujejo v procesu predstave.

Novinarke in novinarje prosimo, da nam za intervjuje z avtorico pišete na elektronski naslov: aleksandra.gacic@zalozbacf.si

V knjigarni Trubarjeve hiše literature so naprodaj tudi knjige, ki jih obravnavamo na Vodniku po humanistiki. Vabljene in vabljeni!

________________
01. 03. 2023

Akcija: Za 8. marec podari knjigo!

Kaj: praznična prodajna razstava knjig
Kdaj: 1. do 8. marec
Kje: Vodnikova domačija center alias Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana; 5. marca tudi na bolšjaku na Bregu v stari Ljubljani

Kuriran izbor naših knjig je v mali knjigarni Vodnikove domačije v Trubarjevi hiše literature na voljo z osmomarčevskimi popusti. Izbor knjig je – po mnenju celotnega uredništva – navdušujoč, vabimo vas, da se o tem prepričate tudi vi. Tukaj izpostavljamo štiri novejša dela:
Virginia Woolf: Lastna soba; Aleksandra Kollontaj: Kollontaj 150. Izbrani spisi; Nina Dragičević: Kako zveni oblast? Zvočnost birokracije v vsakdanjem življenju; Zoja Skušek: Gledališče kot oblika spaktakelske funkcije

________________
01. 03. 2023

/*CF. DISPUT v Pritličju

Slovensko sociološko društvo, Pritličje in Založba /*cf. vabimo na pogovor ob knjigi Ja pomeni ja in … nemške pisateljice in aktivistke Caroline Emcke

Kdaj: sreda, 1. marec ob 17. uri
Kje: Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

1. 3. ob 17. uri bo v Pritličju (Mestni trg 2, Ljubljana) pogovor o vprašanjih, ki jih obravnava knjiga Carolin Emcke Ja pomeni ja in ... (prev. Mojca Kranjc, spremna beseda Nika Kovač, spremna študija Darja Zavrišek) - ki je pred nedavnim izšla pri naši založbi.

Na pogovoru bodo sodelovale: Vesna Lotrič, pedagoginja na Srednji vzgojiteljski šoli, gimnaziji in umetniški gimnaziji Ljubljana, Tonja Jerele, Rezistenca, in Mojca Lukan, Inštitut 8. marecPogovor bo vodila Jasna Podreka, docentka na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete UL.

Prekinitev molka na področju spolnega nasilja in nadlegovanja, ki ga je sprožilo gibanje #MeToo, #jaztudi, je pomenilo začetek intenzivnega naslavljanja tega problema in odstiranje zavese, ki ga je prekrivala cela stoletja. Pričevanja oseb, ki so zlorabe doživele, so pokazala predvsem to, da je spolno nasilje in nadlegovanje močno razširjen družbeni problem, katerega vzroki koreninijo v še vedno seksistični družbeni klimi, neenakosti med spoli, zlorabah moči in popačenih predstavah o spolnosti nasploh. To v svojem kratkem gledališkem eseju z naslovom Ja pomeni ja in ... nazorno ponazori pisateljica in publicistka Carolin Emcke, ki meni, da so nam javna razkritja zlorab dala predvsem to, da se je začel pogovor, da se je dvignil glas proti in tega ni več mogoče zaustaviti. Prekinitev molka je bila bistvena. A, kot pravi, je (bil) to šele začetek. Pogovor bo izhajal iz avtoričinega sklepa, ki pravi, da se moramo predvsem naučiti opazovati in ozaveščati premnoge vzorce dominacije in podrejanja, šele nato lahko pride do sprememb. 

Več informacij o knjigi je na voljo na spletni strani Založbe.

Novinarke in novinarje naprošamo, da nam za naročilo recenzentskih izvodov pišete na elektronski naslov: pisarna@zalozbacf.si

Ja pomeni ja in ... bo v Pritličju tudi naprodaj – in to po akcijski ceni! Samo danes. Ne zamudite!

________________
21. 02. 2023

Javna predstavitev Založbe /*cf. v MKL

Kdaj: 22. 2. ob 10.30
Kje: Mestna knjižnica Ljubljana, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, 1000 Ljubljana

V sredo, 22. 2. ob 10.30 predstavljamo naš knjižni program in ostale pomembejše dejavnosti založbe v dvorani Knjižnice Otona Župančiča (3. nadstropje). Predstavitev smo si zamislili v obliki mini predavanja naših urednic, namenjenega vsem, ki želite bolje spoznati naših 10 knjižnih zbirk, ki segajo od zahtevnejše teorije s področij humanistike in družboslovja prek esejistično obarvanih knjig pa vse do prevodnega in domačega leposlovja – vsa ta dela pa lahko na svoj način pripomorejo tudi k razumevanju sveta.

Vljudno vabljeni!

________________
14. 02. 2023

Napoved prvega predavanja iz drugega letnika Vodnika po humanistiki

Dragan Živadinov in Dunja Zupančič

Študijski primer: ZENITEUM
(Evropska prestolnica kulture Novi Sad, 2022, in Evropska prestolnica kulture Nova Gorica in Gorica, 2025)

Kdaj: sreda, 15. februar ob 19. uri
Kje: Vodnikova domačija Center (Trubarjeva hiša literature), Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

O spektaklu ZENITEUM ne bomo govorili kot o gledališču v aristotelskem smislu reaktiviranja minule epohe s pomočjo mita, temveč bomo izhajali iz avantgardističnih teženj in pozicij XXI. stoletja za XXII. stoletje. Gledališču bomo gledali naravnost v oči. Spektakel je tisto, kar je za oči, kar je namenjeno gledanju, da bi razumeli svojo pozicijo kot filozofijo skupnega podviga. Z besedami Zoje Skušek: spektakel sam po sebi bi nemara zadoščal za zbiranje avditorija na način praznovanja. Medtem ko sam mythos izpolnjuje enega izmed temeljnih pogojev za gledališkost – namreč individualno identifikacijo gledalca z družbeno skupino, ki prireja gledališče –, pa lahko rečemo: mythos je resda pretveza, vendar nujna pretveza!

________________
14. 02. 2023

Založba /*cf. in Vodnikova domačija vabiva na drugi letnik izobraževalnega ciklusa

Vodnik po humanistiki

Vodnik po humanistiki je celoletni ciklus predavanj na krovno temo, ki jo želimo obravnavati in predstaviti z več vidikov. Verjamemo, da dobre knjige s področja humanistike odpirajo niz vprašanj, ki so iz epistemološkega, estetskega, političnega, kulturnega, zgodovinskega ali teoretskega zornega kota zanimiva za poznavalce in študente različnih profilov ter obenem privlačna za širšo javnost.

Drugi letnik Vodnika po humanistiki bo potekal med februarjem in junijem v Trubarjevi hiši literature in vključuje pet predavanj z diskusijami.

Na sliki: Hinko Smrekar, Maškarada slovenskih književnikov, 1913. © Narodna galerija, Ljubljana

Drugi letnik (2023) Vodnika po humanistiki ima naslov
CIRKUS JE ODŠEL, SPEKTAKEL JE OSTAL

Cirkus je odšel, spektakel je ostal je parafraza znanega ruskega izreka »Cirkus je odšel, klovni so ostali« (rus. Цирк уехал, клоуны остались). Leta 1998 je ruski režiser Vladimir Bortko posnel film z naslovom Cirkus je pogorel in klovni so izginili (rus. Цирк сгорел, и клоуны разбежались), kar je še ena različica tega izreka. V predavanjih in skozi pogovore bomo premišljevali o trdoživi strukturi vseprisotnega spektakla, ki se pojavlja v najrazličnejših oblikah in kontekstih in vztraja celo takrat, ko cirkus »odide«, »pogori«, klovni pa ... ostanejo, se poskrijejo, izginejo? Teme zabave, umetniškega in političnega cirkusa, zgodovinskih in sodobnih različic spektakla, njegovih številnih reprezentacij bomo premišljevali izhajajoč iz izbranih knjig Založbe /*cf. s področja gledališke teorije, športnega spektakla, kolonialnega imperializma, ideoloških aparatov države ter institucije cirkusa.

Izbrane knjige: Zoja Skušek, Gledališče kot oblika spektakelske funkcije; Jana Drašler, Na robu mesta, v središču sveta: knjiga o cirkusu; Éric Vuillard, Žalost zemlje: zgodba o Buffalu Billu Codyju; Marc Perelman: Barbarski šport: kritika globalne kuge; Louis Althusser: Ideologija in ideološki aparati države in drugi spisi.
Idejna zasnova: filozofinja in kreativna urednica Magdalena Germek

________________
09. 01. 2023

Branje Aleksandre Kollontaj

Kdaj: 10. januar 2023, ob 18. uri
Kje: Škratova Čitalnica (Škratova Čitalnica - KUD Anarhiv), 3. nadstropje Trga prekomorskih brigad 1 v Ljubljani

Sestrovščina ponosnega delfina vabi na branje knjige Kollontaj 150: izbrani spisi ruske komunistične revolucionarke in feministke Aleksandre Kollontaj. Aleksandra Kollontaj (1872 – 1952) je bila prva ženska ministrica ne le v sovjetski, temveč v svetovni zgodovini, ter prva diplomatka. V prvi sovjetski vladi je vodila ljudski komisariat za državno socialno skrbstvo in uzakonila pravico do splava. Bila je pomembna organizatorka delavske opozicije znotraj boljševiške stranke, teoretičarka ljubezni in spolnosti.

Zapuščina Aleksandre Kollontaj je kompleksna, vendar pa je bila zaradi njene posebne politične kariere, ki je združevala angažiran aktivizem in teoretsko delo, do nedavna izključena iz skoraj vseh naprednejših političnih, znanstvenih in univerzitetnih izobraževalnih programov. Še danes njeno ime ostaja neznano tistim sektorjem feminizma, ki niso neposredno povezani z marksizmom. Pa vendar njeni spisi, še zlasti tisti, ki so nastali v zgodnjih letih sovjetske revolucije, ponujajo neobhodno potreben ključ za razumevanje odnosa med spolom in razredom ter odpirajo obzorja, ki so še danes točna, napredna in radikalno pomenljiva.

Kollontaj 150 je nastala v sodelovanju 42 založb iz 23 držav Severne in Južne Amerike, Evrope, Azije in Afrike, povezanih v mednarodno založniško zvezo International Union of Left Publishers (IULP). Izšla je pri 26 založbah in v 22 jezikih.

________________
09. 01. 2023

Pletemo in beremo skupaj

Kdaj: 9. januar 2023, ob 18. uri
Kje: Pravična trgovina 3MUHE, Stari trg 30, Ljubljana

Pridružite se nam na skupnem ustvarjalnem pletenju in spoznavanju literature iz daljnih dežel.

Dobivamo se vsak prvi ponedeljek v mesecu ob 18. uri v Pravični trgovini 3MUHE. S seboj prinesite svoj najljubši Kaif, po želji tudi pletilke, štrene in štrikarije, ki jih že ustvarjate, ali pa pridite brez vsega: med nastajanjem novih puloverjev, šalov, jopic in nogavic bomo na srečanju svoja znanja o knjigah in pletenju tudi delile. Tokratno branje kurira Aleksandra Gačić.

Naj vas spomnimo, da imajo v trgovini 3MUHE dve res dobro založeni polici s /*cf. literaturo, ki si neustrašno prizadeva za pravičnejši svet!

________________

23. 11. 2022

/*cf. na 38. SKS

PET POGOVOROV KOOPERATIVE THD, PET PODROČIJ HUMANISTIČNE MISLI:
filozofija, znanost, psihoanaliza, umetnost, politika

1. UMETNOST

Kdaj: sreda, 23. 11. 2022, ob 17h
Kje
: Pisateljski oder, Gospodarsko razstavišče, Steklena dvorana

Prvi dialog Kooperative THD nagovarja področje umetnosti. Izhodišče pogovora je knjiga Marka Nowaka Družbena poetika (prev. Blaž Gselman, Založba Sophia, 2021). Ta dokumentira imaginativno bojevitost, solidarnost, ki jo živo oblikujejo skupnosti poezije delavskega razreda, organizirane povsod po svetu. Avtor ne govori o abstraktnem pomenu poezije, ampak o njenem živem naboju, produktivni moči, o tem, kaj lahko naredi za ljudi zunaj tradicionalnih in kanoniziranih literarnih prostorov, za svetovno delovno silo. Pri teoretskih analizah se opira na družbene, sociološke, filozofske, dekolonialne, političnoekonomske in (literarno)zgodovinske raziskave (mdr. Raje Dunajevske, Grace Lee Boggs, Korneliusa Kastoriadisa, Arundhati Roy, C. L. R. Jamesa, Amirija Barake, Ngũgĩja wa Thiong'a, Howarda Zinna, Karla Marxa, Kima Moodyja idr.).

To za tukajšnji prostor unikatno knjigo bosta predstavila literarni kritik in filozof Blaž Gselman ter zgodovinarka in gledališčnica Tina Podbevšek. Za razširitev kontekstualizacije razprave priporočamo dodatno literaturo THD, ki kritično obravnava literarno produkcijo, nagovarja na uporniško umetnost in nas ozavešča o družbenopolitičnem pomenu literature danes.

***

2. FILOZOFIJA

Kdaj: četrtek, 24. 11. 2022, ob 11h
Kje
: Pisateljski oder, Gospodarsko razstavišče, Steklena dvorana

Drugi dialog Kooperative THD se umešča na področje filozofije. Eno najvplivnejših filozofskih besedil vseh časov – Meditacije o prvi filozofiji Renéja Descartesa (prev. Primož Simoniti in Kajetan Škraban, DTP Analecta, 2022) – je knjiga, sestavljena iz šestih meditacij, v katerih Descartes najprej zavrže vsakršno vero v stvari, ki niso absolutno gotove, nato pa poskuša ugotoviti, kaj je resnično in v kaj zagotovo ni mogoče dvomiti. Meditacije kažejo, da je Descartes pripisoval temeljni pomen zvezi med duhovno in telesno substanco, ki jo nadrobno popiše v Strasteh duše (prev. Nina Kanc, Studia humanitatis, 2021), napisanih na pobudo princese Elizabete Pfalške in njenega vprašanja, kako lahko duša vzročno deluje na telo in telo na dušo. Elizabetina zagonetka je begala tudi Descartesove sogovornike, ki so podali ugovore k Meditacijam.

O Descartesovem dvomu, princesini zagonetki in ugovorih nekaterih učenih mož zoper Meditacije bosta razpravljala strokovnjaka za Descartesovo filozofijo Gregor Kroupa in Kajetan Škraban. Z dodatno THD literaturo bomo poglobili vpogled v novoveško filozofijo, kajti Descartes je postavil temelje kontinentalnega racionalizma 17. stoletja, ki sta ga zagovarjala Spinoza in Leibniz, pozneje pa mu je nasprotovala empiristična šola mišljenja Hobbesa, Locka, Berkeleyja in Huma.

***
3. POLITIKA
Kdaj: petek, 25. 11. 2022, ob 17h
Kje: Pisateljski oder, Gospodarsko razstavišče, Steklena dvorana
Tretja prireditev Kooperative THD sega na področje političnega in odpira pogovor ob knjigi Tomaža Mastnaka Bonapartizem: Prolegomena za študij fašizma (Založba /*cf., 2021). Bonapartizem je pojem, ki ga politološka znanost vse pogosteje uporablja za označevanje političnega dogajanja v ZDA in (vzhodni) Evropi. Uporablja ga zato, ker z bolj konvencionalnimi političnimi pojmi ne more več razložiti, kaj se nam dejansko dogaja. A sam pojem bonapartizma je v resnici slabo razumljen. Praviloma označuje nekaj negativnega in nesprejemljivega, kaj to je in zakaj je to takšno, pa še ne vemo natančno. Ludvika Bonaparta in njegov državni udar na podlagi splošne volilne pravice je obsojala vsa naprednjaška Evropa, medtem ko so se evropski vladarji nevoščljivo zgledovali pri njem. Kritiki so ga omalovaževali, a Bonaparte je moderniziral Pariz, industrializiral Francijo in v Evropi vzpostavil mednarodni red, ki ga je zamajala šele prva svetovna vojna.
Tomažem Mastnakom, avtorjem knjige Bonapartizem, se bo pogovarjal zgodovinar in sociolog Gorazd Kovačič. Sogovorca bosta v pogovoru obsežno razvila koncept bonapartizma in ga postavila v kontekst problematike zgodovinskega razvoja fašizma. V tej zvezi priporočamo THD literaturo, ki je svojevrstna prolegomena omenjenih tem.
***
4. PSIHOANALIZA
Kdaj: sobota, 26. 11. 2022, ob 17h
Kje
: Pisateljski oder, Gospodarsko razstavišče, Steklena dvorana
Interpretacija sanj Sigmunda Freuda (prev. Zdenka Erbežnik, Studia humanitatis, 2021) je inavguralno psihoanalitično delo, v katerem Freud poskuša razložiti metode in rezultate razlage sanj. Sanje imajo teoretično vrednost, ki pomaga širše razumeti psihične tvorbe ter strukture fobije, obsesivnih idej itn. Zaradi tega lahko rečemo, da se je psihoanaliza rodila z Interpretacijo sanj in da se upravičeno umešča v četrto področje – psihoanaliza – četrti dialog Kooperative THD.
O knjigi Interpretacija sanj in značaju, ki ga knjiga ima za konceptualni in zgodovinski razvoj psihoanalize, se bosta pogovarjala psihoterapevtka Nika Nikolič in psihoterapevt Igor Okorn. Z dodatno primarno literaturo THD bomo v žarišče postavili Freudova dela, prevedena v slovenščino.
***
5. ZNANOST
Kdaj: nedelja, 27. 11. 2022, ob 17h
Kje
: Pisateljski oder, Gospodarsko razstavišče, Steklena dvorana
S petim in zaključnim dialogom Kooperative THD bomo predstavili knjigo s področja filozofije znanosti, študijo Ludwika Flecka Nastanek in razvoj znanstvenega dejstva: Uvod v nauk o mišljenjskem slogu in mišljenjskem kolektivu (prev. Samo Krušič, Krtina, 2021). Znanstvene raziskave in teorije ne nastajajo v idejnem vakuumu, temveč so vpete v dolgi niz preteklih idej, pojmov in hipotez, od katerih so številne nastale zunaj znanstvene domene in so prepredene z mitološkimi, religioznimi in podobnimi vsebinami. Znanstveniki tako niso izolirani racionalni agensi, temveč so del širših miselnih kolektivov.
V pogovoru bosta poznavalca zgodovine in epistemologije znanosti, Filip Draženović in Magdalena Germek, predstavila edino Fleckovo znanstveno monografijo in njegovo poglavitno tezo, da na nastanek in razvoj znanstvenega dejstva bistveno vplivajo družbeno-zgodovinske okoliščine, v katerih je bilo to dejstvo »odkrito«. Prilagamo tudi THD literaturo, skrbno pripravljeno za raziskovalce in zainteresirane bralce na področjih filozofije, zgodovine in epistemologije znanosti.
Dodatne informacije:
Magdalena Germek, idejna organizatorka in koordinatorka THD prireditev:
magdalena.germek@gmail.com 
DTP/Analecta: analecta@drustvo-dtp.si
Založba Krtina: urednistvo@zalozbakrtina.si
Založba Studia humanitatis: studia.humanitatis@guest.arnes.si
Založba Sophia: narocila@zalozba-sophia.si
Založba /*cf.pisarna@zalozbacf.si
________________
16. 11. 2022

/*cf. na razstavi Delo v nastajanju. Razmišljanja o skupnostih onkraj kapitalizma

Kdaj: 10. 11. 2022 do 8. 12. 2022
Kje: Galerija Škuc, Ljubljana

V sklopu razstave Delo v nastajanju. Razmišljanja o skupnostih onkraj kapitalizma v Galeriji Škuc lahko odkrivate in prebirate tudi našo skrbno izbrano literaturo iz Rdeče, Oranžne, Lila, Žepne in Extra zbirke.

Več o razstavi:
https://www.galerijaskuc.si/si/exhibition/work-in-progress-reflections-on-communities-beyond-capitalism/

________________
16. 11. 2022

/*cf. vabi v Pravično trgovino na druženje s KAIFOM

Kdaj: v ponedeljek, 28. novembra 2022, ob 18. uri
Kje:
Pravična trgovina 3MUHE, Stari trg 30, Ljubljana

Pridružite se nam na srečanjih v Pravični trgovini 3MUHE v stari Ljubljani na skupinskem in skupnostnem pletenju, kvačkanju in branju. S seboj prinesite svoj najljubši Kaif, pletilke, štrene in štrikarije, ki jih že ustvarjate, ali pa pridite brez vsega: med nastajanjem novih puloverjev, šalov, jopic in nogavic vam bomo predstavili pisateljico Négar Djavadi in njen odmevni roman Dezorientalka (prev. Suzana Koncut, spremna beseda Primož Šterbenc, Založba /*cf., 2019).

Naj vas spomnimo, da imajo v trgovini 3MUHE dve res dobro založeni polici s /*cf. literaturo, ki si neustrašno prizadeva za pravičnejši svet!

________________
16. 11. 2022

/*cf. na plesni predstavi Priznati neznosno. Ljubim te. ter pogovoru o Rolandu Barthesu

Kdaj: sreda, 23. 11. 2022 ob 20. uri
Kje: Anton Podbevšek Teater, Novo mesto

Vljudno vabljeni na tretjo ponovitev predstave Priznati neznosno. Ljubim te., ki jo je navdihnilo eno najbolj eruditskih del evropske teoretske in literarne tradicije na temo ljubezni: knjiga Rolanda Barthesa Fragmenti ljubezenskega diskurza. Predstavi bo ob 21. uri sledil pogovor o neznosnih razmerjih med knjigo in plesom, v katerem bodo sodelovale koreografinja Rosana Hribar, dramaturginja Andreja Kopač in kreativna urednica Založbe /*cf. Magdalena Germek.

Fragmenti ljubezenskega diskurza bodo na dogodku naprodaj s popustom, ob nakupu knjige pa prejmete tudi darilo Založbe /*cf.

O predstavi: http://www.antonpodbevsekteater.si/si/dogodek/priznati-neznosno-ljubim-te/ 

O knjigi: Roland Barthes: Fragmenti ljubezenskega diskurza

________________

16. 11. 2022

/*cf. na 7. nacionalni konferenci globalnega učenja: Dekolonizacija vednosti

Kdaj: četrtek, 17. 11. 2022, od 9. do 15. ure
Kje: Dvorana dijaškega doma Tabor, Kotnikova 4, Ljubljana

Z velikim veseljem vas vabimo na 7. Humanitasovo nacionalno konferenco globalnega učenja. Osrednja tema letošnje konference je vprašanje: Ali lahko z dekolonizacijo vednosti stopimo na pravo pot poprave krivic iz preteklosti in reševanja izzivov prihodnosti? 

Program konference najdete tukaj.
Na konferenci sodeluje tudi Aleksandra Gačić, nova sodelavka naše založbe.

V sklopu konference je Založba /*cf. v sodelovanju z društvom Humanitas pripravila nabor štirih knjižnih paketov in posameznih knjig, ki z različnih vidikov obravnavajo vprašanja dekolonizacije vednosti.

DEKOLONIALNA TEORIJA (akcijska cena paketa 45 €)
Walter Rodney - Kako je Evropa podrazvila Afriko
(
28 €, akcijska cena 23 €)
Aimé Césaire - Razprava o kolonializmu
(15 €, akcijska cena 10 €)
Frantz Fanon - V suženjstvo zakleti
(23 €, akcijska cena 15 €)

AFRIŠKO LEPOSLOVJE (akcijska cena paketa 45 €)
Chinua Achebe - Razpad 
(16 €, akcijska cena 13 €)
Ngũgĩ wa Thiong'o - Pšenično zrno 
(29 €, akcijska cena 25 €)
Alex La Guma - Čas ptice ubijalke 
(17 €, akcijska cena 12 €)

LEPOSLOVJE BLIŽNJEGA VZHODA (akcijska cena paketa 50 €)
Naguib Mahfouz - Pot med palačama
(28 €, akcijska cena 22 €)
Raja Shehadeh - Palestinski sprehodi
(18 €, akcijska cena 12 €)
Négar Djavadi - Dezorientalka
(26 €, akcijska cena 20 €)

POLITIČNO-EKONOMSKA TEORIJA (akcijska cena paketa 35 €)
Samir Amin - Sodobni imperializem
(23 €, akcijska cena 20 €)
OXFAMOVO POROČILO ŠT. 210 - Gospodarstvo za 1 %
(16 €, akcijska cena 10 €)
Modhumita Roy - Made in India, Eseji o razredu, spolu in kulturi
(15 €, akcijska cena 10 €)

Akcijske cene veljajo med 17. in 30. novembrom 2022.
Več informacij o knjigah na spletni strani Založbe /*cf.
Naročila sprejemamo na elektronskem naslovu pisarna@zalozbacf.si

________________
16. 11. 2022

/*cf. pogovor o knjigi Zoje Skušek Gledališče kot oblika spektakelske funkcije

Kdaj: v četrtek, 17. novembra 2022, ob 12.30 (do 13.45)
Kje
: UL  AGRFT, Trubarjeva 3, Ljubljana, predavalnica št. 303

V okviru seminarjev pri predmetih Zgodovina gledališča izr. prof. dr. Alda Milohnića in Teorija gledališke režije prof. Janeza Pipana vas prijazno vabimo na pogovor o knjigi Gledališče kot oblika spektakelske funkcije (prva izdaja 1980, dopolnjena izdaja 2022) urednice, prevajalke, publicistke in dramaturginje Zoje Skušek (1947–2019).

Izvirna študija Zoje Skušek Gledališče kot oblika spektakelske funkcije velja za pionirsko delo s področja gledališke teorije na Slovenskem. Knjigo sestavljajo trije tematski sklopi. V prvem delu z naslovom »Gledališče kot oblika spektakelske funkcije« se avtorica sprašuje o mestu in pomenu gledališča v družbi. Drugi del knjige se pod naslovom »Semiotika in norost« posveča kritičnemu premisleku semiotične teorije Julie Kristeve. Tretji del, »Dva posega«, pa prinaša dva spisa, vznemirljivi branji del dveh avtorjev slovenskega literarnega kanona: Antona Tomaža Linharta (Ta veseli dan ali Matiček se ženi) in Frana Levstika (Martin Krpan).

O knjigi bodo spregovorili Janez Pipan, gledališki režiser, redni profesor na AGRFT in avtor spremne študije k novi izdaji knjige, Aldo Milohnić, izredni profesor na AGRFT, gledališki zgodovinar in teoretik ter Diana Koloini, dramaturginja, teatrologinja in sourednica nove izdaje knjige. Pogovor bo vodila urednica Založbe /*cf. Amelia Kraigher.

________________

7. 11. 2022

/*cf. na razstavi Delo v nastajanju. Razmišljanja o skupnostih onkraj kapitalizma

Kdaj: 10. 11. 2022 do 8. 12. 2022
Kje: Galerija Škuc, Ljubljana

V sklopu razstave Delo v nastajanju. Razmišljanja o skupnostih onkraj kapitalizma v Galeriji Škuc bodo na ogled, v listanje in branje tudi skrbno izbrane /*cf. knjige iz Rdeče, Oranžne, Modre in Lila zbirke. Gre za knjige s področij teorije dela, teorije skrbi, političnih in družbenih sistemov, ureditev, človekovih pravic.

Avtorice razstave: Vesna Bukovec, Tia Čiček, Ana Čigon, Andrea Knezović

Več o razstavi:
https://www.galerijaskuc.si/si/exhibition/work-in-progress-reflections-on-communities-beyond-capitalism/

________________
7. 11. 2022

/*cf. vabi na podelitev Jermanove nagrade

Kdaj: v torek, 8. novembra 2022, ob 20. uri
Kje: v prostorih DSKP, Tomšičeva 12, Ljubljani

Z velikim veseljem in ponosom sporočamo, da bo strokovna komisija za nagrade in priznanja DSKP letošnjo Jermanovo nagrado na slavnostni prireditvi podelila Anji Naglič za prevod temeljnega dela s področja sociologije kulture, zbirko esejev Ornament množice Siegfrieda Kracauerja, ki je izšla leta 2021 pri naši založbi.

Knjiga Ornament množice prinaša Kracauerjev izbor lastnih zgodnjih esejev o moderni družbi; gre za 24 besedil, ki so nastala med letoma 1920 in 1931 v weimarski republiki. Kracauer se v njih loteva vodilnih tem modernosti, kot so osamljenost in odtujenost, množična kultura in izkušnja urbanosti ter odnos med skupino in posameznikom. Pri tem raziskuje kino in popularne filme, knjižne uspešnice in njihove bralce, življenjepise, fotografijo, ples, hotelsko preddverje, nakupovalne pasaže, dolgčas, prevod Biblije, filozofijo Georga Simmla, prozo Franza Kafke in še marsikaj. Utemeljitev strokovne komisije za nagrade in priznanja pri DSKP v sestavi Štefan Vevar, Vasja Bratina, Saša Jerele, Marjanca Mihelič in Maja Šučur lahko preberete tule.

Pogovor z letošnjo nagrajenko Anjo Naglič in nominiranko Suzano Koncut (za prevod dela Pet čutov Michela Serresa, Studia humanitatis, 2021) bo vodil kritik in publicist Rok Vevar.

Novinarke in novinarje prosimo, da nam za recenzentske izvode pišete na pisarna@zalozbacf.si

________________
7. 11. 2022

/*cf. vabi v Pravično trgovino na pletenje in branje S KAIFOM

Kdaj: ponedeljek, 07. november 2022, ob 18. uri
Kje: Pravična trgovina 3MUHE, Stari trg 30, Ljubljana

Vabimo vas na naša tradicionalna srečanja v Pravični trgovini 3MUHE v stari Ljubljani, na skupnostno pletenje, kvačkanje in branje knjig iz zbirke Kaif. S seboj prinesite svoj najljubši Kaif, pletilke, štrene in štrikarije, ki jih že ustvarjate, ali pa pridite brez vsega: med nastajanjem novih puloverjev, šalov, jopic in nogavic bomo na srečanju svoja znanja o knjigah in pletenju tudi delile.

Naj vas spomnimo, da imajo v trgovini 3MUHE dve res dobro založeni polici s /*cf. literaturo, ki si neustrašno prizadeva za pravičnejši svet!

Vabimo Pravična trgovina 3MUHE, Zanke čez planke, Levo desno in Založba /*cf.

________________

3. 10. 2022

/*cf. vabi na plesno predstavo PRIZNATI NEZNOSNO. LJUBIM TE.

Ljubezen kot izkustveni micelij sveta, ki skozi tekste francoskega avtorja Rolanda Barthesa Fragmenti ljubezenskega diskurza zadobi svoje diskurzivno (in obenem maskulino) zaledje. In če velja prav Barthesovo delo za eno najbolj eruditskih del evropske teoretske in literarne tradicije na temo ljubezni, se tej »večni« tematiki dandanes pridružujejo tudi vprašanja patriarhalne miselnosti, zastrtosti ženskega čustvovanja, večplastnost »nevidnih« družinskih odnosov več generacij ter neznosnost javnega diskurza pred in po priznanju intimnega, ki poslej več nima statusa performativnega, temveč političnega. Izreči »Ljubim te« je priznanje, ki tako nosi posledice neznosnosti izrekanja neizrekljivega.

Idejna zasnova in koreografija: Rosana Hribar
Soustvarjalke predstave in nastopajoče: Urša Rupnik, Tina Habun, Patricija Crnković, Barbara Krajnc Avdić, Severa Gjurin
Glasba: Severa Gjurin
Dramaturgija: Andreja Kopač
Produkcija: Zavod Flota

Izberite si najljubši termin:

 Premiera: ponedeljek, 3. oktober 2022 ob 20.00, Španski borci, Ljubljana
 Prva ponovitev: torek, 4. oktober 2022 ob 20.00,  Španski borci, Ljubljana
 Druga ponovitev: sobota, 29. oktober 2022 ob 20.00, Španski borci, Ljubljana
 Tretja ponovitev: sreda, 23. november 2022 APT, Novo mesto

O predstavi: http://www.spanskiborci.si/7/1789/priznati-neznosno-ljubim-te.html

O knjigi: Roland Barthes: Fragmenti ljubezenskega diskurza

Če bo šlo vse po sreči, bodo Fragmenti ljubezenskega diskurza na prizoriščih predstave Priznati neznosno. Ljubim te. naprodaj po ceni, ki se ji preprosto ne boste mogli upreti …

________________
3. 10. 2022

/*cf. vabi v Pravično trgovino na druženje, pletenje in branje zbirke Kaif

Kdaj: ponedeljek, 03. oktober 2022, ob 18. uri
Kje: Pravična trgovina 3MUHE, Stari trg 30, Ljubljana

Vsak prvi ponedeljek v mesecu ob 18. uri se dobimo v pravični trgovini 3MUHE v stari Ljubljani, kjer ob čaju in piškotih pletemo, beremo, kvačkamo in se pogovarjamo o dobrih knjigah. Med nastajanjem novih puloverjev, šalov, jopic in nogavic vam bomo predstavili pisatelja Ngũgĩja wa Thiong'a in glasno brali izbrane odlomke iz njegove mojstrovine Pšenično zrno, ki je pred nedavnim izšla v izjemnem prevodu Katje Zakrajšek.

Naj vas spomnimo, da imajo v trgovini 3MUHE dve res dobro založeni polici s /*cf. literaturo, ki si neustrašno prizadeva za pravičnejši svet!

Vabimo Pravična trgovina 3MUHE, Zanke čez planke, Levo desno in Založba /*cf.

________________
30. 8. 2022

/*cf. videoblog

Vabimo vas k ogledu pogovora z avtorico knjige Delo: globalnohistorična perspektiva od 13. do 21. stoletja, profesorico Andreo Komlosy iz Dunaja, ki smo ga s podporo Avstrijskega kulturnega foruma in knjigarne Azil organizirali v Atriju ZRC maja 2022.

Povezava na videoblog: https://blog.zalozbacf.si/sl/video/pogovor-o-knjigi-delo-globalnohistoricna-perspektiva-od-13-do-21-stoletja

Kako premisliti osnovno človeško dejavnost – delo v vseh njegovih pojavnih oblikah v zadnjih osemsto letih v svetovnem merilu?

Študija avstrijske profesorice Andree Komlosy, Delo: globalnohistorična perspektiva od 13. do 21. stoletja (prev. Mojca Kranjc, Založba /*cf., 2021) je enkratna v svetovni teoretski literaturi. Analizira oblike dela, delovne odnose, kulturna umevanja dela, jezikovna orodja, s katerimi človeštvo od daljne preteklosti do danes razmišlja in razpravlja o delu. V pogovoru sta sodelovali avtorica knjige Andrea Komlosy in avtorica spremne študije Maja Breznik, ki sta kritično naslovili sodobno problematiko delovnih praks, delovnih odnosov, neplačanega dela, konfliktov, izkoriščanja, pa tudi delavce, ki so prisiljeni v posebej krute delovne prakse.

________________
30. 8. 2022

/*cf. napoved

Med 17. in 30. septembrom bo Ljubljano obiskal nemški prevajalec Felix Mayer, ki za ugledno založbo Mitteldeutscher Verlag skupaj z Jernejem Biščakom v prevaja roman Škrbine Gašperja Kralja, dobitnika Cankarjeve nagrade 2021 za najboljšo izvirno knjigo.

Novinarji, ki bi želeli s prevajalcem opraviti pogovor ali intervju, nam pišite na pisarna@zalozbacf.si.

________________
30. 8. 2022

/*cf. na sejmu Mesto knjige v Novi Gorici

Kdaj: od torka, 30. avgusta do petka, 2. septembra med 15. in 21. uro
Kje: Delpinova ulica, Nova Gorica

Na aktualnem knjižnem sejmu v okviru festivala Mesto knjige, ki tokrat poteka pod geslom »Tiranija«, bo s popusti naprodaj tematski izbor kar 50 /*cf. knjig. Med njimi so Barbarski športGrožnja in strahNasilne mejeTiranija in modrost in še 46 izjemnih del po zelo ugodnih cenah. Naj vas v nakup prepriča naš cenik.

Ne zamudite velikih popustov!

________________
30. 8. 2022

/*cf. in Ngũgĩ Wa Thiong'o v afriškem fokusu na Vodnikovi domačiji

Kdaj: sreda, 7. september 2022 ob 20. uri
Kje: Vrt Vodnikove domačije, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

Naša sodelavka Aleksandra Gačić bo na vrtu Vodnikove domačije prek spleta gostila uglednega profesorja in raziskovalca afriških literatur, ki velja za enega največjih poznavalcev Ngũgĩja wa Thiong'a sploh. Maina wa Mũtonya bo govoril o literarni mojstrovini Pšenično zrno, Ngũgĩjevem velikem poklonu kenijski revoluciji iz šestdesetih let 20. stoletja.

Pšenično zrno bo na dan dogodka na Domačiji naprodaj s popustom. Ne zamudite ga!

________________
30. 8. 2022

/*cf. se spleta s pravično trgovino

Kdaj: ponedeljek, 5. september 2022 ob 18. uri
Kje: Pravična trgovina 3MUHE, Stari trg 30, Ljubljana

Petega septembra se vračamo v pravično trgovino 3MUHE v stari Ljubljani k skupinskemu pletenju, kvačkanju in branju. Pridružite se nam in s seboj prinesite pletilke, štrene in štrikarije, ki jih že ustvarjate, ali pa pridite brez vsega: na srečanju bomo znanja o ročnem pletenju in izbrani /*cf. literaturi z vami tudi delili. Med nastajanjem novih puloverjev, igrač, jopic in nogavic vam bomo predstavili pisatelja Ngũgĩja wa Thiong'a in glasno brali izbrane odlomke iz romana Pšenično zrno.

Naj spomnimo, da imajo v trgovini 3MUHE dve res dobro založeni polici s /*cf. literaturo, ki si neustrašno prizadeva za pravičnejši svet!

Vabimo vas pravična trgovina 3MUHE, Zanke čez planke, Levo desno in vaša Založba /*cf.

________________
29. 6. 2022

/*cf. video blog: novi posnetki

Vse, ki v aprilu niste utegnili priti na dogodek v živo, danes vabimo k ogledu posnetka zares odličnega pogovora O Walterju Rodneyu in njegovi knjigi Kako je Evropa podrazvila Afriko. Pogovor je zdaj objavljen na /*cf. video blogu.

Aleksandra Gačić se je z Goranom Vraneševičem, docentom filozofije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, pogovarjala o vplivni knjigi Kako je Evropa podrazvila Afriko (2021, prev. Aleksandra Rekar, spremna beseda Nikolai Jeffs) gvajanskega postkolonialnega misleca Walterja Rodneya. Njegova zgodovinska raziskava, podkrepljena z mnogimi strokovnimi in znanstvenimi viri, je podana na izjemno privlačen in razumljiv način.

Knjiga je namenjena vsem, ki si želijo razumeti vpetost Afrike v svetovni kapitalski sistem od zgodnje moderne naprej. Rodney pokaže, da so stiki med Evropo in Afriko ne samo pripeljali do podrazvoja slednje (demografska ekstrakcija zaradi transatlantske trgovine s sužnji, ekonomsko izkoriščanje), temveč je bil ta podrazvoj toliko večji, kolikor se je Evropa zaradi kolonializma razvijala hitreje, kot bi se sicer. Posledice podrazvoja Afrike so še vedno aktualne, njihova odprava pa nujna za enakomeren razvoj afriškega kontinenta v primerjavi z ostalim svetom.

Vabljeni k ogledu!

________________
29. 6. 2022

/*cf. se med 30. 6. in 2. 7. odpravlja v Hrastnik na festival delavskega filma Kamerat

Pridružite se nam na treh izjemnih festivalskih lokacijah:

Ogled dokumentarnega filma Vrnitev v Reims (odlomki)

Kdaj: petek, 1. julij 2022 ob 18. uri
Kje: Kompresorska postaja, Hrastnik

Filmski esej (rež. Jean-Gabriel Periot), svobodno prirejen po avtobiografiji filozofa in sociologa Didiera Eribona, s pomočjo bogatega arhivskega gradiva razkriva intimno in politično zgodbo francoskega delavskega razreda od začetka petdesetih let prejšnjega stoletja pa do danes. Dokumentarec je bil premierno prikazan leta 2021 na festivalu v Cannesu, njegova slovenska distribucija pa se je začela hkrati z izidom našega prevoda te odmevne knjige, ki bo v Hrastniku naprodaj po filmski ceni. Več o knjigi: Didier Eribon, Vrnitev v Reims (prev. Iztok Ilc, 2022).

Zagotovite si svojo vstopnico že danes, knjiga vas bo čakala na prizorišču!

Okrogla miza: Kam je izginil delavski razred?

Kdaj: petek, 1. julij ob 18.30
Kje
: pred Kompresorsko postajo, Hrastnik

Gostje: Gorazd Kovačič, Goran Lukić, Petra Bezjak Cirman
Pogovor moderira: Hana Radilovič

Izbrane /*cf. knjige na temo dela in delavstva v času festivala naprodaj po filmskih cenah! Čaka vas bogata, delavkam in delavcem prijazna ponudba: CENIK KAMERAT

________________
15. 6. 2022

/*cf. se predstavi na ROZA BAZARJU v knjigarni Azil ...

Kdaj: v četrtek, 16. junija, od 10.00 do 20.00
Kje: Pred knjigarno Azil v Ljubljani

Letos Založba /*cf. mesec ponosa praznuje tudi z odličnimi knjigami z LGBTQ+ tematiko, ki bodo v četrtek, 16. junija, s posebnimi popusti na voljo od 10.00 do 20.00 ure na stojnici pred knjigarno Azil! Oglasite se na posebnem Roza bazarju in ob 13.00 prisluhnite tudi /*cf. avtorici Suzani Tratnik, ki bo sodelovala na okrogli mizi ZRC SAZU z naslovom Kdo ali kaj je kvir?

... se z izrednimi popusti odpravi na SLOVENSKE DNEVE KNJIGE v Maribor ...

Kdaj: od četrtka, 16. junija do sobote, 18. junija 2022, od 10.00 do 20.00
Kje: Grajski trg Maribor

Še niste dokončali svojih poletnih bralnih seznamov? Vabljeni, da nas v sklopu Slovenskih dnevov knjige med 16. in 18. junijem med 10.00 in 20.00 uro poiščete na Grajskem trgu v Mariboru, kjer si stojnico delimo s Časopisom za kritiko znanosti. Da zagotovo ne zamudite knjig, ki jih je preprosto treba prebrati, si lahko naš cenik že zdaj ogledate na spletu!

... in vas s pogovorom razveseli tudi na SEJEMU NA ZRAKU v Ljubljani!

Kdaj: od petka, 17. junija do nedelje, 19. junij 2022, od 10.00 do 20.00 ure
Kje: vrt Društva slovenskih pisateljev Ljubljana

Če nas v četrtek ne boste uspeli obiskati na Novem trgu v Ljubljani ali na Grajskem trgu v Mariboru, nas v petek še vedno lahko ujamete na stojnici Kooperative THD na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani, kjer bomo svoje knjige predstavljali na Sejmu na zraku vse do nedelje, 19. junija!

Oglasite se med 10.00 in 20.00 uro, prelistajte čisto sveže /*cf. knjige in ne pozabite na poseben pogovor ob izidu nove in dopolnjene izdaje knjige Gledališče kot oblika spektakelske funkcije naše dolgoletne urednice, prevajalke in publicistke Zoje Skušek.

Kdaj: petek, 17. junij 2022, ob 18. uri
Kje: vrt Društva slovenskih pisateljev, Ljubljana

O Zojinem delu bosta spregovorila Janez Pipan, gledališki režiser, redni profesor na AGRFT UL in avtor spremne besede k novi izdaji knjige ter Aldo Milohnić, izredni profesor na AGRFT UL, gledališki zgodovinar in teoretik.

________________
6. 6. 2022

/*cf. z izrednimi popusti na SLOVENSKIH DNEVIH KNJIGE v Mariboru in na SEJEMU NA ZRAKU v Ljubljani

Kdaj: od četrtka, 16. junija do sobote, 18. junija 2022, od 10.00 do 20.00 ure
Kje: Grajski trg Maribor

Kdaj: od petka, 17. junija do nedelje, 19. junij 2022, od 10.00 do 20.00 ure
Kje: vrt Društva slovenskih pisateljev Ljubljana

Se sprašujete, kaj boste brali poleti? Vabljeni na knjižne sejme v času Slovenskih dnevov knjige! Pridite, preverite, raziščite, zapišite si vse dobre knjige v /*cf. blokec in se odločite! Z izdatnim sejemskim popustom bomo ponudili odlično poletno knjižno izbiro. Ne zamudite knjig, ki jih je preprosto treba prebrati!

________________
6. 6. 2022

/*cf. POGOVOR ob knjigi Gledališče kot oblika spektakelske funkcije Zoje Skušek

Kdaj: petek, 17. junij 2022, ob 18. uri
Kje: vrt Društva slovenskih pisateljev, Ljubljana

Izvirna študija Zoje Skušek Gledališče kot oblika spektakelske funkcije (prvič je izšla leta 1980 kot prvi zvezek zbirke Analecta) velja za pionirsko delo s področja gledališke teorije na Slovenskem. Knjigo sestavljajo trije tematski sklopi. V prvem delu z naslovom »Gledališče kot oblika spektakelske funkcije« se avtorica sprašuje o mestu in pomenu gledališča v družbi. Drugi del knjige se pod naslovom »Semiotika in norost« posveča kritičnemu premisleku semiotične teorije Julie Kristeve. Tretji del, »Dva posega«, pa prinaša dva spisa, sveži in vznemirljivi branji del dveh avtorjev slovenskega literarnega kanona: Antona Tomaža Linharta (Ta veseli dan ali Matiček se ženi) in Frana Levstika (Martin Krpan).

Vljudno vabljeni na pogovor ob izidu nove in dopolnjene izdaje knjige Gledališče kot oblika spektakelske funkcije, naše dolgoletne urednice, prevajalke in publicistke Zoje Skušek. O Zojinem delu bosta spregovorila Janez Pipan, gledališki režiser, redni profesor na AGRFT UL in avtor spremne besede k novi izdaji knjige ter Aldo Milohnić, izredni profesor na AGRFT UL, gledališki zgodovinar in teoretik.

________________
6. 6. 2022

/*cf. na izobraževalnem ciklusu Vodnikov vodnik po humanistiki [VVH]; 1. letnik – NONUMENTI: POZABLJENI PROSTORI, PRAKSE IN OBJEKTI

Kdaj: četrtek, 9. junij 2022, ob 20. uri
Kje: Vodnikova domačija Šiška, Ljubljana

Vabljeni na peto VVH predavanje »Nonument in sodobni ples« Roka Vevarja. Na tokratnem zaključnem dogodku prvega letnika serije bodo naprodaj vse knjige, ki smo jih obravnavali skozi celo leto, zavrteli bomo tudi vse kratke filme skupine Nonument Group, ki so spremljali naša predavanja (Severjeva garaža, Nemške marke, Pionirska …).

Predavanje »Nonument in sodobni ples« se bo osredotočilo na vprašanja spomina in pozabe v sodobnem plesu. Na konkretnih primerih bomo preverili, kako koncept nonumenta osvetljuje spominjanje in zgodovinjenje sodobnega plesa. Zanimalo nas bo, kako zgodovina in teorija sodobnega plesa lahko dopišeta koncept nonumenta. Pozaba je lahko tako v plesni praksi, kakor tudi pri efemernosti plesnega dogodka, postopek pretvorbe, spomin pa dostikrat obet neke drugačne govorice, še posebej v primerih, ko se konkretne koreografije ne ohranja v njeni enostavni ponovitvi.

Rok Vevar je plesni zgodovinar, publicist in arhivar, ustanovitelj Začasnega slovenskega plesnega arhiva, sokurator CoFestivala, mednarodnega festivala sodobnega plesa in član Nomad Dance Academy Slovenija.

Idejna zasnova in organizacija: Založba /*cf., Divja misel in Vodnikova domačija Šiška. Partnerja: MoTa in Nonument Group.

________________
6. 6. 2022

/*cf. v Znanstvenem kazalu: O DELU V ZDRAVSTVU V ČASU PANDEMIJE ALI KDO SE BOJI CEPIV?

Kdaj: sreda, 8. junij 2022, ob 19. uri
Kje: Vodnikova domačija Šiška, Ljubljana

V seriji pogovorov Znanstveno kazalo junija premišljujemo izzive in naloge raznovrstnega dela v zdravstvu v času pandemije covida-19: pogovarjali se bomo s tistimi, ki so to nujno delo opravljali.

Pogovor bo stekel ob knjigi italijanskega zgodovinarja medicine Andrea Grignolia Kdo se boji cepiv? (2018) v prevodu Alenke Jovanovski in s spremno besedo Marka Pokorna.

Gosti bodo Denis Baš, specialist pediatrije, študentka zdravstvene nege in članica Sekcije študentov zdravstvene nege in babištva Ajda Španring ter študentka medicine in članica projekta Imuno. Dogodek bo povezoval Luka Stegne, magistrski študent farmacije in član Znanstvene redakcije Radia Študent.
________________
6. 6. 2022

/*cf. v Pravični trgovini PLETEMO IN BEREMO S KAIFOM

Kdaj: ponedeljek, 6. junij 2022, ob 18. uri
Kje: Pravična trgovina 3MUHE, Stari trg 30, Ljubljana

Že danes vabimo v pravično trgovino 3MUHE v stari Ljubljani na skupinsko pletenje, kvačkanje in branje. S seboj prinesite pletilke, štrene in štrikarije, ki jih že ustvarjate, ali pa pridite brez vsega: na srečanju bomo znanja o ročnem pletenju z vami tudi delile. Med nastajanjem pletenin vam bomo predstavile pisatelja Nenada Veličkovića in glasno brali izbrane odlomke iz njegove knjige Sahib. Impresije iz depresije (prev. Đurđa Strsoglavec, 2005).

V trgovino 3MUHE vabita dve res dobro založeni polici s /*cf. literaturo, ki si neustrašno prizadeva za pravičnejši svet!

Srečanja pripravljamo Pravična trgovina 3MUHE, Zanke čez planke, Levo desno in Založba /*cf.

________________
1. 5. 2022

/*cf. na Sejmu akademske knjige Liber.ac

Kdaj: 24. do 26. maja 2022
Kje: Foersterjev vrt za Filozofsko fakulteto, Ljubljana

Po treh letih bo ponovno zaživel Foersterjev vrt za Filozofsko fakulteto! Vrača se sejem akademske knjige Liber.ac, na katerem bo izbrane knjige s področja humanistike in družboslovja z izdatnim sejemskim popustom ponudila tudi Založba /*cf. Ne zamudite knjig, ki jih je preprosto treba prebrati!

________________
1. 5. 2022

/*cf. interdisciplinarni strokovni posvet: Ornamenti, množice in vzniki urbanih kultur

Kdaj: 24. maj 2022, 16.00 do 22.00
Kje: dvorana Komuna, Kino Šiška, Ljubljana

Vabimo vas na interdisciplinarni posvet »Ornamenti, množice in vzniki urbanih kultur«, ki bo v torek 24. maja 2022 med 16. in 22. uro potekal v Kinu Šiška (dvorana Komuna). Zamisel o interdisciplinarnem srečanju »Ornamenti, množice in vzniki urbanih kultur« je spodbudil slovenski prevod temeljnega dela s področja sociologije kulture Ornament množice Siegfrieda Kracauerja (1889–1966). Kracauer, ki sodi med najpomembnejše, najplodovitejše in najbolj kritične intelektualce svojega časa, je bil arhitekt, sociolog, filozof, novinar, esejist, urednik, pisatelj, kritik, eden prvih filmskih teoretikov in pionir sociologije kina.

Širok spekter Kracauerjevega delovanja še danes nagovarja teoretike in raziskovalce s področij sociologije, filozofije, sodobnega plesa, likovne umetnosti, arhitekture, založništva in filma, ki se bodo v Kinu Šiška srečali pred občinstvom in za eno mizo. Dogodek bomo sklenili s filmsko projekcijo celovečernega nemega dokumentarnega filma Wilhelma Pragerja Wege zu Kraft und Schöhnheit iz leta 1925.

Program:
16.00 – 16.30 Anja Naglič (prevajalka in poznavalka Kracauerjevih del)
16.30 – 17.00 Marko Jenko (kustos in avtor spremne besede k Ornamentu množice)
razprava in odmor
18.00 – 18.30 Miloš Kosec (arhitekt in publicist)
18.30 – 19.00 Magdalena Germek (filozofinja in urednica)
19.00 – 19.30 Rok Vevar (publicist, zgodovinar in teoretik sodobnih scenskih umetnosti)
razprava in odmor
20.00 projekcija filma Wege zu Kraft und Schöhnheit (rež. Wilhelm Prager, 1925) z uvodom in pogovorom

________________
1. 5. 2022

/*cf. na mednarodnem knjižnem sejmu Literal Pro

Kdaj: 17. do 22. maja 2022
Kje: Barcelona, Katalonija, Španija

Dobršen del ekipe Založbe /*cf. se bo v drugi polovici maja udeležil knjižnega sejma LITERAL PRO.

V četrtek, 19. maja 2022, bo odgovorna urednica Založbe /*cf. Amelia Kraigher s kolegoma Miguelom Yoshido (Expressão Popular, Brazilija) in Patrykom Walaszkowskim (Krytyka Polityczna, Poljska) sodelovala na okrogli mizi Freedom of expression and the fight against the far right.

Gostovanje poteka tudi v okviru našega prihajajočega evropskega projekta Literal ter v povezavi z mednarodno mrežo IULP – International Union of Left Publishers.

________________
1. 5. 2022

/*cf. v Deželi pridnih z Grožnjo in strahom

Kdaj: 12. maj 2022 ob 19.30
Kje: Slovensko mladinsko gledališče
Kdo: Svetlana Slapšak in Erik Valenčič

Antropologinja, filozofinja in pisateljica Svetlana Slapšak se v novi knjigi Grožnja in strah loteva natančne analize propagandnih medijev stranke SDS, zlasti tednika Demokracija in televizije Nova24TV. V knjigi popisuje krajino sovraštva, ki jo soustvarja medijski stroj SDS, in opozarja na najočitnejše posledice, ki jih ima za našo družbo porast nestrpnosti. V sklopu dogodka bosta avtorica Svetlana Slapšak in avtor spremne besede Erik Valenčič komentirala tudi aktualna vprašanja, povezana s povolilnim časom v Sloveniji, knjige pa bodo na voljo po znižani ceni.

________________
1. 5. 2022

/*cf. ob mednarodnem prazniku dela vabi na dva pogovora o knjigi Delo!

- v četrtek, 5. maja 2022 ob 19. uri v Atriju ZRC (Novi trg 2, Ljubljana) bosta o delu spregovorili avtorica knjige Andrea Komlosy in avtorica spremne študije h knjigi Maja Breznik;

- v petek, 6. maja 2022 ob 19. uri na sedežu Levice Istra (Repičeva ul. 2, Koper) se bo v okviru cikla javnih pogovorov Brez teorije ni prakse z avtorico knjige Andreo Komlosy pogovarjal Rastko Močnik.

Kako v svetovnem merilu razmišljati o osnovni človeški dejavnosti – delu, v njegovih najrazličnejših pojavnih oblikah, ki so zaznamovale zadnjih osemsto let?

Nekaj odgovorov bomo ponudili na dveh pogovorih o knjigi Delo: globalnohistorična perspektiva od 13. do 21. stoletja ugledne avstrijske profesorice z Univerze na Dunaju Andree Komlosy. 

Študija Delo, ki je v sijajnem prevodu Mojce Kranjc izšla leta 2021, je enkratna v svetovni teoretski literaturi: analizira tako oblike in kulturna umevanja dela kot tudi delovne odnose in jezikovna orodja, s katerimi človeštvo vse do danes o delu razmišlja, pojmuje in razpravlja.

Vabljeni, da se nam pridružite na dogodkih, kjer bomo ob knjigi kritično premislili tudi sodobne delovne prakse, pogoje in odnose ter se dotaknili problematike neplačanega dela, konfliktov in izkoriščanja.

Pogovora bosta potekala v angleškem jeziku, knjige bodo na voljo po znižani ceni.
Zasnova, organizacija in izvedba Založba /*cf. v sodelovanju s knjigarno Azil in Levico Istra ter ob podpori Avstrijskega kulturnega foruma. #akfljubljana

________________
1. 5. 2022

/*cf. na izobraževalnem ciklusu Vodnikov vodnik po humanistiki [VVH]; 1. letnik – NONUMENTI: POZABLJENI PROSTORI, PRAKSE IN OBJEKTI

Kdaj: torek, 3. maj ob 19. uri
Kje: Vodnikova domačija Šiška, Ljubljana

Peter KlepecNonument – Primer Heidegger

Peter Klepec se v svojem predavanju loteva vprašanja, ali je mogoče arhitekturni koncept nonumenta uporabiti tudi širše, na področju knjig in filozofije? Osredotočil se bo na enega samega avtorja – Martina Heideggerja. Kakšen status ima danes Heideggerjevo najbolj znano delo Bit in čas (1927), brez katerega ni mogoče razumeti njegovega vpliva na filozofijo in arhitekturo? V luči objave Črnih zvezkov, ki je s svojimi razkritji še poglobila Heideggerjevo razvpito afero z rektoratom, se bomo vprašali, ali se Heidegger nazadnje ni znašel v položaju nonumenta? Takšna vprašanja so še bolj zapletena zaradi njegovih lastnih filozofskih tez, postavk in kategorij, povezanih z razmisleki, ki so pomembni za razumevanje arhitekture.

Peter Klepec je filozof, raziskovalec na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU in predavatelj na Podiplomski šoli ZRC SAZU.

________________
1. 5. 2022

Vabimo k prvomajskemu ogledu dokumentarnega filma Vrnitev v Reims (odlomki) in k ogledu posnetka pogovora s pisateljem Didierom Eribonom v okviru festivala Fabula

Kdaj: 1. maj 2022, ob 22.20
Kje: TV Slovenija 1

Dokumentarni film režiserja Jean-Gabriela Périota je nastal po odmevnem avtobiografskem eseju Vrnitev v Reims Didiera Eribona (2022, prev. Iztok Ilc). Film s povednimi arhivskimi posnetki osvetli intimna življenja in družbeno-politično dogajanje, ki je zaznamovalo francoski delavski razred od začetka petdesetih let prejšnjega stoletja do danes.

Didier Eribon je bil težko pričakovani gost letošnjega festivala Fabula. V pogovoru z Manco G. Renko je med drugim opisal položaj delavstva v Franciji in Evropi od 60. let 20. stoletja pa vse do danes, ko se z Jean-Lucom Mélenchonom krepi nova levica. Vabimo vas, da prisluhnete Eribonovim lucidnim premislekom, ki jih vselej črpa iz lastnih doživetij: Fabula v teoriji: Didier Eribon | Založba *cf. (zalozbacf.si)

________________
14. 4. 2022

/*cf. s Palestinskimi sprehodi na spletno srečanje s škofjeloškimi bralci

Kdaj: četrtek, 21. april 2022 ob 19h
Kje: spletno srečanje, bralni klub Divja loka, Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka

Kako vojna ali pa bližina vojne ter stalnega občutka ogroženosti vpliva na ljudi?

Palestinski sprehodi na zelo oseben, zelo iskren način opisujejo pokrajino, ki izginja. Govorijo o krajih, ki so tako spremenili zunanjo podobo, da so v nekaj desetletjih postali neprepoznavni. Bistvo in namen pisanja Raje Shehadeha sta politična. Knjiga, ki spremeni tudi naš pogled na svet …

Vse zainteresirane prosimo, da se za dostop do spletnega srečanja prijavijo na e-naslovu: drustvograble@gmail.com

Raja Shehadeh je palestinski pravnik, pisatelj, politični aktivist. Ustanovil je El Hak, prvo organizacijo za človekove pravice v Palestini. Je avtor več del o mednarodnem pravu, širšemu bralstvu pa je znan predvsem po svojih političnih memoarskih delih, v katerih občuteno opisuje življenje na Zahodnem bregu pod izraelsko okupacijo in propad, ki ga zaradi širjenja nezakonitih judovskih naselbin doživlja palestinska pokrajina.

________________
14. 4. 2022

/*cf. z novo silovito knjigo!

Da bi pogasili grožnjo in strah ...

... vas vabimo, da nam se pridružite na štirih dogodkih, ki jih ob izidu knjige Grožnja in strah pripravljamo v sodelovanju z Levico. Na naših javnih pogovorih bomo med drugim osvetlili nedavne rošade v slovenskem medijskem prostoru, analizirali nevarnosti populizma oblasti, o ekspanziji sovražnega govora v politiki, medijih in vsakdanjiku. Nova knjiga Svetlane Slapšak bo na vseh dogodkih naprodaj po promocijski ceni.

Posnetek pogovora, ki se je odvil s Svetlano Slapšak in Erikom Valenčičem 16. 4. 2022, si že lahko ogledate na spletu:

________________
4. 4. 2022

/*cf. na Sejmu na zraku ob svetovnem dnevu knjige in pogovor o knjigi Kako je Jaka Racman postal fašist

sejem: petek, 22. april (10:00-20:00) in sobota, 23. april (10:00-22:00)
Pogovor: petek, 22. april ob 18. uri
Kje: Park Zvezda, Ljubljana

Poiščite nas tudi na Sejmu na zraku, ki se ga tudi tokrat udeležujemo v okviru kooperative petih humanističnih založb, Kooperative THD. Najeli bomo dve stojnici in pripravili zares dober izbor knjižnih naslovov – vsi bodo naprodaj po sejemskih cenah.

V petek 22. aprila ob 18h vas v okviru sejma vabimo v park Zvezda na pogovor o knjigi Kako je Jaka Racman postal fašist. Z avtorjem knjige Iztokom Sitarjem se bo pogovarjala Pia Nikolič.

Knjiga Kako je Jaka Racman postal fašist secira imperializem v Disneyjevih stripih, šovinizem v Asterixu ali rasizem v Tintinu; obenem podaja svojevrstno analizo svetovnega in domačega stripa, od ameriških mačističnih pustolovskih stripov iz tridesetih let do undergrounda in seksualne revolucije v šestdesetih letih, ko se pojavijo prvi feministični stripi, v devetdesetih letih pa še gejevski junaki. Pri domačih avtorjih posebno pozornost posveti prvemu antifašističnemu stripu iz leta 1927, partizanskemu stripu, razcvetu satiričnega stripa po informbiroju, Gatnikovi Magni Purgi, Lavričevim družbenokritičnim stripom iz devetdesetih let in številnim mlajšim angažiranim avtorjem.

________________
4. 4. 2022

/*cf. na sejmu Antifa fest in predstavitev knjige Kovač anarhist

Kdaj: četrtek, 21. april ob 19. uri (predstavitev knjige), petek, 22. april od 15. do 21. ure (sejem knjig)
Kje: [A]Infoshop, AKC Metelkova mesto, Ljubljana

V okviru Antifašističnega festivala v [A]Infoshopu na Metelkovi gostuje Eva Brajkovič, prevajalka knjige Kovač anarhist: spomini aktivista med Trstom in Barcelono. Bogata življenjska zgodba, pričevanje legendarnega tržaškega anarhista Umberta Tommasinija (1896–1980), nas popelje skozi topografijo anarhističnega gibanja 20. stoletja. V pogovoru bomo odprli tudi vprašanja o prevajanju anarhistične literature, o perspektivi prevodov za sodobna anarhistična gibanja, o pomenu prevodne literature za osebno in kolektivno delovanje, o prevajanju kot orodju za vzpostavljanje političnih odnosov med posamezniki, skupnostjo in mednarodnim delovanjem.

Na knjižnem sejmu, ki bo potekal v okviru Antifa festa bosta na voljo vsaj dva nahrbtnika izbrane literature naše založbe po zares prijateljskih in solidarnostnih cenah. Ne zamudite!

________________
4. 4. 2022

V PRAVIČNI TRGOVINI SPET PLETEMO IN BEREMO S KAIFOM

Kdaj: sobota, 9. april med 11. in 13. uro
Kje: Pravična trgovina 3MUHE, Stari trg 30, Ljubljana

To soboto med 11. in 13. uro se bomo družili pred Pravično trgovino 3MUHE v stari Ljubljani ob skupinskem pletenju, kvačkanju in branju. S seboj prinesite pletilke, štrene in štrikarije, ki jih že ustvarjate, ali pa pridite brez vsega: na srečanju bomo znanja o ročnem pletenju z vami tudi delili. Med nastajanjem novih puloverjev, šalov, jopic in nogavic vam bomo predstavili pisatelja Amina Maaloufa in glasno brali izbrane odlomke iz njegovih osupljivih spominov, ki jih je avtor naslovil – Izvori. Knjiga je leta 2011 izšla v zbirki Kaif v strašansko lepem, prav zares dovršenem prevodu Suzane Koncut.

Vabimo vas Pravična trgovina 3MUHE, Zanke čez planke, Levo desno in vaša Založba /*cf.

Naj vas spomnimo, da imajo v trgovini 3MUHE dve res dobro založeni polici s /*cf. literaturo, ki si neustrašno prizadeva za pravičnejši svet!

________________
4. 4. 2022

Ciklus razprav BREZ TEORIJE NI PRAKSE

Kdaj: petek, 8. april ob 19. uri
Kje: Levica Istra, Repičeva 2, Koper

Tretji dogodek iz cikla Brez teorije ni prakse smo naslovili »Zasebno je politično! (50 let kasneje?)«. Razpravljali bomo o naših seksualnih in reproduktivnih pravicah, izhodišče pogovora pa bosta tokrat dve knjigi: Dialektika spola Shulamith Firestone (Založba /*cf., 2019) in zbornik Pravica do abortusa (Založba FDV, 2021). O temah, ki jih knjigi odpirata, bosta uvodne misli za razgovor prispevali profesorici Tanja Rener in Metka Mencin.

Dialektika spola, ki je v angleščini prvič izšla leta 1970, ima danes kultni status najbolj referenčnega dela radikalnega feminizma drugega vala. Eden njegovih najbolj znanih vzklikov »Zasebno je politično!« je tudi rdeča nit knjige. Kako lahko z vidika starega slogana mislimo, kar se dogaja danes na področju seksualnih in reproduktivnih pravic in kaj se je v teh petdesetih letih spremenilo na bolje? Sploh kaj? V razpravi se bomo vprašali tudi, kaj socialna država pomeni za ljudi in zakaj je tako usodno pomembna prav za ženske? Kaj bi lahko danes pomenila radikalna socialna preobrazba, pravzaprav revolucija, za katero se je zavzemala Firestone?

________________

4. 4. 2022

Izobraževalni ciklus Vodnikov vodnik po humanistiki [VVH]; 1. letnik – NONUMENTI: POZABLJENI PROSTORI, PRAKSE IN OBJEKTI

Kdaj: četrtek, 7. april ob 19. uri
Kje: Vodnikova domačija Šiška, Ljubljana

Miloš Kosec, arhitekt in publicist, bo izhajajoč iz dveh del – Atenske listine Le Corbusiera in Funkcionalizem danes Theodorja Adorna – v predavanju z naslovom »Infrastruktura po koncu funkcionalizma« na primeru treh slovenskih nonumentov, modernističnih infrastrukturnih projektov, poskušal ugotoviti, kaj nam lahko o modernističnem projektu razkrije domnevno najbolj utilitarni del grajenega sveta: infrastruktura.

Med glavnimi tezami Atenske listine, temeljnega dokumenta modernega urbanističnega načrtovanja, in esejem za avtonomijo arhitekture Funkcionalizem danes se kaže tridesetletni razkorak: od velike popularizacije do zatona modernističnega projekta. Kaj se zgodi s funkcionalizmom, ko ta postane nefunkcionalen? Je bil sploh kdaj (predvsem) funkcionalen? Ali je bila morda v njegove inavguralne postulate uporabnosti in racionalnosti že od samega začetka zasajena kal propada? Predavanje bo podalo nekaj odgovorov na ta vprašanja, zaključilo pa se bo z ogledom video filma z naslovom Pionirska proga, s prikazom nekaterih primerov nonumentov, obravnavanih v predavanju.

________________
4. 4. 2022

Afriški ciklus: KAKO JE EVROPA PODRAZVILA AFRIKO

Kdaj: torek, 5. april ob 19. uri
Kje: Vodnikova domačija Šiška, Ljubljana

Najprej prijazno vabimo na javni pogovor o(b) knjigi Kako je Evropa podrazvila Afriko (prevod Aleksandra Rekar, spremna beseda Nikolai Jeffs) gvajanskega postkolonialnega misleca, zgodovinarja in teoretika Walterja Rodneyja (1942–1980). O knjigi, ki si je že ob prvi angleški izdaji leta 1972 pridobila status sodobne klasike in temeljne literature na področju afriških in (post)kolonialnih študij, se bo naša sodelavka Aleksandra Gačić pogovarjala z Goranom Vraneševičem, docentom filozofije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Sogovornika bosta spregovorila o vpetosti Afrike v svetovni kapitalski sistem od zgodnje moderne naprej. Rodney namreč pokaže, da so stiki med Evropo in Afriko ne samo pripeljali do podrazvoja afriške celine (demografska ekstrakcija zaradi transatlantske trgovine s sužnji, ekonomsko izkoriščanje), temveč je bil ta podrazvoj toliko večji, ker se je Evropa zaradi izkoriščanja afriških bogastev razvijala hitreje, kot bi se sicer. Posledice kolonializma so v današnjem svetu še vedno prisotne, njihova odprava pa nujna za enakomeren razvoj afriškega kontinenta v primerjavi z ostalim svetom. Skozi pogovor bomo premišljevali tudi o vlogi Evrope v svetovnozgodovinskih in ekonomskih procesih.

________________
2. 3. 2022

DIDIER ERIBON prihaja v Ljubljano!

Kdaj: 16. marec ob 20. uri
Kje: Cankarjev dom, Linhartova dvorana


Foto: Agencja Fotograficzna Caro/Alarmy Stock Photo

Festival Fabula bo obiskal mednarodno priznani francoski sociolog, filozof in pisatelj Didier Eribon. V pogovoru z režiserjem Ivico Buljanom bo premišljeval o vprašanjih, ki jih lucidno in vselej tenkočutno obravnava v svojih delih, še posebej v svoji odmevni avtobiografiji iz Vrnitev v Reims, ki je februarja izšla tudi pri nas.

________________
2. 3. 2022

Serija pogovorov o afriški literaturi: KAKO JE EVROPA PODRAZVILA AFRIKO

Kdaj: sreda, 9. marec ob 19. uri
Kje: Ljubljana, dvorana Vodnikove domačije Šiška in v neposrednem spletnem prenosu

Walter Rodney (1942–1980) je bil vplivna osebnost na akademskem in civilno-družbenem področju. Bil je zgodovinar, ukvarjal se je z afriškimi študijami, Afriko nasploh, še posebej zahodno afriško obalo, Gvajano in Sovjetsko zvezo. Poleg tega je bil aktivist in politik, univerzitetni predavatelj, pedagog in izrazit kozmopolit. Življenjska pot ga je vodila iz rodne Gvajane na Jamajko, v Anglijo, Tanzanijo. Umrl je v politično motiviranem bombnem atentatu.

Vabimo na predstavitev in pogovor o knjigi Kako je Evropa podrazvila Afriko (prev. Aleksandra Rekar, Založba /*cf., 2021) slovitega postkolonialnega misleca Walterja Rodneya. O knjigi, ki si je že ob prvi izdaji pridobila status sodobne klasike in temeljne literature na področju afriških in (post)kolonialnih študij, se bo Aleksandra Gačić pogovarjala z Goranom Vraneševičem, docentom filozofije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

V knjigi Walter Rodney združi obe plati svojega delovanja. Zgodovinsko raziskavo, podkrepljeno s strokovnimi in znanstvenimi viri ter privlačen, razumljiv način upovedovanja. Ta je namenjen vsem, ki želijo razumeti vpetost Afrike v svetovni kapitalski sistem od zgodnje moderne naprej. Rodney pokaže, da so stiki med Evropo in Afriko ne samo pripeljali do podrazvoja Afrike, temveč je bil ta toliko večji, ker se je na račun Afrike Evropa razvijala hitreje, kot bi se sicer. Prevod knjige zapolnjuje vrzel na področju afriških študij pri nas, hkrati pa dopolnjuje razumevanje vloge Evrope v svetovnozgodovinskih in ekonomskih procesih.

Tokrat vas na afriški večer na Domačiji vabimo tudi z uporniško glasbo – Bocafloja - A Song For Walter Rodney - YouTube in Linton Kwesi Johnson - Reggae fi Radni - YouTube –, Rodneyjeva knjiga pa je v najmanjši knjigarni v Šiški, knjigarni Vodnikove domačije v tem tednu na voljo s popustom!

________________
2. 3. 2022

Ob 8. marcu PODARI KNJIGO!

Kdaj: 1. do 8. marec
Kje: pop-up knjigarna in prodajna razstava v Galeriji Vodnikove domačije

Kuriran izbor naših knjig je v začasni knjigarni v Galeriji Vodnikove domačije na voljo z osmomarčevskimi popusti. Izbor knjig je – po mnenju našega uredništva – navdušujoč, vabimo vas, da se o tem prepričate tudi vi: Shulamith Firestone, Dialektika spola: zagovor feministične revolucije; Virginia Woolf, Tri gvineje; Ann Oakley, Gospodinja; Sabina Ž. Žnidaršič: Ora et labora – in molči, ženska! in Darja Zaviršek, Skrb kot nasilje. Ne zamudite!

________________
2. 3. 2022

Vodnikov vodnik po humanistiki [VVH]; NONUMENTI: POZABLJENI PROSTORI, PRAKSE IN OBJEKTI

Kdaj: četrtek, 3. marec ob 19. uri
Kje: Ljubljana, dvorana Vodnikove domačije Šiška in v neposrednem spletnem prenosu

Vodnikov vodnik po humanistiki [VVH] je nova serija predavanj na izbrano krovno temo, ki jo obravnavamo in premišljujemo z več vidikov. Tema prvega letnika so NONUMENTI: POZABLJENI PROSTORI, PRAKSE IN OBJEKTI

Toplo vabljeni na drugo javno predavanje iz cikla VVH, v katerem bo član našega uredništva Klemen Ploštajner – izhajajoč iz knjige Novo urbano vprašanje Andyja Merrifielda – predstavil fenomen nonumentov v razmerju do stanovanjske gradnje:

»Stanovanjska gradnja: od monumenta do nonumenta in ikone«

Visoki modernistični stanovanjski bloki impresivnih volumnov so danes podvrženi dvema kolektivnima praksama »spominjanja«: ali so objekti prezira in sovraštva in jih na koncu porušijo, ali pa so občudovani, proučevani, kodificirani in trženi, skratka ikonični. Obe praksi objekte, ki so bili zamišljeni kot spomeniki kolektivne skrbi za reprodukcijo ljudi (in delovne sile), premakneta v nov okvir razumevanja, gledanja in rabe. Nov okvir, ki je skladnejši z današnjo družbeno ureditvijo, predvsem pa okvir, ki temelji na pozabljanju. Pozablja tako, da izbriše, ali pa tako, da mistificira: v obeh primerih skrije družbeno bazo stanovanjskih objektov. Predavanje bo poskusilo razložiti natanko ta premik in ga umestiti v analizo razvoja stanovanjske gradnje od temelja socialne države do zgolj še enega področja tržne dejavnosti. In obratno: prek statusa teh objektov bomo poskusili razumeti njihovo dobo in njeno stanovanjsko preskrbo.

Knjigarna Vodnikove domačije ponuja izbor knjig, ki jih obravnavamo v okviru serije VVH, Novo urbano vprašanje Andyja Merrifielda (Založba /*cf., 2016) pa bo tokrat na voljo tudi s posebnim popustom.

Idejna zasnova in organizacija VVH: Založba /*cf. in Divja misel/Vodnikova domačija Šiška.
Partner: MoTA in Nonument Group

________________

11. 2. 2022

/*cf. gre na predavanje PO JUGOSLAVIJI  – NAZAJ NA PERIFERIJO

Kdaj: vsako sredo ob 18.30, od 23. februarja do konca letnega semestra

Kje: https://fmk.singidunum.ac.rs/vesti/posle-jugoslavije-2022/

Naša avtorja Rade Pantić in Rastko Močnik predavata o družbenih procesih in praksah v Jugoslaviji in v postjugoslovanskih družbah na Fakulteti za medije in komunikacije v Beogradu. Predavanja potekajo prek zooma v različicah bosanskega-črnogorskega-hrvaškega-srbskega jezika in so odprta za vso zainteresirano javnost.

Podrobnejše informacije o predavanjih si lahko ogledate na povezavi, kjer se lahko tudi prijavite: https://fmk.singidunum.ac.rs/vesti/posle-jugoslavije-2022/

________________
11. 2. 2022

/*cf. praznuje DAN RDEČIH KNJIG

Kdaj: 21. februar 2022

Ob dnevu rdečih knjig v sodelovanju s številnimi založbami po vsem svetu potekajo tradicionalna branja, prireditve in razstave ob obletnici prve izdaje Komunističnega manifesta. Tudi v Sloveniji praznujemo pod naslovom »Izgubiti nimamo ničesar, razen svojih verig, imamo pa pridobiti svet«. Več o dogodkih preberete tukaj: Red Books Day.________________
11. 2. 2022

/*cf. gre v kino VRNITEV V REIMS (ODLOMKI)

Kdaj: ponedeljek, 14. februar ob 20.30
Kje: Kinodvor Ljubljana
Filmski esej, svobodno prirejen po istoimenski avtobiografski knjigi filozofa in sociologa Didiera Eribona, s pomočjo bogatega arhivskega gradiva razkriva intimno in politično zgodbo francoskega delavskega razreda od začetka petdesetih let do danes. Dokumentarec prihaja na spored hkrati z izidom slovenskega prevoda Eribonove knjige pri Založbi /*cf.
Filmski premieri bo sledi pogovor s prevajalcem knjige Iztokom Ilcem, avtorjem spremne besede Bogdanom Lešnikom in filmsko kuratorko Varjo Močnik. Pogovor bo povezovala Manca G. Renko.
Nova knjiga Vrnitev v Reims bo v Kinodvoru na voljo s premiernim popustom.
________________
11. 2. 2022

/*cf. gre na predstavo ČRNA KOŽA, BELE MASKE

Kdaj: petek, 11. februar ob 20. uri

Kje: Plesni teater Ljubljana

Plesni predstavi bo sledil pogovor z ustvarjalci, vodila ga bo Aleksandra Gačić.

V pogovoru z avtorji uprizoritvene adaptacije Fanonove misli bomo spregovorili o rasističnih percepcijah naše družbe v povezavi z motivi iz knjig Črna koža, bele maske (SH, 2017) in V suženjstvo zakleti (Založba /*cf., 2010) in osebnimi in intimnimi zgodbami umetnikov. Prepletajoč sodobno naracijo s fragmenti iz preteklosti, med katerimi se nizajo različne podobe, ki še danes nastajajo po principu narativnega monopola, nas predstava popelje v kompleksno polje zgodovinskosti, katere breme odmeva v današnji čas.________________
11. 2. 2022

/*cf. na predavanju NONUMENTI: POZABLJENI PROSTORI, PRAKSE IN OBJEKTI

Prvo predavanje: Nika Grabar

Kdaj: četrtek, 10. februar ob 19. uri
Kje: Ljubljana, Vodnikova domačija in na FB

 

Jeseni 2021 smo staknili glave z Divjo mislijo in si izmislili pravo pravcato neformalno /*cf. šolo po imenu Vodnikov vodnik po humanistiki – ali krajše VVH. Prvi letnik VVH se bo posvetil fenomenu nonumentov in obsega 5 predavanj + 1 knjižni sejem. Odvil se bo med februarjem in junijem na Vodnikovi domačiji in v sodelovanju s kolegi iz KUD MoTA.

Prvi letnik VVH nosi naslov Nonumenti: pozabljeni prostori, prakse in objekti.

Koncept nonumenta prevprašuje arhitekturo, spomenike, javne prostore in infrastrukture, ki so zaradi zgodovinskih, ideoloških in družbenih premen spremenili svoj pomen ali šli v pozabo. 

Nika Grabar (arhitektka in teoretičarka, članica Nonument Group) bo predstavila koncept nonumenta in zbornik Nonument (MoTA, 2020). Pred predavanjem bomo prikazali kratki dokumentarni video iz umetniške intervencije Nonument Group TGH-68: Tukaj se nič ne more zgoditi.

Idejna zasnova in organizacija: Založba /*cf., Divja misel in Vodnikova domačija Šiška
Partner: Nonument Group

________________
11. 2. 2022

/*cf. na predavanju NASILNE MEJE: LEGALIZACIJA IN DRAMATIZACIJA ETNONACIONALISTIČNE STRUKTURE

Kdaj: sreda, 9. februar ob 19. uri
Kje: Koper, Repičeva 2, in na FB strani Levica Istra

Založba /*cf. in lokalni odbor Levica Istra vabiva na cikel predavanj in javnih pogovorov Brez teorije ni prakse, v katerem premišljujemo teoretske koncepte progresivnih politik in iščemo odgovore na vprašanja današnje družbe.

Na drugem dogodku iz cikla Brez teorije ni prakse bo predavala Mojca Pajnik, avtorica spremne besede k neizprosno aktualni knjigi Reeceja Jonesa Nasilne meje: begunci in pravica do gibanja.

Jonesova knjiga predstavlja izhodišče predavanja o mehanizmih legitimizacije nasilnih mej – konvergenci kazenskega in migracijskega prava ter strategijam medijske konstrukcije migracij skozi fetišiziranje uradne politične agende. Tu se odprejo tudi druga možna razumevanja meja: z gledišča avtonomije migracij se meja razkrije onkraj nasilja, kot prostor premika in preloma. Pokazali bomo, kako se delovanje etnonacionalistične državne strukture reproducira skozi govore o migracijah v parlamentu in kako nasilni ukrepi in nasilna govorica vplivajo na mnenje javnosti o mejah in migracijah.

Mojca Pajnik je izredna profesorica na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani in znanstvena svetnica na Mirovnem inštitutu.

________________
13. 1. 2022

/*cf. in #REDBOOKSDAY2022

Člani asociacije International Union of Left Publishers (IULP) v sodelovanju z umetniško skupino Young Socialist Artists 21. februarja, na mednarodni dan rdečih knjig, načrtujemo vrsto javnih dogodkov, filmskih projekcij, branj in razstav po vsem svetu. Do 5. februarja je odprt poziv k oblikovanju vizualnih sporočil, plakatov in ilustracij o Komunističnem manifestu, ene najvplivnejših knjig vseh časov, ki je prvič izšla pred 174 leti. #redbooksday2022

________________
13. 1. 2022

/*cf. z novim blog prispevkom:
Tanja Rener »Mogoče pa le Slumil K’ajxemk’op?«

Na /*cf. blogu predstavljamo prispevek Tanje Rener, ki ga je izvorno napisala kot uvod h knjigi Pravica do abortusa, avtoric Ane Kralj, Tanje Rener, Vesne Leskošek, Metke Mencin in Mirjane Ule (Založba FDV, Ljubljana, 2021).


Grafit v Ljubljani (zgodnja devetdeseta leta). Foto: Barbara Berce

»V zadnjem desetletju so se množični protesti proti istospolnim porokam, posvojitvam, proti Istanbulski konvenciji in za restrikcije abortusa in omejevanje spolne ter seksualne vzgoje dogajali povsod po Evropi, ne le po njenih »manj razvitih območjih«, kar je sprožilo resne dvome o veljavnosti modernizacijske teze, ki je doslej večinoma pojasnjevala spolno in seksualno konservativnost.«

________________
13. 1. 2022

/*cf. cikel BREZ TEORIJE NI PRAKSE

Kdaj: 27. januar 2022 ob 19.00
Kje: sedež Levice Istra v Kopru in v neposrednem FB prenosu

Kot drugi dogodek znotraj cikla Brez teorije ni prakse napovedujemo nastop Mojce Pajnik, ki se bo v svojem predavanju navezala na knjigo Nasilne meje Reeca Jonesa. Cikel izobraževalnih dogodkov Brez teorije ni prakse pripravljamo z lokalnim odborom Levica Istra. Program prvega letnika obsega pet tematskih večerov namenjenih javnim razpravam o aktualnih vprašanjih s področja družbe, zgodovine, teorije in družbenega delovanja. Na letošnjem ciklu bo nastopilo sedem vrhunskih teoretikov s področij družboslovja in humanistike.

Knjiga kritično obravnava meje in mejne režime, ki postajajo vse bolj restriktivni, selektivni in militarizirani.  Avtor obravnava meje kot manifestacije strukturnega nasilja v družbi, usmerjenega proti najrevnejšim in najranljivejšim delom svetovnega prebivalstva – kot sredstvo za kriminalizacijo revnih in ohranjanje družbenih neenakosti v svetu. Knjiga je izjemno aktualna in analitsko poglobljena. Izzivalno branje za vse, ki bi radi bolje razumeli vzroke sedanje migracijske krize in ki jih ne prepriča sklicevanje na teroristične grožnje, s katerim upravičujejo gradnjo novih zidov in rezilnih ograj na mejah.

________________
31. 12. 2021
Morda je slika naslednjega: besedilo
________________
16. 12. 2021

/*cf. na knjižnem sejmu: KNJIGE POD JELKAMI

Kdaj: 16. do 23. decembra
Kje: Bevkov trg in Delpinova 20, Nova Gorica in na spletu → Mesto knjige 2021 – Kmalu otvoritev

Pobrskajte med 30 izbranimi /*cf. naslovi, ki so na aktualnem novogoriškem sejmu Knjige pod jelkami naprodaj s 15- do 40-odstotnimi popusti. Prodaja poteka v živo v praznični pop-up knjigarni v nekdanji trgovini Alpina na Bevkovem trgu, na Delpinovi 20 in prek spleta: https://sejem.mestoknjige.si/

________________
16. 12. 2021

/*cf. na pogovoru: GLASOVI DEKOLONIZACIJ

Kdaj: četrtek, 16. december ob 19:00
Kje:  FB dogodek → Glasovi dekolonizacij: Aleksandra Gačić in Blaž Zabel | Facebook

V središče nocojšnjega pogovora iz cikla Glasovi dekolonizacij smo postavili vprašanje, ali so ideje in vednost, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju, lahko kolonizirane? Naša sodelavka Aleksandra Gačić se bo tokrat v živo pogovarjala s filozofom Blažem Zabelom.

V organizaciji društva Humanitas in Založbe /*cf.

________________
22. 11. 2021

/*cf. na MINI SEJMU HUMANISTIČNIH ZALOŽB V KNJIGARNI AZIL

Kdaj: 22. 11. – 5. 12.
Kje: Knjigarna Azil, Novi trg 2, Ljubljana

Vse, ki imate še vedno radi zidane knjigarne, vabimo v Azil, najboljšo knjigarno v mestu, kjer so v času e-SKS znižani izbrani naslovi domačih humanističnih založb. Knjigarna Azil je odprta od ponedeljka do petka od 10h do 18h ter ob sobotah od 10h do 14h.

V široki ponudbi naših knjig, ki jih najdete v Azilu, smo za vas izbrali in dodatno znižali ceno petim /*cf. uspešnicam:

Siegfried Kracauer: Ornament množice, Walter Rodney: Kako je Evropa podrazvila Afriko, Andrea Komlosy: Delo, Sigmund Freud: Spisi o umetnosti, Michel Foucault: Zgodovina norosti v času klasicizma.

________________
22. 11. 2021

/*cf. na 37. SLOVENSKEM KNJIŽNEM SEJMU

Kdaj: 22. 11. – 5. 12.
Kje: Katalog razstavljalcev (knjiznisejem.si)

37. Slovenski knjižni sejem bo tudi letos zaživel samo na spletu, a bo trajal kar dva tedna.
Pobrskajte za dragocenimi knjižnimi ornamenti in naj vas pritegnejo naši novi literarni vzorci. Na e-stojnici Založbe /*cf. vas pričakuje več kot 180 naslovov v vseh barvah naših zbirk: na rdečo polico smo zložili skrbno izbrano prevodno humanistiko in družboslovje; na modri so knjige o zgodovinah Evrope, na oranžni polici najdete teoretska dela slovenskih avtoric in avtorjev, zelena in kaif sta rezervirani za leposlovje, rumena za biografije, lila za feministe in feministke, žepnaextra in varia pa za vse sanjače, umetnike in upornike.

Vse /*cf. knjige so v času sejma naprodaj s 15 % popustom.

________________
19. 11. 2021

Brez teorije ni prakse

V petek, 19. novembra 2021, ob 19. uri vabimo na pogovor o(b) knjigi V SKRITEM KRAJU KAPITALIZMA 
priznanega ekonomista in publicista FRANČKA DRENOVCA. 

Z avtorjem se bo pogovarjal sociolog dr. Gorazd Kovačič v neposrednem prenosu na Facebook strani Levica Istra:
BREZ TEORIJE NI PRAKSE / SENZA TEORIA NON C’È PRASSI | Facebook

Lokalni odbor Levica Istra v sodelovanju z Založbo /*cf. pripravlja cikel predavanj in javnih pogovorov BREZ TEORIJE NI PRAKSE, s katerimi želimo osvetliti teoretske koncepte progresivnih politik in v pogovorih s sociologi_njami, filozofi_njami in ekonomisti_kami iskati odgovore na vprašanja današnje družbe. Niz mesečnih dogodkov pričenjamo sredi novembra 2021.

 V knjigi V SKRITEM KRAJU KAPITALIZMA Franček Drenovec nadaljuje svojo kritično analizo neoliberalizma. Živimo v času, ko si mora družboslovje povrniti akcijsko sposobnost, ki jo je nekoč že imelo in potem izgubilo. Danes se moramo spet potruditi, da bomo razumeli družbe na način, ki nas bo usposabljal za to, da jih spremenimo. Iz raziskovanja individualnosti se bo treba vrniti v raziskovanje družbenosti. S tem namenom se knjiga podaja v brskanje po marksistični tradiciji. Vrača se h »kritiki politične ekonomije« in si z njo odpira poglede v »materialno bazo« družb, v Marxov »skriti kraj produkcije«. Knjiga razišče, kaj se najde v tem kraju danes, ko lahko črpamo iz zdaj že veliko daljšega časovnega horizonta kapitalizma. Delo na poljuden, dostopen način premišljuje teorijo skozi prakso, pripeto je na neposredno izkušnjo življenja v sodobnem svetu. Družbena analiza je neskončna in veliko zahtevnejša od analiz fizičnega sveta; ampak hkrati dostopna in na svoj poseben način enostavna.

Vabljeni tudi k branju intervjuja, ki smo ga ob izidu knjige objavili na /*cf. blogu: https://blog.zalozbacf.si/sl/blog/brskanje-po-marksizmu-intervju-s-franckom-drenovcem-ob-izidu-knjige-v-skritem-kraju

Franček Drenovec je bil vrsto let zaposlen v Analitsko raziskovalnem centru Banke Slovenije. Objavlja v Sobotni prilogi časnika Delo. Pri Založbi /*cf. je objavil tri knjige: Kolaps elite (2013), O blaginji in napredku (2018) in V skritem kraju kapitalizma (2020).

Gorazd Kovačič je visokošolski učitelj na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije. Raziskovalno se ukvarja s področji politične teorije.

________________
5. 10. 2021

/*cf. in EuropeReadr: Odpri knjigo za boljšo prihodnost!

Kdaj: med 15. in 31. oktobrom
Kje: španska nacionalna knjižnica, Madrid


Foto: Manca Juvan

Z velikim veseljem sporočamo, da se bo /*cf. avtor, prevajalec in prejemnik Cankarjeve nagrade 2021 Gašper Kralj udeležil mednarodne okrogle mize v španski nacionalni knjižnici. Na dogodku, ki ga organizira slovensko veleposlaništvo v Madridu, bodo pisatelji in poznavalci literature razpravljali o pomenu in vlogi literature kot družbene vezi pri ustvarjanju prihodnosti.

________________
5. 10. 2021

/*cf. na knjižnem sejmu v Frankfurtu 2021

Kdaj: 20. do 24. 10.
Kje: nacionalna stojnica JAK na knjižnem sejmu v Frankfurtu 2021 (hala 4.0 B58)

Med 20. in 24. oktobrom 2021 bo knjižni sejem v Frankfurtu po letu premora ponovno odprt! Založba /*cf. se bo na nacionalni stojnici predstavila s knjigami Umetnost skozi teorijo Radeta Pantića, Rok trajanja in Škrbine Gašperja Kralja, V skritem kraju kapitalizma Frančka Drenovca in Črna internacionala Tomaža Mastnaka.

________________
5. 10. 2021

/*cf. na Besednih postajah v Knjigarni FF!

Javni pogovor o knjigi Delo. Globalnohistorična perspektiva od 13. do 21. stoletja
Kdaj: 11. 10. ob 18h
Kje: na spletni strani FF, na /*cf. blogu in YouTube kanalu Založbe /*cf.

O knjigi Delo. Globalnohistorična perspektiva od 13. do 21. stoletja Andree Komlosy (prev. Mojca Kranjc) se bosta pogovarjala avtorica spremne besede h knjigi Maja Breznik ter Rastko Močnik.

Študija avstrijske profesorice Andree Komlosy je enkratna v svetovni teoretski literaturi. Obdeluje osnovno človeško dejavnost – delo v vseh njegovih pojavnih oblikah v zadnjih osemsto letih v svetovnem merilu. Študija razpravlja o ženskem delu, neplačanem delu, izkoriščanju presežne vrednosti in o delavcih, ki so prisiljeni v posebej krute delovne pogoje in prakse.

***

Javni pogovor o knjigi Umetnost skozi teorijo. Historičnomaterialistične analize
Kdaj: 12. 10. ob 18h
Kje: na spletni strani FF, na /*cf. blogu in YouTube kanalu Založbe /*cf.

O knjigi Umetnost skozi teorijo. Historičnomaterialistične analize Radeta Pantića se bosta pogovarjala Kaja Kraner in Lev Kreft.

Rade Pantić v knjigi razvija izvirno materialistično teorijo umetnosti, ki zmore v enotno problemsko polje zajeti analizo umetnin, odnose umetnostnih praks z ideološkim okoljem in učinkovanje umetnostnih izdelkov v širši družbi. Avtor analizo specifičnih estetskih mehanizmov v umetninah povezuje z analizo sočasnih družbenih procesov in prikazuje vzajemno delovanje umetnostne sfere in drugih družbenih področij v različnih zgodovinskih obdobjih.

________________

5. 10. 2021

/*cf. na Forumu Tomizza 2021: Solidarité

Kdaj: 7. 10. ob 10.30
Kje: Pretorska palača, Titov trg 1, Koper

Od 4. 10. do 9. 10. 2021 se bo v jesenski različici FORUMA TOMIZZA odvil niz dogodkov v Umagu, Kopru, Trstu in Materadi. 
Razstave, predstavitve knjig, performansi, literarne poti, pesniški nastopi in simpozij na temo SOLIDARITÉ

Na simpoziju Solidarité bo nastopila tudi odgovorna urednica Založbe /*cf. Amelia Kraigher. Vabljeni tudi vi!

Program: https://forumtomizza.com/sl/forum-tomizza-2021-program/367/

________________
5. 10. 2021

/*cf. na knjižnem sejmu Knjige n@a recept!

Kdaj: 4. do 9. 10.
Kje: na spletu (ves dan) in pred knjigarno Azil, Novi trg 2, Ljubljana (od 10h do 18h)

30 uspešnic naše založbe je naprodaj na spletnem sejmu Knjige n@ recept. /*cf. knjige Kako je Evropa podrazvila Afriko Walterja Rodneyja, Delo Andree Komlosy in Umetnost skozi teorijo Radeta Pantića pa lahko kupite tudi na stojnici pred knjigarno Azil, ki v notranjosti ponuja skoraj vso našo zalogo.


Knjige so v času sejma na voljo z 20-odstotnim popustom. Vabljeni! 

Klik do ponudbe in nakupa: https://knjizni-sejem.zrc-sazu.si/polica/zalozba-cf/

________________
14. 9. 2021

Predstavitev knjige z avtorjem: Umetnost skozi teorijo

Kdaj: petek, 17. september 2021, ob 18. uri
Kje: Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Knjigo Umetnost skozi teorijo bosta v pogovoru predstavila Rade Pantić in avtor spremne študije h knjigi Rastko Močnik.

Umetnost skozi teorijo bo na vseh dogodkih naprodaj po znižani ceni.

Novinarke in novinarje naprošamo, da se za intervjuje z Radetom Pantićem dogovorijo z Magdaleno Germek (magdalena.germek@zalozbacf.si).

Ker se bodo /*cf. dogodki odvijali v živo, vas naprošamo, da ob udeležbi upoštevate pogoje PCT.

________________

14. 9. 2021

Filmski program kolokvija: FILM SKOZI TEORIJO

Kdaj: četrtek, 16. september 2021, ob 19.00 (film) in 21.00 (pogovor)
Kje: Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28, Ljubljana

Film Splav Meduze (rež. Karpo Godina, Srbija/Slovenija (Jugoslavija), 1980), obogaten z literarnimi in vizualnimi elementi dadaizma in nadrealizma, se spopade z vzdušjem dvajsetih let prejšnjega stoletja. Zgodba ni toliko pomembna, glavni poudarek je na možnosti napredka znotraj nereda – podobno kot pri ubežnikih na Géricaultovi sliki Splav Meduze, klasičnem primeru francoskega slikarstva iz obdobja romantike. Glavno vprašanje filma je: ali je imel avantgardizem na Balkanu smisel? Ironično-nostalgična pripoved o avantgardnem umetniškem gibanju.

Filmski projekciji bo ob 21. uri sledil pogovor med Radetom Pantićem in Nilom Baskarjem, ki bosta problemsko polje in konceptualni aparat, ki ju v svojem delu razvije Pantić, poskušala povezati z umetnostnimi praksami in ideološkimi mehanizmi filma – natančneje, jugoslovanskega filma in filmske avantgarde

Za izposojo filmske kopije se zahvaljujemo Slovenskemu filmskemu centru.

________________
14. 9. 2021

/*CF. KOLOKVIJ o(b) knjigi Umetnost skozi teorijo: historičnomaterialistične analize

Kdaj: 16. in 17. september 2021, od 10.00 do 18.00
Kje: Filozofska fakulteta UL (Aškerčeva 2, Ljubljana, predavalnica št. 18) in na spletni platformi Zoom.

Knjiga Radeta Pantića Umetnost skozi teorijo predstavlja pomemben prispevek k teoriji in zgodovini umetnostnih praks, umetnin in njihovih družbenih učinkov. Avtor proučuje umetnost na obzorju splošne problematike zgodovinskih procesov v sodobnih in preteklih družbah. Izdelal je izviren konceptualni aparat, ki spoštuje relativno avtonomijo umetnostnih in kulturnih praks, hkrati pa jih teoretsko dosledno umešča v protislovno dinamiko družbenih formacij.

K razpravam o(b) Pantićevem delu se je odzvalo kar 20 kolegic in kolegov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Črne Gore, ki delujejo na področjih umetnostnih in kulturnih praks, njihovega družbenega in zgodovinskega umeščanja, kritike in teorije. Svoje delo bodo soočili s teoretskimi postopki, ki jih razvija Pantić, in z dognanji, ki jih prinaša njegova malodane prelomna knjiga. Z dvodnevnim mednarodnim kolokvijem želimo spodbuditi dialog, ki bo s soočanjem problematik in analitičnih postopkov morda odprl nova obzorja za družbenozgodovinsko teorijo umetnosti.

Mednarodni kolokvij Založbe /*cf. bo potekal v jezikih z območja nekdanje Jugoslavije. Podroben program kolokvija je dostopen na /*cf. blogu!

________________
14. 9. 2021

Vilenica na Krasu

Kdaj: sobota, 11. september 2021, ob 13. uri
Kje: Amfiteater Kosovelovega doma, Sežana, v primeru dežja v Kosovelovem domu
Nastopajoči: Zoltán Danyi (Madžarska), Jani Oswald (Avstrija/Slovenija), Lena Ruth Stefanović (Črna gora) in Nenad Veličković (Bosna in Hercegovina)
Povezuje: Breda Biščak

Kdo je Nenad Veličković?

Nenad Veličković se je rodil v Sarajevu, kjer živi s kratkimi prekinitvami zaradi odhoda na morje ali na književna potovanja že 59 let. Še vedno išče najboljšo črno rižoto v nekdanji Jugoslaviji. Če bi pustil književnost, bi bil mizar ali kuhar. V Sarajevu ga srečate na poti od hiše (na Baščaršiji) do Omnibusa in Filozofske fakultete (na Marijindvoru). Pisma in sporočila dobiva na PEN center BiH. Po veroizpovedi je ateist. Začetnik jugofuturizma. Piše z nalivnim peresom in govori jugoslovanščino (praktično ime za bosansko-hrvaško-srbski jezik), če pa govorite počasi, razume še bolgarščino, slovenščino, angleščino in makedonščino. Ne bere pošte, ki ima oznaki forward ali CC. Ne podpisuje elektronskih peticij in jih ne pošilja naprej.

Na dogodku v Sežani bo mogoče kupiti vse štiri /*cf. romane Nenada Veličkovića po znižanih cenah.

Novinarke in novinarje naprošamo, da se za intervjuje z Nenadom Veličkovićem dogovorijo z Nino Kokelj (ninakokelj@gmail.com).

________________
14. 9. 2021

Z branjem v jesen

Kdaj: petek, 10. september 2021, ob 16.30
Kje: Ljubljana, Vrt Lili Novy (vrt DSP), v primeru dežja v avditoriju Moderne galerije
Nastopajoči: Zoltán Danyi (Madžarska), Matthias Göritz (Nemčija), Kristina Hočevar (Slovenija), Lena Ruth Stefanović (Črna gora) in Nenad Veličković (Bosna in Hercegovina).
Povezuje: Breda Biščak

/*cf. pisatelj Nenad Veličković je gost letošnjega festivala Vilenica. Pri Založbi /*cf. smo izdali že štiri njegove romane: 100 zmajev (prev. Aljoša Rovan, 2012), Oče moje hčere (prev. Đurđa Strsoglavec, 2009), Sahib - Impresije iz depresije (prev. Đurđa Strsoglavec, 2005) in Gostači (prev. Zoja Skušek, 1998). V obetih za leto 2022 je še peti Veličkovićev roman z naslovom Koncerti za oboo.

Na dogodku bodo vsi štirje romani naprodaj po znižani ceni.

________________
14. 9. 2021

Steven Corcoran: "Kdo je Frantz Fanon?" (predavanje)

Kdaj: petek, 10. september 2021, ob 19. uri
Kje: Atrij ZRC, Ljubljana

Frantz Fanon je bil pomembna osebnost nekaterih emancipatornih političnih praks dvajsetega stoletja in znan reformator na področju psihiatrije. Kot revolucionar še danes predstavlja neusahljiv vir navdiha, spodbudil je številne nove smeri razmišljanja. Steven Corcoran bo v predavanju predstavil Fanonovo etiko delovanja, vprašal se bo, kdo je Frantz Fanon in poskusil odgovoriti na vprašanje, zakaj je relevanten za današnji čas.

Predavanje bo v angleščini.

Knjigo Frantza Fanona V suženjstvo zakleti bo na dan dogodka mogoče kupiti s popustom v knjigarni Azil.

Novinarke in novinarje naprošamo, da se za intervjuje s Stevenom Corcoranom dogovorijo z Magdaleno Germek (magdalena.germek@zalozbacf.si).

________________
14. 9. 2021

Pogovor ob 60. obletnici smrti Frantza Fanona

Kdaj: sreda, 8. september 2021, ob 19. uri
Kje: Vrt Vodnikove domačije, Ljubljana

Steven Corcoran je iz francoščine v angleščino prevedel veličasten zbornik javnosti dotlej še neznanih del Frantza Fanona z naslovom Alienation and Freedom (ur. Jean Khalfa in Robert J. C. Young, Bloomsbury, 2018), ki nudi nov vpogled ne le v Fanonovo politično in teoretsko misel, temveč tudi v njegovo literarno ustvarjanje. V slovenščini sta izšli dve Fanonovi deli, in sicer V suženjstvo zakleti (prev. Maks Veselko, Založba /*cf., 2010) ter Črna koža, bele maske (prev. Ana Monika Habjan, Studia humanitatis, 2017). Obe bo mogoče s popustom kupiti v knjigarnici Vodnikove domačije.

Pogovor bo vodila Aleksandra Gačić in bo potekal v angleščini.

________________

31. 5. 2021

Gašper Kralj je z romanom Škrbine postal prejemnik Cankarjeve nagrade 2021

Iz utemeljitve žirije (Ana Geršak, dr. Darja Pavlič, Matej Bogataj, akademik Niko Grafenauer in prof. Ivan Verč, predsednik):
"Kraljeve Škrbine se bralcu ponujajo kot samorefleksija o mejah in možnostih ubeseditve življenjskega dogajanja in človekovega postajanja. Še tako fragmentarno eklektični roman, ki nam ga literatura sicer ponuja že celo stoletje, bi nenapisane drobce dogajanja in postajanja stlačil v Prokrustovo posteljo dogodka in stanja. Gašper Kralj pripoveduje zgodbo o okruških resničnosti. Sodobni tehnološki svet jih označuje, zapisuje, preslikuje. Ko jim samovoljno pripisuje pomen in smotrnost, postanejo konstrukt na tržišču uporabnih resnic."
________________
17. 5. 2021

/*cf. na SEJMU NA ZRAKU - v okviru Fabule

28.–29. maj
Na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani

Na vrtu Društva slovenskih pisateljev vas bomo že tradicionalno pričakali na skupni stojnici založb Kooperative THD (DTP, Krtina, Sophia, Studia humanitatis in Založba /*cf.). Tokrat, upamo, končno spet v živo! Obiščite nas, kupite knjigo in podprite slovenske založnike – V ŽIVO!

V okviru Fabule 28. 5. ob 11. uri, Vrt Lily Novy - Društvo slovenskih pisateljev: Okrogla miza “Založništvo jutrišnjega dne?” z Amelio Kraigher, Berto Mauhler, Heleno Kraljič in Renate Rugelj. Pogovor vodi Valentina Smej Novak.

________________
17. 5. 2021

/*cf. na SEJMU Liber.@c

18.–20. maj
Spletni knjižni sejem: Knjige z vrta | Liber.ac (uni-lj.si)

Poiščite nas med 38 razstavljavci na letošnjem spletnem knjižnem sejmu akademske knjige Liber.ac. Tokrat vam bo s sejemskimi popusti na voljo VSA naša knjižna ponudba, na virtualnih policah vas pričakuje prek 170 izbranih naslovov.

________________
17. 5. 2021

/*cf. praznuje MEDNARODNI DAN AFRIKE

25. maj ob 17h
na vrtu Vodnikove Domačije v Ljubljani

Mednarodni dan Afrike bomo obeležili z javnim pogovorom o znameniti Kairski trilogiji egiptovskega nobelovca Naguiba Mahfouza. Obeta se nam izjemen sprehod od literarne fikcije skozi kompleksno zgodovino arabskih političnih revolucij pa vse do izkušnje arabske pomladi. S prevajalko Barbaro Skubic in novinarjem Ervinom Hladnikom Milharčičem se bo pogovarjala Aleksandra Gačić.

________________
17. 5. 2021

/*cf. gre na RAZGLASITEV NAGRAD EUPL 2021

18. maja ob 14h na
https://www.facebook.com/events/510579476970646

Pridružite se nam na slovesni razglasitvi letošnjih nagrad Evropske unije za književnost. Nominiranci tokrat prihajajo iz kar 14 držav, med štirimi iz Slovenije pa je tudi Gašper Kralj s svojim drugim romanom Škrbine.

Mi smo za slavnostni dogodek že izbrali frak in smoking!

________________
17. 5. 2021

/*cf. SPREHOD PO LITERARNI EVROPI

Že danes, 11. maja ob 19. uri vas vabimo, da se podate z nami po literarni Evropi, in to kar prek domačih zaslonov: na FB strani Vodnikove domačije Ob dnevu Evrope: Sprehod po literarni Evropi in na Vimeo kanalu Divje misli se bomo s priznanimi pisatelji podali prek Madžarske v Avstrijo, Francijo, Švico in Španijo in se nazadnje vrnili v Slovenijo.

Šest uveljavljenih literarnih ustvarjalcev iz šestih držav bo prek spleta bralo odlomke iz svojih knjig v izvirnih jezikih. Med pisatelji, ki nam bodo opisali razglede s svojih oken, je tudi naš avtor GAŠPER KRALJ. Prebral nam bo odlomek iz svojega zadnjega romana Škrbine.

________________
12. 4. 2021

/*cf. NA SEJMU S KAVČA

Spletni knjižni sejem
23.–25. april 2021
www.sejemskavca.si

Začasna sejemska spletna trgovina S SKUPNO KOŠARICO in ENOTNIM ODPOŠILJANJEM.

Založba /*cf. bo na svetovni dan knjige otvorila svojo spletno polico na Sejmu s kavča, kjer bo po ugodnih sejemskih cenah ponudila svoje skrbno izbrane knjige.

Med 19. in 25. aprilom bo poseben izbor iz sejemske ponudbe naprodaj tudi na Woltu.

Organizacija: pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature

________________
12. 4. 2021

/*cf. NA SPREHODU PA PALESTINI: Palestina v besedah

Torek, 13. april 2021 ob 19. uri
Na FB strani Vodnikove domačije

Pogovor SPREHODI PO PALESTINI Z RAJO SHEHADEHOM, enim najvidnejših sodobnih palestinskih pisateljev, odvetnikom in zagovornikom človekovih pravic bo vodila novinarka KRISTINA BOŽIČ.

Shehadeh je za potopis Palestinski sprehodi leta 2008 prejel Orwellovo nagrado, najuglednejšo britansko nagrado za politično angažirano književnost. Palestinski sprehodi združujejo avtobiografijo, potopis in politično kritiko; leta 2012 so v prevodu Zoje Skušek izšli pri naši založbi.

V najmanjši knjigarni v Šiški, knjigarni Vodnikove domačije, vas čaka nabor izjemnih knjig, ki ga je posebej za to priložnost kurirala Kristina Božič. V njem najdete tudi naše knjige Palestinski sprehodi: zapiski o pokrajini, ki izginja Raja Shehadeha, Zapiski o okupaciji: Nablus, Kalkilija, Hebron Erica Hazana in Oblasti povedati resnico Edwarda W. Saida. Celoten seznam Vodnikove knjigarniške ponudbe je dostopen tukaj.

Dogodek v sodelovanju z Vodnikovo domačijo in Gibanjem za pravice Palestincev.

________________
9. 3. 2021

/*cf. pogovor o afriški literaturi: Breme črnega človeka

Sreda, 17. marec 2021 ob 18.00

V sodelovanju z Vodnikovo domačijo prirejamo pogovor v živo preko platforme Zoom in na FB profilu Vodnikove domačije.

Basil Davidson (1914–2010), eden najpomembnejših afrikanistov sploh, je raziskoval dediščino imperializma v Afriki in propad postkolonialnih nacionalnih držav (kruti diktatorski režimi, množična revščina in še večji prenos bogastva v industrializirani svet). Krizo je pripisal temu, da so države slepo prevzemale evropske modele vodenja in zanikale svojo preteklost.

O Davidsonovi knjigi Breme črnega človeka: Afrika in prekletstvo nacionalne države se bosta pogovarjala Aleksandra Gačić in Muanis Sinanović.

________________
9. 3. 2021

/*cf. branje: Dezorientalka v Izoli

Četrtek, 11. marec 2021, ob 18.30

Bralni klub KIRA KNJIGA iz Mestne knjižnice Izola na splet.

Vabljeni na spletno srečanje s knjigo Dezorientalka iransko-francoske pisateljice Négar Djavadi v izolskem bralnem klubu Kira Knjiga. Bralci bomo s Kimio vstopili v svet orientalke in se vprašali, ali ni v njeni zgodbi vpisana tudi izkušnja naše lastne dezorientacije? Kimia v romanu pravi: »Če se hočeš integrirati v neko kulturo, se moraš najprej dezintegrirati, vsaj deloma moraš pretrgati vezi s svojo kulturo.«

Bralni klub vodi literarna kritičarka in prevajalka Diana Pungeršič.

________________
9. 3. 2021

Pogovor o knjigah in ljudeh, ki povezujejo Slovenijo in Palestino

Sreda, 10. marec 2021, ob 18.00

V organizaciji Vodnikove domačije in Gibanja za pravice Palestincev v živo na FB strani: https://www.facebook.com/VodnikovaDomacijaSiska/

Vabljeni na pogovor o poteh, ki jih literatura gradi za srečevanja med Palestino in Slovenijo.

Z Ervinom Hladnikom Milharčičem, zadnjim časopisnim dopisnikom iz Slovenije, ki je bival v Jeruzalemu in Kairu, se bo pogovarjala novinarka Kristina Božič. V pogovor bodo vključeni tudi izseki pogledov sogovornikov, ki so se znašli na stičišču Slovenije, Palestine in književnosti.

V najmanjši knjigarni v Šiški, knjigarni Vodnikove domačije, vas čaka tudi nabor izjemnih knjig, ki ga je posebej za to priložnost kurirala Kristina Božič. Tu so tudi naše knjige Palestinski sprehodi: Zapiski o pokrajini, ki izginja Raja Shehadeha, Zapiski o okupaciji: Nablus, Kalkilija, Hebron Erica Hazana, Oblasti povedati resnico Edwarda W. Saida in še druge. Celoten seznam knjigarniške ponudbe je dostopen tukaj.

________________
8. 3. 2021

/*cf. praznuje: OB 8. MARCU PODARITE KNJIGO!

Poiščite nas v POP-UP KNJIGARNI na Vodnikovi domačiji, vse do 10. aprila pa lahko naše knjige naročite tudi na dom.

Založba /*cf. se je pridružila iniciativi Unescovega mesta literature in knjigarne Vodnikove domačije, kjer so pripravili še en odličen izbor knjig: žanrsko širok, a povsem osmomarčevsko intoniran.
/*cf. predloga za darilo sta dva: prvi je obarvan v lila, drugi odišavljen s kaifom. To sta Tri gvineje Virginie Woolf in pa Dezorientalka Négar Djavadi.

Vsak dan je dan za knjigo!
 Naročila

________________
24. 2. 2021

/*cf. disput: Kaj nam vcepljajo cepiva: dvom, vero ali kaj drugega?

Sreda, 24. 3. ob 20.00
V živo na FB straneh MIKK Murska Sobota in Založbe /*cf.
Sodelujejo filozofinje Katja Kolšek, Bara Kolenc in Magdalena Germek

V marčevskem /*cf. disputu bomo vprašanja, povezana s cepljenjem, prestavili na filozofski teren in se vprašali, kaj pomenijo koncepti »prisile«, »dolžnosti«, »lastne odločitve«? Zastavili si bomo vprašanje, ali je možno na cepljenje gledati kot na »družbeno pogodbo« in »moralni imperativ«? Pogovor ne bo vodil v smeri »za« ali »proti« cepljenju, temveč bo poskušal razgrniti epistemološki okvir, v katerem se sploh konstituirajo razlogi za in proti cepljenju. Premišljevali bomo o tem, ali je subjekt (za ali proti) cepljenja subjekt moderne znanosti? Na ta vprašanja bomo poskušali odgovoriti tudi s pomočjo odmevne poljudnoznanstvene monografije Andrea Grignolia Kdo se boji cepiv? (2018), ki se med drugim osredotoča na aktualno in pertinentno vprašanje: Zakaj danes, po dveh stoletjih uspešnega boja proti nalezljivim boleznim, v liberalnih družbah toliko ljudi, ki so razmeroma dobro izobraženi in imajo dober materialni in socialni status, dvomi o koristnosti cepiv, bodisi tako, da se cepljenju izogibajo, bodisi tako, da mu celo aktivno nasprotujejo (državljanska nepokorščina, razne civilne iniciative)?

Spletni dogodek pripravljamo Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota in Založba /*cf.

________________
21. 2. 2021

Dan rdečih knjig #RedBooksDay2021

Ob dnevu rdečih knjig na pobudo založbe LeftWord Books iz New Delhija in v sodelovanju s številnimi progresivnimi založbami po svetu potekajo tradicionalna branja Komunističnega manifesta v najrazličnejših svetovnih jezikih na vseh šestih kontinentih – 21. februarja, ob 173. obletnici prve izdaje Manifesta tudi v Sloveniji praznujemo pod naslovom »Izgubiti nimamo ničesar, razen svojih verig, imamo pa pridobiti svet«.


Pobuda: Vijay Prashad, LeftWord Books, New Delhi

Idejna zasnova in izbor citatov iz Komunističnega manifesta: Amelia Kraigher, Gorazd Kovačič, Založba /*cf., Ljubljana

Brale_i so: Aljoša Ternovšek, Nina Ivanišin Janežič, Matej Puc, Gregor Zorc, Katarina Stegnar, Vito Weis, Tina Vrbnjak, Maruša Oblak, Iztok Drabik Jug

Avtorji videa: Žiga Divjak, Vid Hajnšek, Katarina Morano

Produkcija: Založba /*cf. in malifilm, 2021

________________
22. 12. 2020

/*cf. ZA DONACIJO DELA DOHODNINE

Da bi vam tudi v prihodnje odpirali nova knjižna obzorja, vas prijazno opominjamo, da nas lahko tudi vi strateško podprete, in sicer tako, da do 0,5 % svoje dohodnine, ki bi sicer poniknil v državni blagajni, namenite Založbi /*cf. - Zavodu za založniško in raziskovalno dejavnost (DŠ: SI87121972).

Do 31. decembra 2020 sporočite Davčni upravi RS, naj izbrani odstotek vaše dohodnine nakaže Založbi /*cf.:

- preko sistema e-Davki na spletni strani http://edavki.durs.si
- pisno, kjer izpolnite obrazec in ga pošljete na vaš davčni urad – seznam davčnih uradov in naslovi so dostopni na: http://www.fu.gov.si/kontakti/
- na zapisnik pri vašem davčnem uradu.
Z donacijo boste podprli vrhunski domači in prevodni knjižni program s področja teorije, humanistike, družboslovja in angažiranega leposlovja.________________
22. 12. 2020

/*cf. NA SPLETNEM SEJMU Knjige n@ recept 2.0


 Sejem Knjige n@ recept 2.0 odpira svoja virtualna vrata danes, v četrtek, 10. 12. ob 12. uri, trajal pa bo vse do 17. 12. Vsa /*cf. zaloga (168 naslovov) je tokrat naprodaj z 20-odstotnim popustom. Raziščite jo na povezavi: https://knjizni-sejem.zrc-sazu.si/

________________
22. 12. 2020

/*cf. NA SPLETNEM SEJMU IN V KNJIGARNI Knjige pod jelkami

Še do 24. decembra obiščite novoletni sejem Knjige pod jelkami v Novi Gorici, ki se že ponaša z nazivom EPK 2025! Ker so knjigarne končno spet odprte, postojte v sejemski pop-up knjigarni na Delpinovi ulici 10 (med 10. in 19. uro) ali obiščite sejemsko spletno stran.

Na sejmu prodajamo z 20-odstotnimi popusti, posebej pa izpostavljamo 30 najbolj pametnih daril po izboru urednice.

________________
22. 12. 2020

/*cf. RAZPRAVA o(b) /*cf. knjigi Azili

V sredo, 23. decembra, ob 16. uri, je na začasnem »/*cf. Zoom TV« na sporedu javni pogovor o knjigi Ervinga Goffmana Azili. Sodelujejo Vito Flaker, avtor spremne študije, Špela Razpotnik in Andreja Rafaelič. Moderira Darja Tadič.

Pogovor lahko spremljate v živo na tej povezavi: https://zoom.us/j/97384196126

Azili so klasično delo, ki prinaša analizo posebne kategorije socialnih ustanov, t. i. totalnih ustanov. Ta je eden najbolj znanih Goffmanovih konceptov, ki tradicionalne psihiatrične prostore obravnava skozi prizmo sociologije. V Azilih stopi v ospredje »varovančeva perspektiva«, ki je temelj in glavni fokus preučevanja. Ravno ta obrat v izbiri perspektive je Goffmanu omogočil spoznavanje in oris življenja v totalnih ustanovah. Azili izredno sistematično, a zato nič manj impresivno pokažejo na škodljive, celo pogubne učinke totalnih ustanov za ljudi, ki v njih bivajo, pa tudi za tiste, ki v njih delajo. Tega do leta 1961 ni znala in ne zmogla uvideti nobena disciplina. Ni presenetljivo, da so Azili danes »kultno čtivo« in temelj vsem sodobnejšim gibanjem za deinstitucionalizacijo.

Razprava v sodelovanju Slovenskega sociološkega društva in Trubarjeve hiše literature.

________________
22. 12. 2020

/*cf. DISPUT o(b) knjigi V skritem kraju kapitalizma

torek, 22. decembra na /*cf. blogu in YouTube kanalu ZRC SAZU premierno objavljamo posnetek Zoom pogovora med Frančkom Drenovcem in Gorazdom Kovačičem. 

Ekonomist Franček Drenovec je v knjigi V skritem kraju kapitalizma: Brskanje po marksizmu nadgradil svoje teze iz prejšnjih dveh knjig, Kolaps elite in O blaginji in napredku. Vprašal se je, kakšno proizvodnjo, delo in potrošnjo lahko razvijamo po koncu industrijskega kapitalizma in odprl perspektivo razvoja javnih storitev.

To novo gospodarstvo je lahko tudi odgovor na naraščajočo okoljsko krizo. Pogoj za premik vanj je prenova države in miselnega okvira državljanov po neoliberalnem opustošenju.

Pogovor, snemanje, montaža in predvajanje potekajo v sodelovanju s knjigarno Azil.

________________
24. 11. 2020

/*cf. o Dialektiki spola

Slovensko sociološko društvo in Založba /*cf.  vabita na pogovor o klasiki feministične teorije, knjigi Dialektika spola: zagovor feministične revolucije avtorice Shulamith Firestone.

Pogovor bo v sredo, 25. novembra 2020, ob 17. uri na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature in na Zoom povezavi (Meeting ID: 947 9040 0507, passcode: 564399).

O knjigi se bosta pogovarjali: prevajalka in avtorica spremne besede Katja Čičigoj in dr. Tanja RenerPogovor bo moderirala Klara Otorepec.

Vabljeni!
________________
24. 11. 2020

/*cf. na e-SKS

Knjiga Frančka Drenovca in vse druge /*cf. knjige so z 20-odstotnim popustom naprodaj na 36. E-SLOVENSKEM KNJIŽNEM SEJMU, ki se začenja danes, 23. 11. in bo trajal do 29. 11. Če se knjigarne konec novembra še ne bodo odprle, bo e-sejem podaljšan do njihovega odprtja oz. najkasneje do 5. decembra.

Pet humanističnih založb tudi na e-sejmu nastopa kot Kooperativa THD. 
Poiščite nas v e-katalogu.


/*cf. v E-DEBATI

Jutri, v torek, 24. 11.se bo med 14. in 15. uro na e-SKS odvil spletni pogovor Slovenske spletne knjigarne ali kako do knjig malih založnikov?
Slovenski mali založniki so pripravljeni storiti marsikaj, da bi njihove knjige dosegle bralce. V časih, ko so fizične knjigarne, kolikor jih je sploh še, zaprte, so odločilnega pomena spletni nakupi. Kako poslujejo in kako delujejo slovenske spletne knjigarne? Je rešitev v povezovanju ali v individualnih gverilskih rešitvah? Svetovni knjižni trg obvladujejo spletni velikani, ki narekujejo svojo cenovno politiko, toda vse več založb spet vzpostavlja svoje neodvisne knjigarne. Mar pri nakupu na spletu res šteje samo še cena in hitrost in povsem pozabimo na celostno nakupovalno izkušnjo? Agata Tomažič se bo o izzivih spletnega nakupovanja pogovarjala s predstavniki založb različnih programskih usmeritev.

V pogovoru sodelujemo Mitja Ličen (Goga), Valentina Smej Novak (Vida) in odgovorna urednica Založbe /*cf. Amelia Kraigher.
________________
7. 10. 2020

Nove /*cf. knjižne police

Obveščamo vas, da so naše knjige odslej naprodaj tudi v pravični trgovini 3MUHE (Stari trg 30, LJ). Pričakujejo celotna zbirka Kaif in izbrani naslovi iz Rdeče, Oranžne in Zelene zbirke: literatura, ki presega znane prostorske, politične, kulturne in zgodovinske koordinate.

Vodnikova domačija (Vodnikova cesta 65, LJ) nam prav vsak dan ponuja številne dobre razloge za obisk. In ko boste tam, si le oglejte tamkajšnjo prodajno razstavo knjig. Naši Frantz Fanon, Basil Davidson in Aimé Césaire so na voljo posamič in v paketu s popustom, nabor avtorjev pa bomo sproti še dopolnjevali.

/*cf. knjige so dobile svoj prostor na polici, imenovani »Libertà«, na prehodu iz Župančičeve ulice na Prešernov trg v Kopru, kjer so včeraj otvorili nove prostore Levice. Ta se že ponaša z najobsežnejšo zbirko /*cf. knjig na Obali.

________________
7. 10. 2020

/*cf. srečanje z Gašperjem Kraljem v Celju

V torek, 6. oktobra, ob 18. uri, vas prijazno vabimo tja, kjer se misterij žlahti med platnicami knjig: v knjigarno in antikvariat Antika, Kocbekova 6, Celje.

Slađana Mitrović in Gašper Kralj se bosta pogovarjala o romanu Škrbine in razmišljala o nepredvidljivi, neznosni in neizogibni pustolovščini ustvarjanja.

Na eni strani pisatelj, prevajalec, antropolog, pustolovec, na drugi slikarka, plezalka, raziskovalka, pustolovka. Kaj se zgodi, ko se srečata na robu? Robu česa? Ustvarjanja, misterija, strmine? Morda natanko na robu Škrbin ...

Srečanje s Klaro, njene spodbude ali motivacijski prijemi, moje obljube (da ji bom prevedel zaznamke na listkih) ali laži (da mi že pomaga urejati material) so me navdali z nekim presežkom energije. Kaj bi dal, da bi bil ta presežek sposoben kanalizirati v pisanje! sem si rekel.

Na dogodku bodo Škrbine naprodaj s popustom, avtor pa bo knjige tudi podpisoval.

________________
17. 9. 2020

/*cf. postanek na Besednih postajah

Naravnajte se tudi na spletne frekvence festivala BESEDNE POSTAJE 2020, ki bo potekal med 21. in 25. septembrom:

V četrtek, 24. 9. 2020 ob 17. uri si premierno oglejte razpravo o imenitni knjigi Beverly J. Silver Delavska moč: Delavska gibanja in globalizacija od leta 1870.

Sodelujejo: Ana Podvršič, Maja Breznik in Gorazd Kovačič. Posnetek bo kmalu na voljo na povezavi: https://youtu.be/dSijc2ntP0Ypetek, 25. 9. 2020 ob 16. uri bo objavljen pogovor o knjigah Ernsta Fraenkla, Dvojna država in Victorja Klempererja LTI – Lingua Tertii Imperii.

Sodelujeta: Vlasta Jalušič in Svit Komel. Posnetek bo na voljo tukaj: https://youtu.be/XviYmgP4TII


Celoten program Besednih postaj raziščite na povezavi:
http://www.ff.uni-lj.si/knjige/Besedne_postaje/Besedne_postaje_2020

V sodelovanju s Knjigarno FF UL. Foto: Maja Avsenik

________________
17. 9. 2020

/*cf. s Fanonom o afriški literaturi

V sredo, 23. 9. ob 19. uri vas vabimo na novi dogodek iz SERIJE POGOVOROV IN PREDAVANJ O AFRIŠKI LITERATURI na Vodnikovi domačiji (Vodnikova cesta 65, LJ).

Aleksandra Gačić bo tokrat v pogovoru z Nikolaijem Jeffsom spletala misli o(b) knjigi V suženjstvo zakleti Frantza Fanona (1925–1961), temeljnem delu iz leta 1961, ki je daljnosežno vplivalo na vse svetovne postkolonialne teorije in študje.

V sodelovanju z zavodom Divja misel.

________________
17. 9. 2020

/*cf. plete za spremembe

Ob Dnevu za spremembe 2020, v soboto, 19. septembra, vas med 10. in 12. uro vabimo k SKUPNEMU PLETENJU IN BRANJU na notranjem vrtu Galerije ŠkucStari trg 21, Ljubljana

Založba /*cf. je za to posebno priložnost izbrala roman DOLGO DOLGO PISMO (1979) senegalske pisateljice Mariame Bâ (1929–1981), ki je leta 2004 kot prvi izšel v naši zbirki Kaif. Med pletenjem se bomo prepustili glasnemu branju zgodbe o dveh prijateljicah, Ramatoulaye in Aïssatou, ki se v burnem času vzpostavljanja senegalske neodvisnosti – ta je med drugim obljubljala izboljšanje družbenega položaja žensk – znajdeta v vrtincu tradicionalnih vrednot, ženske emancipacije in ljubezenskih razočaranj …

 

DOLGO DOLGO PISMO bo od sobote, 19. septembra naprodaj v pravični trgovini 3MUHE (Stari trg 30, LJ). Na ta dan v 3MUHAH slovesno otvarjamo novo knjižno polico Založbe /*cf. Vabljeni k branju in nakupu knjig, spletenih mimo in onkraj znanih koordinat!

V sodelovanju s pravično trgovino 3MUHE in Levo Desno.

________________
17. 9. 2020

/*cf. v Mestu knjige

Še danes in jutri, 17. in 18. 9. nas med 13. in 20. uro poiščite na 5. KNJIŽNEM SEJMU MESTO KNJIGE, Bevkov trg, Nova Gorica. Pričakuje vas jagodni izbor /*cf. knjig po zelo ugodnih cenahZ Mestom knjige smo se podali na OBROBJE, ki je tokrat V SAMEM SREDIŠČU! Zato za vsa življenja ob mejah brez meja posebej izpostavljamo knjigo Reeceja Jonesa NASILNE MEJE: Begunci in pravica do gibanja

________________
17. 9. 2020

Hegel in njegovi slovenski prijatelji

Še do 27. 9. nas lahko na novo odkrivate v okviru RAZSTAVE »Hegel in njegovi slovenski prijatelji« (Ausstellung »Hegel und seine slowenischen Freunde«) v Zgodovinskem atriju Mestne hiše, Mestni trg 1, Ljubljana.

V sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana.

________________
27. 8. 2020

/*cf. na divanu z Dezorientalko

»Če se hočeš integrirati v neko kulturo, se moraš najprej dezintegrirati,
vsaj deloma moraš pretrgati vezi s svojo kulturo.«

Prijazno vabimo, da se nam v sredo, 26. avgusta ob 20. uri pridružite na vrtu galerije Diwan (Karunova 10a, Ljubljana) na srečanju ob branju in pogovoru o knjigi iransko-francoske pisateljice Négar Djavadi Dezorientalka (prev. Suzana Koncut, Založba /*cf., 2019).

Vstopnica: izbrani citat iz Dezorientalke
Več o knjigi in nakup: www.zalozbacf.si/index.php/dezorientalka.html

Sedimo na prijetnem poletnem vrtu z Dezorientalko v rokah. Avgustovski zrak je topel, svetloba čarobna. Med nami potuje čajnik z opojnim duhom po svežih zeliščih. Osredotočeni na zapeljive glasove, ki prebirajo odlomke iz romana, vstopamo v svet orientalke in se sprašujemo, ali ni v Kimijini zgodbi vpisana tudi izkušnja naše lastne dezorientacije? Nad nami lebdi kaif. Na divanu v Diwanu, ki odpira svoja vrata, če mu zaupate svoj najljubši citat ...

________________
17. 8. 2020

Vabilo: Pogovor o antifašizmu in koncert upora

Sobota, 18. julij, ob 20.00
Odprti oder na Muzejski ploščadi Metelkova, Ljubljana
(Letni kino Slovenske kinoteke)

Sodelujejo: dr. Gorazd Bajc (zgodovinar, profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru), Jernej Šček (profesor filozofije in zgodovine na tržaškem liceju Franceta Prešerna), dr. Kaja Širok (zgodovinarka, direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije) in dr. Nevenka Troha (zgodovinarka, članica slovensko-italijanske kulturnozgodovinske komisije)

Pogovor povezujeKristina Božič

Antifašizem je vpisan v temelje sodobne Evrope, a je v vodilnem javnem diskurzu pogosto zamolčan, celo takrat, ko obeležujemo pomembne obletnice (100-letnica požiga Narodnega doma, 100-letnica rapalske pogodbe, 90-letnica bazoviških žrtev, 75-letnica zmage nad fašizmom in konca 2. svetovne vojne ...). Pogovor o večplastnem in trajnem pomenu antifašizma smo zasnovali ob treh knjigah: znanstveni monografiji Gorazda Bajca in Boruta Klabjana o Narodnem domu v Trstu Ogenj, ki je zajel Evropo (Cankarjeva založba, pred izidom), memoarsko-biografskem delu Umberta Tommasinija Kovač anarhist: spomini aktivista med Trstom in Barcelono (prev. Eva Brajkovič, Založba /*cf., 2020) ter arhivsko-zgodovinski študiji Patricka Karlsena Vittorio Vidali: življenje tržaškega komunista (prev. Nevenka Troha, Založba Sophia, 2019).

Knjigi Kovač anarhist in Vittorio Vidali bosta na dogodku na ogled in naprodaj po solidarnostnih cenah.

Pogovoru bo sledil koncert pesmi upora z Evo Brajkovič (vokal) in Matjažem Karlovčecom (kitara) iz skupine Campo Krizi, glasbene zasedbe iz Kopra, ki raziskuje in poustvarja pesmi upora z različnih koncev sveta. Gre za pesmi in besedila, ki so pustila pečat v zgodovinskem in političnem prostoru in so relevantna še danes. Aranžmaji priredb si prizadevajo prvotni naboj skladb prenesti v sodoben družbenopolitični kontekst in opozoriti na zgodbe današnje neenakosti, razdruževanja in prekarizacije naših življenj. Nekatera besedila so prevedena v slovenščino, druga izvajana v izvornem jeziku (italijanščina, španščina, angleščina).

Naj naše povabilo izzveni v glasbi. Prisluhnite Lastovici.

________________
25. 6. 2020

/*cf. Škrbine v Kopru

Kulturni klubOsrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in Založba /*cf. vas toplo vabimo na POGOVOR O BRANJU, ki bo v torek, 30. junija ob 20. uri na Vrtu knjige, Trg Brolo 1, Koper.

Pisatelj GAŠPER KRALJ bo v pogovoru z Jasno Čebron predstavil svoj drugi roman ŠKRBINE (Založba /*cf., 2020), zgodbo o zasledovanju družinske skrivnosti ter življenju med Barcelono in Ljubljano.

Pričakujemo vas!

V primeru dežja bo prireditev v avli knjižnice.
Pogovore o branju podpirata JAK in MO Koper.

*

Il Club Culturalela Biblioteca Centrale Srečko Vilhar di Capodistria e Založba /*cf. invitano gentilmente la S.V. al DIALOGO CON LA LETTURA che si terrà martedì, 30 giugno, alle ore 20.00 nel Giardino del libro, Piazza Brolo 1, Capodistria.

Lo scrittore GAŠPER KRALJ nella conversazione con Jasna Čebron, presenterà il suo secondo romanzo ŠKRBINE [SPIRAGLI] (Založba /*cf., 2020), un racconto sulla scoperta dei segreti di famiglia, nonché di una vita tra Barcellona e Lubiana.

Vi aspettiamo!

In caso di maltempo l’incontro si terrà nell’atrio della biblioteca.
I dialoghi con la lettura sono finanziati dell’agenzia JAK e dal Comune città di Capodistria.

________________
18. 6. 2020

/*cf. knjige na zraku: SEJEM NA KONGRESNEM TRGU

SEJEM NA ZRAKU je spet tu, tik pred nami!

Poišči nas sredi ljubljanskega parka Zvezda med petkom, 19. 6. in nedeljo, 21. 6. od 10h do 20h, v soboto do 22h!

Čakamo te na stojnicah Kooperative THD (DTP Analecta, Krtina, Sophia, Studia humanitatis in Založba /*cf.). Cene knjig smo tudi tokrat občutno znižali. Sveži sejemski cenik Založbe /*cf. na vpogled tukaj.

Ker vemo, da se sprašuješ, kako med temi petindvajsetimi skrbno zloženimi /*cf. naslovi izbrati pravo knjigo, ti predlagamo t(ak)ole:

Zamisli si, da si se znašel v labirintu knjig, a je samo ena tista prava, za katero se moraš odločiti. Kakšno bo tvoje iskanje? Drsel boš skozi prostore, notranje in zunanje, morda jih boš skrbno opazoval in beležil v skicah, zapiskih, kratkih opisih, v Škrbinah. Morda boš postal pred delom Frančka Drenovca, ker želiš anticipirati novo knjigo, ki jo avtor prav v tem trenutku piše tudi zate. Ali pa te bo prepričala Črna internacionala in (kratki) stiki med fašizmom in neoliberalizmom. Minima moralia tistega časa, ko »Življenje ne živi«, kot pravi temu Adorno v nekem epigramu. A potreba po dotiku te bo (po)gnala naprej, četudi se bo razodevala le v Fragmentih ljubezenskega diskurza. In zapeljalo te bo v (od)dalj(e)ne krajine, kjer se orientalka počuti kot Dezorientalka; v njej boš prepoznal celo Dialektiko spola. Za kar koli se boš nazadnje odločil, kar koli boš izbral, bo (ne)zavedno našlo svojo pot: v Spisih o umetnosti tvojega iskanja ne bo knjige, ki je ne bo mogel zapreti ... da bi jo lahko potem znova in znova in znova odprl ...

*

Obveščamo še, da te bo jutri, v petek, 19. 6. med 17. in 19. uro na THD stojnici v parku Zvezda pričakal tudi Gašper Kralj, avtor romana Škrbine, ki ga zdaj berejo že vsi!

V petek ob petih se bo na našem štantu z Gašperjem bralo, klepetalo, pisalo, podpisovalo, risalo, čečkalo, demonstriralo, protestiralo … Zvečer pa – hop! – in na kolo!
________________
28. 5. 2020

/*cf. knjige na zraku: SEJEM NA ZRAKU

Ljubljana, Novo Mesto, Celje, Koper

29. do 31. maj, od 10. do 20. ure


Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature v sodelovanju s partnerji in 23 slovenskimi založbami zadnji vikend v maju, v času tradicionalnih Slovenskih dnevov knjige vabi na 4 knjižne sejme – končno na zrak.

V Ljubljani nas poiščite na vrtu Društva slovenskih pisateljev na skupni stojnici založb Kooperative THD (DTP Analecta, Krtina, Sophia, Studia humanitatis in Založba /*cf.) Naše cene smo tudi tokrat znižali. Sejemski cenik Založbe /*cf. je dostopen na povezavi: https://www.mestoliterature.si/novice.html?p=3

Dvajset skrbno izbranih naslovov boste našli na sejemskih stojnicah v vseh štirih mestih (LJ, KP, CE, NM). Sprejemamo tudi naročila za vse naše preostale knjige – prek 200 jih je! –, ki jih na zraku tokrat ne moremo razstaviti, a vam jih na vašo željo z velikim veseljem dostavimo posebej.

Naš slogan, ki mu ostajamo zvesti: Kupi knjigo in podpri slovenske založnike – V ŽIVO!

________________

18. 5. 2020

Založba /*cf. na sejmu akademske knjige Liber.ac

Filozofska fakulteta že od leta 2010 vsak tretji teden v maju organizira sejem akademske knjige Liber.ac. Ker se v letošnjem maju ne bomo mogli družiti v Foersterjevem vrtu, so se organizatorji odločili, da letošnjo prireditev - skupaj z založniki - preselijo v virtualno okolje.

Program Knjige z vrta se nanaša na spletni knjižni sejem, ki bo trajal od 18. do 24. maja. Namesto v Foersterjevem vrtu bo knjige mogoče kupiti v spletnem vrtu, med razstavljalci pa lahko najdete tudi našo stojnico, na kateri ponujamo vedno aktualne /*cf. knjige po akcijskih sejemskih cenah. Vabljeni k ogledu in nakupu!

CENIK

SPLETNA KNJIGARNA

E-KNJIGE

________________
28. 4. 2020

/*cf. DISPUT prvič virtualno: Razprava o kolonializmu

KDAJ: sreda, 29. 4. ob 20. uri
KJE: na FB strani Vodnikove domačije Šiška

sredo, 29. aprila ob 20. uri na FB strani Vodnikove domačije prisluhnite spletnemu pogovoru o naši Razpravi o kolonializmu izpod peresa znamenitega martiniškega pesnika, pisatelja in politika Aiméja CésairaRazprava o kolonializmu (1950) je v času svojega nastanka imela velikanski vpliv na številna ljudstva tedanjih kolonij. Kako aktualna pa je Razprava o kolonializmu danes, nam bo jutri zvečer povedal sociolog kulture in poznavalec postkolonialnih teorij in literatur Nikolai Jeffs v pogovoru z Aleksandro Gačić.


/*cf. OPOMNIK: še vedno (in vse do 2. maja!) poteka tudi virtualni knjižni sejem Knjige n@ receptki v karanteno 24 ur na dan in 7 dni v tednu prinaša najboljši izbor humanističnih založb. Predpišite si nakup vsaj enega izmed naših več kot 200 knjižnih naslovov. Tudi popuste imamo. O razsvetljenju in pozitivnih učinkih se posvetujte s humanisti in družboslovci. Veseli vas bomo.

________________
23. 4. 2020

Svetovni dan knjige s /*cf.

<p%3