Trenutno ste na:

Category Navigation:

  • rdeca
  • modra
  • oranzna
  • zelena
  • lila
  • rumena
  • kaif
  • zepna
  • extra
  • varia
 
Gledališče kot oblika spektakelske funkcije
Zoja Skušek

Gledališče kot oblika spektakelske funkcije


2022; 202 strani

spremni besedi: Slavoj Žižek (1980), Janez Pipan (2021)

cena: 21,00 €
ISBN: 978-961-257-158-0

nakup: Gledališče kot oblika spektakelske funkcije


Izvirna študija Gledališče kot oblika spektakelske funkcije (prvič je izšla leta 1980) Zoje Skušek velja za pionirsko delo s področja gledališke teorije na Slovenskem.

Knjigo sestavljajo trije tematski sklopi. V prvem delu z naslovom »Gledališče kot oblika spektakelske funkcije« se avtorica sprašuje o mestu in pomenu gledališča v družbi. Vprašanje ni preprosto, saj, kot ugotavlja avtorica, pri gledališču umanjkata oba pogoja kapitalistične blagovne produkcije: dobrina (kot blago) in pa trg. Zato gledališče vselej že presega menjalno in tržno logiko kapitalistične proizvodnje. V čem je ta presežek? Pri iskanju odgovora na to vprašanje se avtorica odpravi na teoretsko pot, ki se začenja pri aristotelizmu meščanskega gledališča, nadaljuje preko vplivne Heglove opredelitve dramske umetnine ter obravnave Lessinga in koncepta nacionalnega gledališča, zaključuje pa se s premislekom o avantgardni dvoj(n)ici »estetsko/politično« in s slovenskim primerom »gledališča enega« igralskega prvaka Staneta Severja. Drugi del knjige, »Semiotika in norost«, se posveča kritičnemu premisleku semiotične teorije Julie Kristeve, tretji del, »Dva posega«, pa prinaša dva spisa, sveži in vznemirljivi branji del dveh kanonskih avtorjev: Antona Tomaža Linharta (Ta veseli dan ali Matiček se ženi) in Frana Levstika (Martin Krpan).

Novo, pregledano in dopolnjeno izdajo knjige Gledališče kot oblika spektakelske funkcije je pospremila nova, temeljita in izčrpna spremna študija gledališkega režiserja in profesorja Janeza Pipana.

- Magda Tušar: "V sodobnem gledališču, ki deluje kot poboljševalnica sveta, oder pa kot prižnica, je potrebno preseči zavrnitev čustvovanja: pogovor z Janezom Pipanom", Oder, Radio Slovenija, Program Ars, 15. 8. 2023 ob 14.05.

- Magda Tušar: "V sodobnem gledališču, ki deluje kot poboljševalnica sveta, oder pa kot prižnica, je potrebno preseči zavrnitev čustvovanja: pogovor z Janezom Pipanom", Kulturni fokus, Radio Slovenija, 1. program, 11. 8. 2023.

- Napovednik: "Vodnik po humanistiki: Dragan Živadinov in Dunja Zupančič", Sigledal, 15. 2. 2023.

- Delo: "Ko pride Vodnik na obisk k Trubarju", Delo, 14. 2. 2023.

- P. G.: "Vodnikova domačija zaradi obnove začasno zavzela Trubarjevo hišo literature", MMC RTV SLO, STA, 14. 2. 2023.

- Neža Mrevlje: "Vodnikova domačija se seli na Stritarjevo", Dnevnik, 23. 1. 2023.

- Citat: Zoja Skušek, MMC RTV SLO, 14. 7. 2022.

Tanja Božić: "Zoja Skušek: Gledališče kot oblika spektakelske funkcije", Bukla, št. 166, maj-junij 2022, str. 33.