Trenutno ste na:

Category Navigation:

  • rdeca
  • modra
  • oranzna
  • zelena
  • lila
  • rumena
  • kaif
  • zepna
  • extra
  • varia
 
Dezorientalka
Négar Djavadi

Dezorientalka


(Désorientale)
2019; 350 strani

prevod: Suzana Koncut
spremna beseda: Primož Šterbenc

cena: 26,00 €
ISBN: 978-961-257-103-0


Roman Dezorientalka avtorice Négar Djavadi se kaže kot epska freska Irana in njegove zgodovine ter iz pozabe priklicuje epizode, ki z več vidikov rahljajo omejujočo podobo Irana, kakršno v zadnjih desetletjih utrjujejo mediji. Prinaša povzetek tega, kakšno je bilo politično, družbeno in intelektualno življenje Irana v zadnjih šestdesetih letih in tako na ogled postavlja angažirane iranske laične in demokratične kroge, prek katerih se ta desetletja razkrivajo kot kronika ukradenih upov, v precejšnji meri tudi po zaslugi vmešavanja zahodnih sil. Roman z obširnimi opombami pod črto komentira opisane politične dogodke in mimogrede rehabilitira pozabljene junake obdobja, v katerem bi bila možna tudi demokratizacija. Beremo ga lahko kot natančen in večplasten psihogram iranskega 20. stoletja, ki zajema tako fevdalno življenje v odmaknjenih pokrajinah kot urbano intelektualno, politično in revolucionarno vrenje v sedemdesetih letih, izteče pa se v neizogibnost izgnanstva, v katero je bilo v preteklosti in sedanjosti prisiljenih toliko Irancev. Skozi družinsko zgodbo pripovedovalke je roman tudi zgodba o dolgem in kaotičnem osvobajanju štirih generacij žensk, osvajanju samostojnega statusa v vzhodnjaški deželi, v kateri ima skupnost prednost pred posameznikom, ter nazadnje tudi zgodba o možnosti, da pripovedovalka svobodno živi svojo dvoumno seksualnost, možnosti, ki jo lahko uresniči šele na Zahodu. Kjer pa se sooči z drugačnimi in zelo aktualnimi vprašanji, namreč vprašanjem pravice do oploditve z biomedicinsko pomočjo za istospolno usmerjene osebe.
Roman nas s spretno montažo fikcije in dejstev, mešanjem vzhodnjaških in zahodnjaških pasusov v zelo orientalskem načinu pripovedovanja zgodb s številnimi digresijami, sooči z množico odločilnih vprašanj o politični, osebni, spolni svobodi, vprašanj o izgnanstvu in integraciji, ki so temeljna vprašanja naših sedanjih družb.

Négar Djavadi (1969) se je rodila v Iranu v premožni meščanski družini. Starša sta bila med vidnimi intelektualci, ki so nasprotovali vladavini šaha Reze Pahlavija in nato Homeiniju. Po »islamski« revoluciji je pri enajstih letih z materjo in sestrama zapustila Iran in se v Parizu pridružila očetu, ki se je tja zatekel pred političnim preganjanjem. Po študiju na bruseljski visoki šoli Insas in nekaj dramskih besedilih je začela dolgo kariero v filmu in na televiziji kot asistentka snemalca, montažerka, scenaristka (večkrat nagrajena), režiserka kratkih filmov in dokumentarcev. Dezorientalka (2016) je njen prvi roman, ki je v Franciji med bralci doživel velik uspeh in dobil vrsto prestižnih nagrad (Prix de L'Autre Monde 2016, Prix du Style 2016, Prix Emmanuel-Roblès 2017, Prix Première 2017, Prix littéraire de la Porte Dorée 2017, Prix du Roman News 2017).

- Goran Dekleva: "Sobotno branje: Dezorientalka", Radio Slovenija, Prvi program, 12. 10. 2019

- Žiga Smolič, "Šiizem, upor in Bližnji vzhod", Radio Študent, 26. 9. 2019