Trenutno ste na:

Category Navigation:

  • rdeca
  • modra
  • oranzna
  • zelena
  • lila
  • rumena
  • kaif
  • zepna
  • extra
  • varia
 
Dezorientalka
Négar Djavadi

Dezorientalka


(Désorientale)
2019; 350 strani

prevod: Suzana Koncut
spremna beseda: Primož Šterbenc

cena: 0,00 €
ISBN: 978-961-257-103-0

e-knjiga: Négar Djavadi : Dezorientalka (biblos.si)


Razprodano

Roman Dezorientalka avtorice Négar Djavadi se kaže kot epska freska Irana in njegove zgodovine ter iz pozabe priklicuje epizode, ki z več vidikov rahljajo omejujočo podobo Irana, kakršno v zadnjih desetletjih utrjujejo mediji. Prinaša povzetek tega, kakšno je bilo politično, družbeno in intelektualno življenje Irana v zadnjih šestdesetih letih in tako na ogled postavlja angažirane iranske laične in demokratične kroge, prek katerih se ta desetletja razkrivajo kot kronika ukradenih upov, v precejšnji meri tudi po zaslugi vmešavanja zahodnih sil. Roman z obširnimi opombami pod črto komentira opisane politične dogodke in mimogrede rehabilitira pozabljene junake obdobja, v katerem bi bila možna tudi demokratizacija. Beremo ga lahko kot natančen in večplasten psihogram iranskega 20. stoletja, ki zajema tako fevdalno življenje v odmaknjenih pokrajinah kot urbano intelektualno, politično in revolucionarno vrenje v sedemdesetih letih, izteče pa se v neizogibnost izgnanstva, v katero je bilo v preteklosti in sedanjosti prisiljenih toliko Irancev. Skozi družinsko zgodbo pripovedovalke je roman tudi zgodba o dolgem in kaotičnem osvobajanju štirih generacij žensk, osvajanju samostojnega statusa v vzhodnjaški deželi, v kateri ima skupnost prednost pred posameznikom, ter nazadnje tudi zgodba o možnosti, da pripovedovalka svobodno živi svojo dvoumno seksualnost, možnosti, ki jo lahko uresniči šele na Zahodu. Kjer pa se sooči z drugačnimi in zelo aktualnimi vprašanji, namreč vprašanjem pravice do oploditve z biomedicinsko pomočjo za istospolno usmerjene osebe.
Roman nas s spretno montažo fikcije in dejstev, mešanjem vzhodnjaških in zahodnjaških pasusov v zelo orientalskem načinu pripovedovanja zgodb s številnimi digresijami, sooči z množico odločilnih vprašanj o politični, osebni, spolni svobodi, vprašanj o izgnanstvu in integraciji, ki so temeljna vprašanja naših sedanjih družb.

Négar Djavadi (1969) se je rodila v Iranu v premožni meščanski družini. Starša sta bila med vidnimi intelektualci, ki so nasprotovali vladavini šaha Reze Pahlavija in nato Homeiniju. Po »islamski« revoluciji je pri enajstih letih z materjo in sestrama zapustila Iran in se v Parizu pridružila očetu, ki se je tja zatekel pred političnim preganjanjem. Po študiju na bruseljski visoki šoli Insas in nekaj dramskih besedilih je začela dolgo kariero v filmu in na televiziji kot asistentka snemalca, montažerka, scenaristka (večkrat nagrajena), režiserka kratkih filmov in dokumentarcev. Dezorientalka (2016) je njen prvi roman, ki je v Franciji med bralci doživel velik uspeh in dobil vrsto prestižnih nagrad (Prix de L'Autre Monde 2016, Prix du Style 2016, Prix Emmanuel-Roblès 2017, Prix Première 2017, Prix littéraire de la Porte Dorée 2017, Prix du Roman News 2017).

- Matej Bogataj, "Dezorientacija, deteritorializacija", Ludliteratura.si, 1. 10. 2020.

- Tanja Lesničar Pučko, "Do zadnje strani: Šeherezada zdaj", Dnevnik, 11. 9. 2020, str. 19.

- Muanis Sinanović, "Kimijini svetovi", Vrabec Anarhist, 26. 7. 2020.

- Ana Lorger, "Dez montirana?", Kosilo nekega moljaRadio Študent, 24. 7. 2020.

- Saša Jerele, "'Jezik, kakršnega ustvarja prevajalec, je velikansko mednarodno ozemlje.' Intervju s Suzano Koncut", Bukla, let. 16, št. 153, maj-junij 2020, str. 32-33.

- Anita Abram: "Priporočila za branje v času karantene", Knjigarna Azil, FB, 9. 4. 2020.

- Simon Popek: "Negar Djavadi: Dezorientalka", S knjižnega trgaRadio Slovenija, 3. program Ars, 13. 3. 2020, 15' 53'' do 21' 28''

- Aleksandra Gačić: "Med revolucijo in škodljivim intelektualizmom", AirBeletrina, 10. 3. 2020

Portreti Prešernovih nagrajencev, TV SLO 1, 9. 2. 2020, Suzana Koncut in Dezorientalka na 18' 56'' do 23' 2''

Posnetek proslave ob slovenskem kulturnem prazniku s podelitvijo Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada, Cankarjev dom, 7. 2. 2020, Suzana Koncut: 44' 44'' do 47' 30''; Dezorientalka na 45' 15''

- Goran Dekleva: "Sobotno branje: Dezorientalka", Radio Slovenija, Prvi program, 12. 10. 2019

- Žiga Smolič, "Šiizem, upor in Bližnji vzhod", Radio Študent, 26. 9. 2019