Trenutno ste na:

Category Navigation:

  • rdeca
  • modra
  • oranzna
  • zelena
  • lila
  • rumena
  • kaif
  • zepna
  • extra
  • varia
 
Zapiski o okupaciji
Eric Hazan

Zapiski o okupaciji

Nablus, Kalkilija, Hebron

(Notes sur l’occupation : Naplouse, Kalkilyia, Hébron)
2017; 150 strani

prevod: Katarina Rotar
spremna beseda: Nikolai Jeffs

cena: 16,00 €
ISBN: 9789612570828

nakup: Zapiski o okupaciji


Eric Hazan je ustanovitelj založbe La Fabrique, založnik, prevajalec in avtor številnih knjig, med katerimi so L'Invention de Paris: Il n'y a pas de pas perdus (2012), L'Antisémitisme partout. Aujourd'hui en France (z Alainom Badioujem, 2011), Paris sous tension (2011), Une histoire de la Révolution française (2012), Reflections on Anti- Semitism (z Alainom Badioujem in Ivanom Segréjem, 2013), Premières mesures révolutionnaires (s kolektivom Kamo, 2013), La Barricade: Histoire d'un objet révolutionnaire (2013), La dynamique de la révolte: Sur des insurrections passées et d'autres à venir (2015), Une traversée de Paris (2016), Pour aboutir à un livre (2016).

˜

Ko se je približevala štiridesetletnica (zdaj že petdesetletnica) okupacije Palestine, je Eric Hazan, nezaupljiv do poročanja francoskih medijev o izraelsko-palestinskem »konfliktu«, preživel mesec dni (od maja do junija 2006) na tem območju, da bi, med drugim, poskusil razumeti, kaj je lahko pripeljalo na oblast stranko z religioznim programom, in doživeti stanje duha v Izraelu, Gazi in na Zahodnem bregu (spopad Fatah/Hamas, upanje v poseg t. i. »mednarodne skupnosti«, ki naj bi mirno razrešila konflikt). Obiskal je tri mesta: Nablus, Kalkilijo in Hebron. Nablus leži v dolini, ki jo na severu in na jugu zamejujejo hribi, od koder izraelska vojska redno vdira z džipi in tanki in ustrahuje tamkajšnje prebivalce. Kalkilija je mestece, popolnoma obdano z zidom, prebivalci pa ga lahko zapustijo samo skozi vhod, ki ga »varuje« vojska. V središču Hebrona se nahaja judovska naselbina s štiristo prebivalci, za varnost katerih skrbi vojska, ki greni življenje vseh prebivalcev mesta. Hazanov obisk je potekal v sorazmerno mirnem obdobju, ko so vsak teden ubili »največ pol ducata mladih«. Po avtorjevem mnenju ni več nobenega izraelsko-palestinskega konflikta, ampak samo ljudstvo, ki se poskuša, kakor ve in zna, upirati judovskim naseljencem in vojski. Knjiga je napisana v obliki lapidarnih zapiskov (pogovori na ulicah in trgih z družinami zapornikov in politiki, prizori s ceste, obiski v izoliranih vaseh, razmišljanja ...), ki si prizadevajo prikazati vsakdanje življenje tamkajšnjih prebivalcev in ugotoviti, kaj je raison d'être velikanskega vojaškega in birokratskega stroja, ki ga svet označuje z abstraktno in hkrati varljivo besedo »okupacija«.

Amelia Kraigher

˜

- Uršula Ana Mrežar: "Pogovor s palestinskim sociologom Salimom Tamarijem", Osmi dan, TV SLO 1, 20. 5. 2024.

Ali obstaja možnost enotne palestinsko-izraelske države?

Pogovor v sklopu Kooperative THD na 33. Slovenskem knjižnem sejmu, Cankarjev dom, 25. 11. 2017

Erik Valenčič, dr. Nikolai Jeffs in dr. Primož Šterbenc na okrogli mizi ob izidu knjig Zapiski o okupaciji: Nablus, Kalkilija, Hebron Erica Hazana pri Založbi /*cf. ter Ameriška zunanja politika in njeni snovalci Perryja Andersona pri založbi Sophia.

Gabriela Babnik: "Morda je bilo pozno spomladi, morda že na začetku poletja", Vrabec Anarhist, 25. 11. 2018

Mateo Hočuršćak, Zapiski in pripiski o okupaciji, Radio Študent, Politični rizom, 9. 1. 2017

Bernard Nežmah, "Eric Hazan: Zapiski o okupaciji", Mladina, št. 40, 6. 10. 2017