Trenutno ste na:

Category Navigation:

  • rdeca
  • modra
  • oranzna
  • zelena
  • lila
  • rumena
  • kaif
  • zepna
  • extra
  • varia
 
Sladkost in moč
Sidney W. Mintz

Sladkost in moč

Mesto sladkorja v moderni zgodovini

(Sweetness and Power. The Place of Sugar in Modern History)
2010; 372 strani

prevod: Ičo Vidmar, Polona Poberžnik
spremna beseda: Ičo Vidmar

cena: 25,00 €
ISBN: 9789612570323

nakup: Sladkost in moč


Prelomno delo Sladkost in moč z analizo sistema hrane, industrializacije pridelave in razširjanja hrane (sladkorja) osvetljuje širše družbene procese, kakršen je političnoekonomsko ustvarjanje vrednosti. Verjetno ni boljše knjige o vplivu sladkorja na razcvet kapitalizma v prvih fazah akumulacije kapitala v Evropi. Avtor se ukvarja s proizvodnjo in porabo sladkorja znotraj imperialnega gospodarstva in britanske kulture in hkrati daje drugačen pogled na evropski kolonializem in tržne ekonomije, ki so v tem času nastajale. Četudi je besedilo znanstveno zgodovinsko, pa je Mintz ne more skriti, da je tudi antropolog, zato kombinira historični materializem in kulturno antropologijo. Knjiga je provokativna »case study« razmerij med blagom, njegovimi proizvajalci in porabniki.

Antropolog Marshall Sahlins (Ekonomika kamene dobe, Založba/*cf.) je zapisal, da »si je Sladkost in moč upala obravnavati kapitalizem kot kulturno ekonomijo«. Mintz jo je označil kot poskus odpiranja predmeta antropologije hrane in prehranjevanja kot dela antropologije modernega življenja. Zgodovina, ki jo odstira, je socialna zgodovina rab novih vrst hrane v zahodni, angleški naciji.

http://sidneymintz.net

Irena Štaudohar, Kako sladka? je moč ali zgodovina trpljenja za užitek drugih (o knjigi, Sobotna priloga, 21. 5. 2011).