Trenutno ste na:

Category Navigation:

  • rdeca
  • modra
  • oranzna
  • zelena
  • lila
  • rumena
  • kaif
  • zepna
  • extra
  • varia
 
Ornament množice
Siegfried Kracauer

Ornament množice


(Das Ornament der Masse)
2021; 378 strani

prevod: Anja Naglič
spremna beseda: Marko Jenko

cena: 26,00 €
ISBN: 978-961-257-150-4

nakup: Ornament množice


Siegfried Kracauer (1889–1966) sodi (z Walterjem Benjaminom, Ernstom Blochom, Theodorjem W. Adornom in Maxom Horkheimerjem) med najpomembnejše, najplodovitejše in najbolj kritične nemške intelektualce svojega časa; bil je arhitekt, sociolog, filozof, novinar, esejist, urednik, pisec in predvsem filmski kritik, eden prvih filmskih teoretikov in pionir sociologije kina.

Ornament množice, ki je prvič izšel v Nemčiji leta 1963, prinaša Kracauerjev izbor lastnih zgodnjih esejev o moderni družbi med Weimarsko republiko; 24 izbranih spisov je nastalo med letoma 1920 in 1931. Kracauer se v njih loteva vodilnih motivov modernosti, kakršni so osamitev in odtujitev, množična/popularna kultura in izkušnja urbanosti, razmerje med skupino in posameznikom … Pri tem raziskuje širok razpon tem: kino in popularne filme, knjižne uspešnice in njihove bralce, življenjepise, fotografijo, ples, hotelske avle, veleblagovnice (nakupovalne arkade), dolgčas, prevod Biblije, filozofijo Georga Simmla, prozo Franza Kafke. Ti interdisciplinarni eseji – mešanica sociološke analize, zgodovinsko-filozofske alegorije in literarne miniature – nam ne samo pomagajo razumeti Kracauerjevo zgodnje ter poznejše delo, ampak tudi ideje frankfurtske šole, genealogijo filmske teorije in sociologije kulture ter weimarsko kulturno politiko. Knjiga pokaže ves nabor talentov avtorja, ki je eden izmed najbolj vsestranskih in prenicljivih interpretov modernega življenja, kakor tudi eden najsijajnejših kulturnih kritikov 20. stoletja.

Ker je v slovenščini na voljo zelo malo Kracauerjevih del, smo se pri Založbi /*cf. – leta 2013 je pri nas že izšla avtorjeva sociološka študija Uslužbenci. Poročilo iz najnovejše Nemčije (1930) – odločili, da izdamo prevod knjige Ornament množice, Kracauerjevo najvplivnejše v nemščini napisano delo, tudi eno zgodnejših del s področja sociologije kulture z impresivno kritiko popularne kulture, ki ni danes nič manj relevantna, kakor je bila pred skoraj stotimi leti.

Delo je prevedla Anja Naglič, odlična prevajalka in izvedenka za Kracauerjev obsežni opus, tudi (so)urednica in avtorica treh izmed štirih prevodov njegovih del v slovenščino. Slovenska izdaja Ornamenta množice je pomemben prispevek k predstavitvi Kracauerja kot klasičnega avtorja širšemu slovenskemu bralstvu.