Trenutno ste na:

Category Navigation:

  • rdeca
  • modra
  • oranzna
  • zelena
  • lila
  • rumena
  • kaif
  • zepna
  • extra
  • varia
 
Kako so izumili judovsko ljudstvo
Shlomo Sand (Šlomo Zand)

Kako so izumili judovsko ljudstvo


(The Invention of the Jewish People)
2010; 517 strani

prevod: Polona Poberžnik
spremna beseda: Tomaž Mastnak

cena: 30,00 €
ISBN: 9789612570279

nakup: Kako so izumili judovsko ljudstvo


Sand v knjigi Kako so izumili judovsko ljudstvo dokazuje, da judovsko ljudstvo nikoli ni bilo “narod” s skupnim izvorom, pač pa pisana mešanica skupin, ki so v različnih zgodovinskih obdobjih sprejele judovsko religijo. Večine Judov Rimljani sploh niso izgnali (mit okoli izgona Judov so razširili zgodnji kristjani, ker so hoteli, da se spreobrnejo v novo vero) in večina jih je ostala v Palestini (izgnancev da je bilo največ 10.000). Trdi tudi, da se je po arabskem zavzetju veliko Judov spreobrnilo v islam in asimiliralo. Skratka, njegova teza je, da so predniki palestinskih Arabcev Judje.

Glede koncepta judovskega ljudstva Sand pravi, da so v 19. stoletju intelektualci judovskega rodu, na katere je vplival nemški nacionalizem, prevzeli nase nalogo, da “retrospektivno izumijo judovsko ljudstvo”. Z zgodovinarjem Heinrichom Graetzom (1817–1891) se je začela zgodovina judaizma kot nacije, ki je nekoč bila kraljestvo, potem postala “popotno/izvoljeno ljudstvo (Večni Jud) in se na koncu vrnila k svoji “zibelki”.

Če imata obe skupini (Arabci in Judje) potemtakem iste “korenine”, potem se odpira vprašanje, zakaj je entiteta, ki je bila nekoč britanska Palestina, zdaj zatočišče ljudstva ene same religije, namesto da bi bila država, v kateri imata obe skupini državljanstvo in s tem zajamčeno enako pravno varstvo zakonov države, katere legitimnost ne bi več nihče spodkopaval.

Sand je zapisal, da ne bi hotel še naprej živeti v Izraelu, če ne bi napisal te knjige. Knjiga Shloma Sanda (Šloma Zanda) Kako so izumili judovsko ljudstvo, je bila prodajna uspešnica v Izraelu 19 tednov, v Franciji pa je v enem letu doživela tri ponatise. V Franciji je tudi dobila nagrado "Aujourd'hui", ki jo podeljujejo najboljšim političnim in zgodovinskim delom.

 

http://inventionofthejewishpeople.com

'Israel does not understand anything but force' - an interview with Shlomo Sand (Versobooks), 31. 7. 2014

Tomo Vidic: Kdo je pravi jud? Recenzija, Primorske novice, 5. 3. 2013

Branko Soban: Šlomo Zand in denacionalizacija izraelskih nacionalnih mitov. Intervju s Šlomom Zandom, Delo (Sobotna priloga), 3. 12. 2011

Kristina Božič: Bog je moral malo umreti, da se je sionizem lahko začel. Intervju s Šlomom Zandom, Dnevnik (Objektiv), 3. 12. 2011