Trenutno ste na:

Category Navigation:

  • rdeca
  • modra
  • oranzna
  • zelena
  • lila
  • rumena
  • kaif
  • zepna
  • extra
  • varia
 
Fragmenti anarhistične antropologije
David Graeber

Fragmenti anarhistične antropologije


(Fragments of an Anarchist Anthropology)
2013; 105 strani

prevod: Polona Poberžnik
spremna beseda: Darij Zadnikar

cena: 12,00 €
ISBN: 9789612570538

nakup: Fragmenti anarhistične antropologije


Darij Zadnikar

PRISPEVEK K ANTROPOLOGIJI ANARHIZMA (odlomek iz spremne besede)

Graeberjev provokativno-inspirativni, a tudi precej brani pamflet prihaja na navidezno nemogoč teren, saj česa takega, kot je anarhistična antropologija, na prvi pogled ni. Sodobna antropologija je sicer veliko prispevala k postkolonialnim študijem, nasploh k zatonu evrocentrizma ali vsaj k temu, da se ta ne more več razglašati za univerzalni um. K temu je pripomogla neizmerna količina »terenskih raziskav« oziroma pričevanj o raznoličnosti in inovativnosti človeškega socio-kulturnega eksperimentiranja. Množica rezultatov nas lahko zapelje v začarani krog: »Poglejte, kako se človeške kulture razlikujejo in kako pisane so! Sicer pa se, če dobro premislimo, se niti ne razlikujejo tako zelo ...«. Ta aporija med univerzalizmom in relativizmom se drži marsikatere akademske vede, še posebej danes, v času prevlade postmodernističnega skepticizma. Kot da je zmanjkalo poguma za »iti čez«, prestopiti na tisto stran, ki omogoča pogled na logiko teh aporij. V zahodnjaški akademski kulturi to nezmožnost prestopa utemeljujejo na domnevni metodološki doslednosti, ki pa ne prenese niti najbolj skromnega epistemološkega preskusa. Ni nenavadno, da je znanost (na tem mestu me seveda ne zanimata naravoslovje in tehnika) zvedena na vedno bolj osiromašeno statistično evidentiranje že obstoječih banalnosti, ki se jih, v imenu metodološke korektnosti, ne sme dotakniti nikakršna kritična teoretska refleksija. Antropologija bi tu lahko veliko prispevala z raziskovanju in etnografskemu zbiranju birokratskega materiala, ki vzpostavlja in ohranja tovrstne akademske rituale. Taka ironična veda bi znala – prepotrebno – denuncirati ustanovo, ki svojim članom jemlje pogum, da bi »pogledali z druge strani«.

- Irena Štaudohar: "Intervju s Federicom Campagno: 'V zadnjem času se veliko govori o koncu sveta, kar ni slabo'", DeloSobotna priloga, 25. 2. 2023.

- Magda Tušar: "David Graeber se sprašuje: Ali je dolg res treba vrniti?", Glasovi svetov, RA SLO 3 - ARS, 23. 12. 2020.

- Andrej Pavlišič, "Plamen upora", Črna luknja, Radio Študent, 10. 9. 2020, 15'14'' do 28'15''

- Pina Gabrijan: "Umrl je David Graeber, intelektualec, ki je pomagal organizirati gibanje Okupiraj Wall Street", MMC RTV SLO, 8. 9. 2020. 

- Tadej Pavković, "Davidu Graeberju v spomin", Kulturne novice, Radio Študent, 4. 9. 2020.

- Lenart J. Kučić: "David Graeber: 'Je moralno izerjati krivičen dolg? Na tem vprašanju stoji in pade kapitalizem'", Disenz, 13. 5. 2020.

- David Graeber: "Upanje v skupno", Disenz, 28. 4. 2020.

- Jernej Kaluža, "Anarhizem: onkraj obstoječega", Teorema, Radio Študent, 1. 2. 2015.

- Pina Gabrijan, David Graeber: Fragmenti anarhistične antropologije, RTV Slovenija, 1. 8. 2014

- Bernard Nežmah, David Graeber: Fragmenti anarhistične antropologije, Mladina 9, 28. 2. 2014

Aleš Mendiževec, Fragmenti anarhizma skozi Graeberja, Teorema, Radio Študent, 29. 12. 2013