Trenutno ste na:

Category Navigation:

  • rdeca
  • modra
  • oranzna
  • zelena
  • lila
  • rumena
  • kaif
  • zepna
  • extra
  • varia
 
Delo
Andrea Komlosy

Delo

Globalnohistorična perspektiva od 13. do 21. stoletja

(Arbeit. Eine globalhistorische Perspektive. 13. bis 21. Jahrhundert)
2021; 344 strani

prevod: Mojca Kranjc
spremna študija: Maja Breznik

cena: 25,00 €
ISBN: 978-961-257-144-3

nakup: Delo

e-knjiga: Andrea Komlosy: Delo (biblos.si)


Študija avstrijske profesorice Andree Komlosy je enkratna v svetovni teoretski literaturi. Obdeluje osnovno človeško dejavnost – delo v vseh njegovih pojavnih oblikah v zadnjih osemsto letih v svetovnem merilu. Analizira oblike dela, delovne odnose, kulturna umevanja dela, jezikovna orodja, s katerimi človeštvo od daljne preteklosti do danes razmišlja in razpravlja o delu. Prikazuje stvarnost dela in družbene predstave o njem v kmetijstvu in obrti srednjega veka, novoveških industrijskih deželah in kolonijah, deželah v razvoju ter sodobnem globaliziranem svetu. Natančno in kritično predstavlja sodobno problematiko delovnih praks, delovnih odnosov, konfliktov, izkoriščanja. Prikazuje, kako različna so bila umevanja dela skozi čas in na raznih svetovnih področjih ter ugotavlja, kako so se splošne predstave o delu včasih ujemale, še pogosteje pa razhajale z dejansko stvarnostjo delovnih praks in odnosov. Študija razpravlja o ženskem delu, neplačanem delu, izkoriščanju presežne vrednosti in skupinah, ki so prisiljene v posebej krute delovne prakse. Bralci bodo s knjigo pridobili široko informacijo o delu skozi čas in prostor, zavedeli pa se bodo tudi, kako zgodovinsko in geografsko omejene so naše vsakdanje predstave o delu. Epohalna študija je napisana zelo prijazno in prinaša malone enciklopedijski pregled v dostopnem, jasnem in natančnem slogu.

Andrea Komlosy (1957) je profesorica na oddelku za ekonomijo in socialno zgodovino Univerze na Dunaju.

- Pia Prezelj: "Patriarhat, kapitalizem in kolonializem le različni obrazi istega procesa", Delo, Književni listi, 26. 7. 2022, str. 14.

- P. P.: "Delo: Najbolj samoumeven pojav", Delo - Sobotna priloga, 23. 7. 2022, str. 24.

- Tibor Suša: "Razširitev pojma dela", Radio Študent, 9. 5. 2022.

- Lea Udovč, "Dr. Andrea Komlosy: Za bolj enakopravno življenje moramo skrajšati delovni čas", Poglobljeno, N1 SLO, 1. 5. 2022.

- Goran Dekleva: "Delo: tlaka, ki uničuje telo in duha, ali način, kako človek kreativno izrazi samega sebe?" Glasovi svetovRadio Slovenija - Ars, 23. 2. 2022. 

Mateja Hrastar: "Knjižnica: Delo", Dnevnik, 13. 1. 2022, str. 17.

Gregor Inkret, "O čem govorimo, ko govorimo o delu?" AirBeletrina, 12. 12. 2021.

- Reka Šav: "16-urni delovnik jih je hitro uničil", 7. val, Primorske novice, 10. 12. 2021, str. 24. 

Samo Rugelj, "Andrea Komlosy: Delo", Bukla, let. 17, št. 162, str. 30.